Zadetek je videl tudi brat

Mlajši od piranskih nogometnih bratov Struna je bil pred tremi leti ena osrednjih zvezd slovenskega prestopnega roka, ko je podpisal štiriletno pogodbo s Palermom. Toda veselje je bilo kratko, saj so se vrstile poškodbe, ki so Aljažu Struni vzele dve leti nogometnega razvoja.

Aljaž Struna (z dvignjeno roko) je proslavil svoj prvi zadetek v Italiji. Foto: Lapress
Aljaž Struna (z dvignjeno roko) je proslavil svoj prvi zadetek v Italiji. Foto: Lapress

PIRAN > “Nepopustljiv, tehnično podkovan, okreten in nepogrešljiv pri prehodu iz obrambe v napad. S poškodbami ni imel sreče,” smo v slovo iz Kopra maja 2012 v oceni sezone zapisali danes 24-letnemu Aljažu Struni, ki se ga je prijel vzdevek Kiki. Eden od novinarskih kolegov mu je dodal še pitbul. Pa to velja še danes, smo najprej vprašali Pirančana? “Ne, zdaj sem kiler,” je med smehom povedal očitno dobro razpoloženi Pirančan, ki je novoletne praznike preživel doma.

Aljaž Struna je maja 2012 podpisal pogodbo z A ligašem Palermom. Takoj je bil posojen v B ligo, v Varese, kjer je preživel sezono 2012/13. V sezoni 2013/14 se je vrnil v Palermo. V letošnji sezoni je posojen v Carpi (mesto blizu Verone), ki ima po prvi polovici sezone na prvem mestu 43 točk, devet več od Frosinoneja in Bologne. Struna je igral na 16. od 18 tekem in dosegel en zadetek.

Razlog za dobro voljo je jasen: od prestopa v Italijo prvič resno igra, in to dobro, njegov klub Carpi prepričljivo vodi v serie B, za nameček je tik pred božičem dosegel tudi zadetek proti Perugi. “Ko sem prišel v Carpi, je bil cilj boj za obstanek. Začeli smo dobro in padli v zmagovito serijo. Pripeljal me je trener Maurizio Castori, ki me je treniral v Vareseju. Očitno so potrebovali desnega bočnega branilca. Igram tudi kot centralni branilec, odvisno pač od postavitve. Verjetno še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen. Kadar igram, sem vedno v prvi postavi,” pravi Struna, ki italijansko drugo ligo doživlja takole: “V bistvu je razlika med nami in njimi to, da je tam več profesionalnosti in taktične priprave. Odnos do treningov in tekem je drugačen. V začetku sem se malce lovil z domotožjem, italijansko sem sicer razumel, govoril pa zelo slabo, ker doma nisem veliko spremljal italijanskih TV sporedov.”

S poškodbami skoraj 190 centimetrov visoki branilec res ni imel sreče. Spremljale so ga že v zadnjem koprskem obdobju in ob prihodu v Italijo. Največ težav je imel s stopalom in predvsem z inovativnim italijanskim zdravljenjem, ki ni dalo rezultatov. Najprej je poleti 2012 odšel v Varese, kjer je počival osem mesecev in odigral le devet tekem. Nato se je minulo sezono 2013/14 vrnil v Palermo. Takrat ga je mučilo koleno. Bil je le petkrat v postavi in na igrišče je stopil le na eni tekmi, v obdobju, ko je bil trener Gennaro Gattuso. Od januarja lani do konca sezone je bil izven ekipe, ker so vmes v sicilijanskem klubu vzeli drugega igralca. Palermo je ob njegovem podpisu pogodbe veljal za slovensko kolonijo. “Ja, ampak jaz tega nisem doživljal, ker sem takoj odšel v Varese. Še največ sem bil v Palermu lansko sezono. Z nekaterimi igralci sem sicer vzpostavil pristnejši stik, recimo z Michelom Morganello, pa z Arminom Bačinovićem sva stalno na zvezi. Ljudje so vroči, kot povsod na jugu. Živo se spominjam, ko sva šla z Jojom Iličićem in najinima dekletoma na večerjo v neko restavracijo. On ni mogel jesti, ker so ga brez premora oblegali navijači. Ko pa ni rezultatov, navijači hitro obrnejo hrbet.”

“Že konec te sezone sezone bi rad sklenil novo pogodbo. Vsekakor z enim od klubov v serie A.”

Struna je vsak dan na zvezi tudi s starejšim bratom Andražem, ki igra v Grčiji. “Bil je na tribuni, ko sem dal zadetek proti Perugi in zato sem še toliko bolj vesel. Tudi menedžerju Amirju Ružniću sem obljubil, da bom dal zadetek. Želim si le, da se to nadaljuje, saj bi že konec te sezone rad sklenil novo pogodbo. Vsekakor z enim od klubov v serie A. Za to sicer skrbi Ružnić. Upam, da kaj dela na tem,” je izolskega agenta šaljivo zbodel Struna, ki je sicer ob prihodu v Italijo pričakoval, da si bo kmalu izboril mesto tudi v članski izbrani vrsti.

Odhod “Kikija” Strune v Palermo je bil zadnji veliki prestop koprskega kluba, kjer pa sam zadnje mesece ni bil prav zadovoljen. Zelo si je želel v Maribor, toda ... “Žal mi je, da se to ni zgodilo. Verjetno je, da bi bilo igranje v Mariboru pred odhodom v tujino boljše zame, takrat sva se slišala tudi z Zlatkom Zahovićem. Ampak v Kopru o tem niso želeli slišati. Včasih še razmišljam, kako bi ravnal, če bi se še enkrat ponudila taka priložnost. Ne, spet ne bi šel, ker me Koper ne bi pustil (smeh). V Olimpijo nikoli ne bi odšel, v Dinamo Zagreb pa me je silil Koper. Kaj bi tam počel, če je bil na mojem igralnem mestu Šime Vrsaljko. Vemo, kako gredo tam skozi slovenski nogometaši.”

ROK MAVER


Najbolj brano