Začeli bodo, kot da je 0:0

Kar vizionarsko smo pred potjo na Kavkaz napisali, da milijonski proračuni klubov azijskih držav, članic Uefe, ne odražajo vedno tudi dejanskega stanja. Nefči je sicer finančno neprimerno bogatejši od Kopra, po kakovosti ekipe pa niti približno ne odstopa v enaki meri.

Med 8000 navijači smo takoj opazili dva s slovensko zastavo. Ne, nista Slovenca, temveč domačina, saj sin možaka s fotografije Tajir Alijev dela v Novi Gorici, kjer se ukvarja s filmsko produkcijo Foto: Rok Maver
Med 8000 navijači smo takoj opazili dva s slovensko zastavo. Ne, nista Slovenca, temveč domačina, saj sin možaka s fotografije Tajir Alijev dela v Novi Gorici, kjer se ukvarja s filmsko produkcijo Foto: Rok Maver

Pristaši Nefčija, popolnoma prepričani v gladko zmago, so po porazu z zanje “nekim Koprom” bili temu primerno razočarani. Mlajši del glasnih, a nikakor ne nasilnih navijačev, je po tekmi (kot je v teh državah običaj) prestopil v tabor zmagovalcev in se želel fotografirati s koprskimi nogometaši, ki so po zahtevni tekmi iz slačilnice prihajali vidno utrujeni. Del navijačev je sicer izza ograje začel zmerjati Koprčane, zato je vodja policistov (na tekmi jih je bilo 300) ukazal, da avtobus premestijo tik pred vhod iz slačilnic. Tudi sicer so bili člani koprske delegacije navdušeni nad privrženostjo in navijanjem za barve domačega kluba v veliki meri razprodanega (vstopnina je bila en evro, nedavno v Nikšiču pa “kar” pet) ličnega in zelo funkcionalnega stadiona v predmestju Bakuja. Tekmo je spremljalo kar 50 domačih novinarjev, ki so po tekmi koprskemu trenerju Rodolfu Vanoliju zastavili tudivprašanje, zakaj je vratar Božidar Radošević provociral domače navijače. V resnici so ga z metanjem predmetov provocirali s tribun.

“Imeli smo zelo dober rezultat in zato smo se v drugem delu tekme pomaknili v obrambo. Doma bo še težja tekma, napredovanju smo hkrati blizu in daleč. Doma moramo imeti enak pristop in izhodišče, da je izid še vedno 0:0,” je razmišljal bočni branilec Damir Hadžić, ki bi se, če bi bil rojen v Azerbajdžanu, pisal enako kot z Brazilci založeni trener Boyukaga Hadžijev, ki pa je ob menjavah potek tekme skušal obrniti z domačimi igralci. “Zdaj vemo, kaj smo naredili narobe in kaj moramo popraviti. Temeljito bom analiziral igro tekmeca in gostovanje v Kopru bomo dočakali pripravljeni,” je povedal.

Med tekmo jo je z udarcem v stegensko mišico skupil Ivica Guberac, ki je v petek še vidno šepal. Ker je udarec dobil le malo nad operiranim kolenom, je moral opraviti dodatne preiskave. V nedeljo v prvem krogu 1. SNL proti Radomljam zanesljivo ne bo na igrišču. Ali bo Vanoli spočil nekatere igralce, v petek še ni bilo jasno, pa tudi analizo igre novinca v ligi so začeli šele v petek.

Ob evropskih tekmah se pač igri ne gleda v zobe, bistven je izid. In ta je plod načrtnega dela zadnjega obdobja in praktično nespremenjene in uigrane ekipe. Tekma je za (po novem) progaste kanarčke prinesla dva pozitivna odgovora. Prvič, kako je pripravljen novi vratar Radošević, ki proti Čeliku ni imel nobenega dela, in kako je s formo Gorana Galešića, ki je zadnje mesece igral pod zmožnostmi. Oba sta se v Bakuju predstavila z odliko in bila zelo pomemben člen v zmagi, ki Koprčanom odpira nova obzorja. Seveda če tudi v četrtek zdržijo novo bitko (v pravem pomenu besede) z ostrimi gosti, ki znajo igrati umazano. Koprčani jim v Bakuju v tem pogledu niso ostali dolžni.

Po lepi zmagi je za počitek ostalo le borih nekaj ur, saj so se iz hotela na pot odpravili že ob petih zjutraj po lokalnem času in se po dolgi vožnji popoldne pošteno utrujeni vrnili v domovino. Ob pristanku na Brniku so izvedeli za možna tekmeca v tretjem krogu predtekmovanja iz Turčije ali Gruzije. Edini, ki ga res niso želeli, je bila Rijeka. “Najprej je potrebno izločiti Nefči, sicer pa na prvo žogo menim, da žreb ni tako slab, saj sta oba potencialna tekmeca lažje premagljiva kot marsikatera druga ekipa,” je žreb ocenil predsednik Ante Guberac.


Najbolj brano