Zadnje krogle odnesle naslov

Veliki finale zaključnega turnirja balinarske superlige, ki je konec tedna potekal v Škofji Loki, se je razpletel po željah ekipe Lokateksa Trate, ki je v zadnjem delu dvoboja izničila visoko vodstvo Kobjeglavcev.

Po napetem finalu se je sreča nasmehnila gostiteljem zaključnega turnirja. Foto: Picasa
Po napetem finalu se je sreča nasmehnila gostiteljem zaključnega turnirja. Foto: Picasa

ŠKOFJA LOKA > Čeprav je večji del finala kazalo, da bo državna lovorika po sezoni 2012/13 ponovno romala v Kobjeglavo, je v zadnjih minutah včerajšnjega finala Lokateks Trata izkoristila prednost domačega terena in prišla do nove prvenstvene zvezdice.

Primorci so z odlično igro v prvem delu dvoboja presenetljivo povedli z 8:0. Sledila je suverena zmaga Martina Zdauca v prvem paru hitrostnega zbijanja, večina Hrastovih navijačev pa je že vnaprej vknjižila tudi točki Anžeta Petriča. A se je najboljšemu posamezniku kobjeglavskega moštva v brzincu prvič letos zalomilo. Domačini so “zavohali kri” in z zmagama v natančnem zbijanju znižali na 10:6, njihov nalet pa sta z odličnimi 53 točkami v štafeti za trenutek zaustavila Petrič in Marko Švara. V zadnjih klasičnih igrah je Hrast za končno slavje potreboval le eno zmago, že po dobrih dvajsetih minutah igre pa je postalo jasno, da do nje lahko pride le trojka. V zadnjih dveh obratih so Marko Švara, Dmitrij Marušič in Peter Ravbar lovili minimalen zaostanek in imeli kar nekaj priložnosti za izenačenje, že po izteku igralnega časa pa bi lahko Ravbar izsilil podaljšek, a je bila njegova krogla za kakšen centimeter prekratka. Tako so si lahko domači balinarji skupaj z navijači skočili v prešeren objem. “Po zaostanku z 0:8 smo se zaprli v slačilnico in se dogovorili, da zaigramo na vse ali nič, saj nimamo česa izgubiti. Odločilna je bila zmaga Gorana Vujanovića proti Anžetu Petriču, ki nam je dala novega zagona. Čestitke Hrastu za odličen finale, a zmagovalec je lahko le eno moštvo,” je finale pokomentiral domači as Damjan Sofronievski, medtem ko je Hrastov reprezentant Anže Petrič razočarano pojasnil: “Po fantastičnem začetku je vse kazalo, da bomo prišli do zmage. Na žalost se mi nastop v hitrostnem zbijanju ni izšel po željah, tako da je bilo že takrat jasno, da bodo o naslovu odločale zadnje igre. Prevzemam svoj del odgovornosti, a balinanje je ekipni šport in izgubila je celotna ekipa. To je bila naša najboljša predstava v sezoni, ki pa na žalost ni zadostovala za naslov prvaka.”

Trojka: Koren, Možina, Progar : Švara, Sosič, Kavčič 6:10; dvojica: Mlinar, Premru - Marušič, Zdauc 4:11; posamezno: Sofronievski - Ravbar 8:11; krog: Tomše : Petrič 23:25; hitrostno zbijanje: Rode : Zdauc 27:44, Vujanović : Petrič 42:38; natančno zbijanje: Premru : Sosič 18:9, Sofronievski : Ravbar 12:10; štafetno zbijanje: Koren, Vujanović : Petrič, Zdauc 47:53; trojka: Mlinar, Sofronievski, Vujanović – Švara, Ravbar, Marušič 9:7; dvojica: Premru, Progar : Zdauc, Kavčič 13:2; igra dvojic v krog: Možina, Tomše : Markočič, Žerjal 36:31; posamezno: Koren : Sosič 13:0.

Kot prvi so si v soboto dopoldne mesto v finalu priborili Kobjeglavci, ki so z odločnim pristopom gladko ugnali Krim. Po začetnem vodstvu s 5:1 sta Anže Petrič in Martin Zdauc suvereno opravila svojo nalogo v hitrostnem zbijanju, za predčasen zaključek dvoboja pa je poskrbela Hrastova štafeta Marko Švara-Anže Petrič, ki je s 55 zadetimi kroglami potrdila odlično formo kobjeglavskih tekačev. Tudi drugi polfinale je prinesel pričakovanega zmagovalca, saj Škofjeločani v domači dvorani niso dovolili presenečenja. Že v klasičnih igrah so si priborili vodstvo z 8:0, ki ga Koprčani brez poškodovanega Gregorja Moličnika niso uspeli več nadoknaditi. Za prve koprske točke je šele v drugem hitrostnem zbijanju poskrbel Denis Benčič, po tesnem porazu Tonija Trobca proti Damjanu Sofronievskemu pa se je z dobro predstavo v natančnem zbijanju izkazal Joško Buterin, a je bilo vse skupaj premalo za preobrat. “Škofjeločani so bili na domačih igriščih preprosto premočni. Brez Moličnika in z obolelim Buterinom, ki je stisnil zobe, jim enostavno nismo mogli enakovredno parirati, tako da so si zasluženo priborili mesto v finalu. Z uvrstitvijo na zaključni turnir smo presegli cilj, tako da smo lahko zelo zadovoljni,” je po polfinalnem porazu dejal Trobec.

Finalni turnir, Škofja Loka, polfinale - Hrast : Krim 15:3, Lokateks Trata : Luka Koper 14:4; finale - Lokateks Trata : Hrast 14:12.

Končni vrstni red v superligi: 1. Lokateks Trata, 2. Hrast, 3. Krim, 4. Luka Koper, 5. Košana, 6. Antena Portorož, 7. Skala, 8. Planina Ribnikar AS.

Finalista sta si izborila nastop v evropskem pokalu, superligo pa zapušča Planina Ribnikar As.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano