Začenja se lov za Astano

Idrijčan Borut Božič je včeraj zavrtel pedala na tedenski dirki Pariz-Nica. Etapna preizkušnja že po tradiciji napoveduje spomladansko sezono kolesarskih klasik, na katere stavi tudi član Astane.

Borut Božič je za začetek dirke Pariz-Nica zavrtel pedala v prologu.
Borut Božič je za začetek dirke Pariz-Nica zavrtel pedala v prologu.  

NOVA GORICA > Vprašanje pa je, ali bo sploh imel možnost uresničitve rezultatskih ambicij. Mednarodna kolesarska zveza namreč zahteva odvzem tekmovalne licence kazahstanskemu moštvu, zaradi česar ne bi smelo nastopiti na največjih dirkah World Toura. Odločitev bi utegnila pasti prihodnji teden. Astana se je lani znašla v precepu zavoljo dopinških primerov, v italijanskih medijih pa se je prav v času, ko so se vrstila ugibanja o podelitvi licence, pojavil seznam (bivših) Astaninih kolesarjev, ki naj bi imeli stike z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Na njem se je znašel tudi Borut Božič.

“Tako nenadoma, kot je zadeva prišla v medije, je tudi odšla, kar je dovolj povedno. Očitno nekoga moti Astana. Gre za dvojna merila pri podeljevanju licenc oziroma obravnavi dopinških prekrškov, ki jih niso storili le kolesarji Astane. V letu 2014 smo dejansko imeli dva primera v ekipi, ki tekmuje na dirkah World Toura in je tako podvržena kontrolam svetovne protidopinške agencije. Kolesarji dogajanja, ki nas neposredno zadeva, seveda ne moremo kar tako odmisliti. Nanj ne moremo vplivati, lahko pa na dirkah pokažemo privrženost klubskim ciljem. Tako složno, kot delujemo na začetku sezone, še nismo,” je pojasnil Božič, pred katerim je najpomembnejši mesec tekmovalne sezone.

V sredo se bo začela še druga tedenska klasika od Tirenskega do Jadranskega morja. Na startnem seznamu je drugi primorski kolesar v World Touru, Kristijan Koren (Cannondale-Garmin).

V zadnjih dveh, treh letih se je iz kolesarja, ki je mešal štrene v vrhu skupinskih sprintov glavnine, prelevil v tekmovalca za zahtevne enodnevne preizkušnje oziroma prvi del spomladanskih klasik. Mednje sodijo Milano-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wewelgem ter najbolj sloviti Po Flandriji in Pariz-Roubaix. ”Upam, da bo forma tako dobra kot v zadnjih dveh letih. Že dirka Pariz-Nica bo dober pokazatelj mojih, a tudi sposobnosti številčne konkurence, ki si obeta vidno vlogo na spomladanskih klasikah,” je pojasnil Božič, ki je včeraj v prologu dirke Pariz-Nica za zmagovalcem Poljakom Michalom Kwiatkowskim zaostal 38 sekund.

Božič v letošnji sezoni sicer še nima veliko tekmovalnih kilometrov. Pedala je vrtel na krajših etapnih dirkah po Katarju in Omanu, kjer je brez rezultatskih ciljev pomagal italijanskemu moštvenemu kolegu Andrei Guardiniju, ki je imel vidne vloge v sprinterskih zaključkih. “V spominu mi bodo ostale predvsem ekstremne vremenske razmere. V Katarju je vso dirko pihal močan puščavski veter, v Omanu pa je bilo vroče, kot še nikoli v tem času. Temperature so se povzpele na 45 stopinj Celzija. Zaradi nevarnih razmer na spustih, kjer so pokale zračnice kot za stavo, pa je v kolesarskih karavani padla odločitev, da v eni etapi preprosto ne tekmujemo,” je pojasnil Božič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano