Začenja se napad na Berlin

Lahko Juventus in Bayern preprečita španski el clasico v Berlinu 6. junija? To je glavno vprašanje pred prvima polfinalnima tekmama nogometne lige prvakov.

Thomas Müller (v ospredju v rdečem dresu) je morda 
najmočnejše orožje Bayernovega napada proti Barceloni.  Foto: Reuters
Thomas Müller (v ospredju v rdečem dresu) je morda najmočnejše orožje Bayernovega napada proti Barceloni.  Foto: Reuters

NOVA GORICA > Real in Barcelona pravzaprav bijeta bitko na dveh frontah. Juventus, ki bo drevi gostil kraljevi klub, in Bayern, ki ga jutri čaka gostovanje v katalonski prestolnici, sta namreč že osvojila oziroma ubranila lovoriki v domačih prvenstvih. V španski ligi, kjer morata velika tekmeca odigrati še po tri tekme, Barcelona pa ima dve točki naskoka pred Realom, bo odločitev o prvaku bržkone padla v naslednjih dveh krogih.

V četrtek bosta na sporedu tudi prvi polfinalni tekmi evropske lige, ki letos zmagovalcu nudi prav posebno nagrado, igranje v ligi prvakov v prihodnji sezoni. Fiorentina Josipa Iličića, ki je v zadnjem prvenstvenem krogu dosegel dva gola, bo gostovala pri branilki lovorike Sevilli. Drugi italijanski predstavnik med četverico, Napoli, pa si bo na San Paolu proti Dnipru poskušal priigrati lepo izhodišče pred povratno tekmo v Ukrajini prihodnji teden. Finale bo 27. maja v Varšavi.

V Madrid v soboto prihaja Valencia, Barcelona pa bo v španski prestolnici, a pri Atleticu, gostovala konec prihodnjega tedna. Prav zanimivo, tedaj Real čaka pot v Barcelono k Espanyolu, znan pa bo že tudi razplet polfinalnih dvobojev v ligi prvakov. Čez teden dni bosta namreč na sporedu povratni tekmi v elitnem klubskem tekmovanju. In kakšna so izhodišča pred prvimi obračuni?

> Juventus : Real (sodnik Martin Atkinson, Anglija): Kraljevi klub počasi spet sestavlja igralski mozaik z rekonvalescenti. Napadalni trio BBC drevi sicer še ne bo popoln. Trener Carlo Ancelotti lahko spet računa na Garetha Bala, ne pa tudi na Karima Benzemaja. Francoz se je sicer priključil treningom, a ni odpotoval z ekipo v Torino. Zato pa sijajno strelsko formo izkazuje Cristiano Ronaldo, ki je na prvenstvenem gostovanju pri Sevilli dosegel tri gole. Chicharito Hernandez se bo bržkone vrnil na klop, mesto v zvezni vrsti namesto poškodovanega Luke Modrića pa bo zadržal Sergio Ramos.

Juventus bo prvi del naloge gotovo moral opraviti brez Paula Pogbaja. Njegovo moč na sredini igrišča in sposobnost napadalnega vključevanja bodo pri stari dami pogrešali. Poseben motiv pa bo imel Alvaro Morata, sicer bivši napadalec kraljevega kluba. Pri novih starih italijanskih prvakih pa imajo še enega španskega aduta v napadu, Fernanda Llorenteja. V senci dogajanja na igrišču se bo odvil italijanski trenerski obračun Carla Ancelottija in Massimiliana Allegrija, ki imata kar nekaj skupnih točk.

> Barcelona : Bayern (Nicola Rizzoli, Italija): Tudi tu bo zanimivo videti, kakšne poteze bodo vlekli s klopi. Tako Pep Guardiola kot Luis Enrique izhajata iz Barcelonine nogometne šole. Guardiola bo v katalonski prestolnici jutri prvič sedel na gostujoči klopi. Sprejem trenerja, ki se je z Barcelono vpisal v nogometno zgodovino, bo gotovo čustven, Guardiola pa ima v teh dneh še največ opravka z bavarsko bolnišnico, v kateri so Franck Ribery, Arjen Robben, David Alaba in še kdo. S posebno zaščitno masko bi lahko zaigral Robert Lewandowski. Odsotnost Poljaka bi oslabila že tako ali tako načeti Bayernov napad.

Povsem drugačna slika je v Barceloni. Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar pokajo od zdravja, za povrh pa so v sijajni strelski formi. Getafeju in Cordobi, ki sicer nista pravo merilo, je Barcelona v zadnjih dveh prvenstvenih krogih nasula 14 golov. Na medsebojnem obračunu je Bayern pred dvema letoma v polfinalu s skupnih 7:0 povozil Barcelono, ki pa se je takrat soočala s podobnimi zdravstvenimi težavami kot letos Bavarci. ALEŠ SORTA


Najbolj brano