Zadetek z grenkim priokusom

Za razliko od Tima Matavža in že pregovorno molčečega Andraža Strune se je Valter Birsa po koncu kvalifikacijskega dvoboja za evropsko prvenstvo v nogometu proti Litvi (1:1) ustavil v mešani coni in namenil nekaj minut predstavnikom sedme sile.

Valter Birsa je v zadnjem obdobju v zelo dobri formi. Foto: Primož Lovrič
Valter Birsa je v zadnjem obdobju v zelo dobri formi. Foto: Primož Lovrič

LJUBLJANA > ”Že pred tekmo smo opozarjali, da nam bo proti obrambni postavitvi Litovcev zelo težko. Dosegli smo zadetek ravno ob koncu prvega polčasa, jasno pa nam je bilo, da potrebujemo še drugega. V nogometu hitro pride do situacije, ko se ti ob minimalni prednosti zalomi. To se je tudi zgodilo. Litovci so bili sicer vso tekmo nenevarni,” je dogajanje na petkovem obračunu v Stožicah za PN opisal 29-letni Valter Birsa, ki je mrežo Litovcev zatresel z rutiniranim strelom z bele pike.

Pred tekmo z Litovci je selektor Srečko Katanec pozval navijače, naj vseh 90 minut spodbujajo njegovo ekipo, po koncu dvoboja pa naj v primeru negativnega rezultata glasno izrazijo svoje nezadovoljstvo. Podpora v Stožicah je bila, prav tako kot glasni žvižgi po koncu dvoboja. “Saj ne vem čisto natančno komu so žvižgali, meni ali sodnikom?” je bil odgovor Katanca, ki tokrat ni povedal nobene pikre na račun tradicionalnih sovražnikov iz novinarskih vrst, saj se je v glavnem ubadal z odločitvami nizozemskih sodnikom. O prihodnost in tekmi s San Marinom pa: “Delamo dobro in fantje dajejo vse od sebe. Upam, da nam bodo v dodatnih kvalifikacijah zvezde bolj naklonjene. Če bodo vsi fantje zdravi, bomo nocoj zaigrali v najmočnejši zasedbi. Tekmo moramo vzeti zelo resno, čeprav ne odloča o ničemer.”

> Se tudi sami pridružujete mnenju selektorja Srečka Katanca, da je sodnik krojil razplet dvoboja?

“Bilo je nekaj spornih situacij. Sam med tekmo sicer nisem mogel vedeti, če so njegove odločitve pravilne ali napačne. Po tekmi sem slišal, da nam je bil morda celo nepravilno razveljavljen zadetek, tudi enajstmetrovka za Litvo je bila zelo sumljiva. Tudi sodniške napake so sicer sestavni del nogometa, sodnik Kuipers pa nas je že v preteklosti večkrat oškodoval.”

> Kako se boste lotili tekme v San Marinu, ki praktično nima rezultatskega pomena?

"Vsaka tekma šteje. Tudi to moramo odigrati maksimalno resno. Prikazati moramo pravi obraz in z zmago zaključiti kvalifikacije. Tekma v San Marinu bo pomembna tudi zaradi priprav na dodatne kvalifikacije, ki bodo kaj hitro na sporedu.”

> Koliko vam pomeni zadetek, ki ste ga zabili Litovcem?

"Pošteno povedano bi mi ta zadetek pomenil precej več, če bi zmagali. Seveda ti da določeno samozavest in zadovoljstvo, ki pa ga po takšni tekmi ni. Sicer se počutim odlično, tako v fizičnem kot v psihološkem smislu. Menim, da sem se v zadnjem obdobju kar precej sprostil.”

> Vam misli že uhajajo k dodatnim kvalifikacijam?

“Dodatne kvalifikacije so vsakič prav posebna zgodba. Sam sem bil zraven leta 2009, tako da vem, kako vse skupaj zgleda. Počakati moramo na razplet v drugih skupinah in na žreb. Upam, da bomo dobili nasprotnika, s katerim se bomo lahko kosali in ga tudi premagali.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano