Začenjajo se olimpijske sanje

Tekmovalni del kajakaške sezone na najvišji ravni je s svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah praktično končan. Za slovensko odpravo uspešno. V Londonu je osvojila, po kar je prišla, štiri olimpijske kvote.

Kanuist Benjamin Savšek je bil že drugič zapored srebrn na 
svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Kanuist Benjamin Savšek je bil že drugič zapored srebrn na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

NOVA GORICA > Evropska in svetovna prvenstva v kajakaštvu tako na mirnih kot divjih vodah so na sporedu vsako leto, olimpijske igre vsake štiri. To je bistvo, ki opredeljuje tekmovalni ciklus in težo posamičnih disciplin v tem športu. Če temu dodamo še majhno število olimpijskih kvot za posamezno državo, ki lahko osvoji kvečjemu eno, potem so prioritete v predolimpijski sezoni jasne. Še posebej, ker o tem odloča ena sama tekma. Pred sezono je bilo torej le malo govora o odličjih na svetovnem prvenstvu (SP), kaj šele o dosežkih na evropskem prvenstvu (EP) ali tekmah svetovnega pokala, ki so bile le vmesne postaje do SP v Londonu.

Takšen pristop je ubrala večina reprezentanc, tudi Slovenija, ki sicer ne sodi med kajakaške velesile, a ima po tradiciji in tudi odličjih na velikih tekmovanjih vendarle določen status v tem športu. Olimpijske igre so za vse športne discipline z izjemo nogometa in še nekaterih panog vendarle vrhunec tekmovalnega udejstvovanja. Zastopanost na dogodku pod okriljem zastave s petimi krogi tako ni le stvar posamičnega ali ekipnega uspeha. Posamezni panogi prinaša nastop na olimpijskih igrah (OI) v dobi komercializacije množične učinke.

Dobro četrto mesto

V takšnem kontekstu je usmeritev k poglavitnemu cilju jasna. Pri mostarskem dvojcu Luka Božič-Sašo Taljat je bila na SP v Londonu še bolj poudarjena. Dvojci bodo namreč v Riu še zadnjič del olimpijskega sporeda. Leta 2020 jih bodo nadomestile kanuistke, kjer je svoj ognjeni krst na SP v Londonu dobro prestala njuna klubska kolegica Nina Bizjak. Sicer pa bosta Božič in Taljat prihodnje leto napadala olimpijsko medaljo, edino manjkajočo in seveda najbolj čislano lovoriko, potem ko sta se člana Soških elektrarn lani okitila z naslovom svetovnega prvaka v kanuju dvosedu.

Četrto mesto v športnih krogih običajno velja za nehvaležno, a Božič in Taljat ga še zdaleč nista jemala kot takšnega. Ne nazadnje sta na najpomembnejši tekmi dosegla najvišjo uvrstitev sezone, v kateri sta se le izjemoma približala vrhunskemu rezultatu, ki je bil lani stalnica. V Londonu sta pokazala, da sta dozorela v tekmovalca, ki lahko na najpomembnejših tekmah krojita vrh, in so bili pripravljalni kazalci trenerja Dejana Testena ustrezni.

Pretekli konec tedna so imeli svojo zadnjo veliko tekmovanje v tej sezoni imeli tudi sprinterji na mirnih vodah. Primorska predstavnica Anja Osterman se je na evropskem prvenstvu do 23 let v romunskem Bascovu prebila v finale A na 1000 metrov, kjer je zasedla šesto mesto. V finale B je priveslala na 500 in 200 metrov, kjer je na koncu osvojila skupno 10. oziroma 12. mesto. V sprintu na mirnih vodah je sicer Sloveniji edino olimpijsko kvoto priveslala koprska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki bo bržkone branila tudi slovenske barve na 200 in 500 metrov v Riu.

Zato se letošnje četrto mesto približuje vrednostni teži lanskega naslova prvaka. Seveda se lahko v slalomski igri stotink in dotikov, kjer ima sodniški dejavnik veliko vlogo, vse hitro zasuče. Dejstvo pa je, da bosta Božič in Taljat prihodnje leto vroča slovenska kandidata za medaljo v Riu, kjer bodo posamične reprezentance imele praviloma po en čoln v vsaki disciplini. V Londonu so Božiču in Taljatu med deseterico dvojcev v finalu delali družbo trije poljski ter po dva nemška, francoska in britanska čolna.

Novembra v Rio

Olimpijsko progo v Riu bo mostarski dvojec prvič preizkusil na treningih in pregledni tekmi konec novembra. Tam bo tudi kanuist Benjamin Savšek, ki olimpijske vozovnice sicer nima v žepu, je pa s srebrno medaljo v Londonu napovedal, da mu jo bo v internih kvalifikacijah le stežka kdo speljal. Še več, v Riu utegne biti ob upoštevanju rezultatskega trenda zadnjih sezon v najožjem krogu kandidatov za medaljo. Božič je bil po razpletu med enojci razumljivo razočaran, bo pa gotovo unovčil pridobljene izkušnje in rezerve, če ne prej, v naslednjem ciklusu, ko bo enojec predvidoma postal njegova prva opcija.

V disciplini z največjo konkurenco, med kajakaši, je Peter Kauzer po poškodbi v Londonu potrdil, da se vrača v svetovni vrh in je tudi glavni slovenski kandidat za nastop na svojih še tretjih olimpijskih igrah. Pri kajakašicah se za olimpijsko vozovnico tako kot pred štirimi leti spet obeta napet interni dvoboj članice solkanskega kluba Urše Kragelj in Eve Terčelj, ki je branila slovenske barve na OI v Londonu. Kragljevi je v prvem delu sezone kazalo bolje, v zaključku svetovnega pokala pa je prišla v ospredje Terčeljeva. Na SP v Londonu sta bili zaradi takšnih ali drugačnih razlogov obe rezultatsko povprečni. V boj za Rio prihodnje leto gresta torej z enako popotnico.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano