Začetek veslaške sezone

Uvodna veslaška regata nove sezone bo množična, saj se je bo udeležilo 280 veslačev iz Slovenije in sosednjih držav. Na regati pa ne bo najboljših slovenskih članskih veslačev, ker jih je selektor Dušan Jurše isti dan poklical na trening na Bled.

Nabrežje v Ankaranu bodo jutri spet zasedli veslači. Foto: Borut Kocjančič
Nabrežje v Ankaranu bodo jutri spet zasedli veslači. Foto: Borut Kocjančič

KOPER > Veslaška sezona se torej uradno začne jutri, ko se bo na mednarodni regati za pokal Luke Koper ob ankaranski obali zbralo približno 240 posadk z 280 veslači iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Tekmovanja v 26 disciplinah - od enojcev do osmercev - bodo potekala od 8. do 12. ure, cilj pa bo blizu pomola v kampu Adria.

“Zelo smo zadovoljni, saj je udeležba boljša kot lani,” pravi predsednik regatnega odbora Borut Kocjančič iz koprskega Veslaškega kluba Nautilus, ki organizira regato. “Lani se je poznal upad števila veslačev po vseh klubih, letos pa smo se precej okrepili v mlajših kategorijah. Delo po šolah je obrodilo dobre sadove, z leti bomo spet želi večje uspehe,” je prepričan Kocjančič.

Jezi ga le dejstvo, da so bili najboljši članski veslači - tudi tisti iz domačega Nautilusa - na dan regate poklicani na trening na Bled. A to je že stara zgodba. Včasih je koprska regata trajala dva dni in je na začetku sezone privabila vse najboljše slovenske veslače, tradicionalno se je je udeležil tudi selektor. Nato pa so se najboljši veslači začeli izogibati regatnemu polju pred Ankaranom, predvsem zato, ker proge niso ločene druga od druge z bojami, pa tudi razmere na morju so za veslače večkrat muhaste. Nautilusova regata torej že nekaj let ni več zbor vsega slovenskega veslanja na začetku sezone, pač pa postaja vse bolj privlačna za mlade veslače iz širše regije.

Razmere na morju naj bi bile jutri ugodne za veslanje, saj naj bi se južni veter umiril oziroma ravno v času regate menjal smer, tako da organizatorji pričakujejo brezvetrje in rahlo oblačno vreme.

ALJA TASI


Najbolj brano