Zabavni, predani in odločni

Slovenska ekipa leta 2015 je odbojkarska reprezentanca, ki se je po zmagi v evropski ligi uvrstila v svetovno ligo, na evropskem prvenstvu v Sofiji pa je osvojila srebrno medaljo. K tem senzacionalnim uspehom je veliko prispeval italijanski strokovnjak Andrea Giani, ki je reprezentanco prevzel konec marca.

Jan Kozamernik: “Veseli smo, saj odbojka v 
Sloveniji še nikoli ni bila deležna tolikšne 
pozornosti.” Foto: STA
Jan Kozamernik: “Veseli smo, saj odbojka v Sloveniji še nikoli ni bila deležna tolikšne pozornosti.” Foto: STA

LJUBLJANA > Novi selektor se je zavedal kakovosti slovenskih igralcev, a vseeno opozarjal, da za uspehe potrebuje čas. Nejeverni Tomaži so - čeprav se je ekipa uvrstila na evropsko prvenstvo - odkimavali z glavo, ko reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah proti Portugalski ni prikazala bleščeče igre. Kritikov je bilo že precej manj, ko so slovenski odbojkarji osvojili evropsko ligo.

Tiho so odšli na evropsko prvenstvo v Bolgarijo, kjer so pravo kakovost pokazali v odločilnem, drugem delu tekmovanja. S srebrno medaljo, ki je nihče ni pričakoval, so v domovini povzročili pravo odbojkarsko evforijo, na prireditvi Športnik leta pa so zasluženo prejeli priznanje za najboljšo ekipo.

“Neizmerno sem vesel, da sem lahko v imenu svojih kolegov sprejel to priznanje. Nismo si predstavljali, da bomo osvojili kaj takega, zato poskušamo čim bolj uživati v teh slovesnih trenutkih. Veseli smo, saj odbojka v Sloveniji še nikoli ni bila deležna tolikšne pozornosti. A počasi bo treba potegniti črto pod letošnje dosežke in se zazreti v prihodnost,” je dejal Jan Kozamernik, ki je pred tednomdni v imenu reprezentance prevzel priznanje Društva športnih novinarjev Slovenije.

> Po rokometni ste šele druga slovenska reprezentanca, ki je osvojila medaljo na evropskem prvenstvu. Kaj menite o kvaliteti naših ekipnih športov v svetovnem merilu?

“V zadnjem času se vse bolj prebijamo v sam vrh in posegamo tudi po medaljah. Napredek je viden v vseh športih. Eno leto pač uspe enemu, drugo leto komu drugemu. Vedno z veseljem spremljam tudi reprezentance v ostalih športih in navijam zanje.”

> Tina Maze je dejala, da je s pravimi trenerji Slovenija lahko najboljša tudi v ekipnih športih. Zanimivo, da sta tako njej kot vam pomagala italijanska trenerja ...

“Res je (smeh). Pravi značaj ekipe pride na dan v trenutkih, ko je treba stopiti skupaj. Vendar kaj takega ne pride čez noč; dolgo časa je treba vzgajati ekipni duh. Mislim, da nam je odbojkarjem to zadnja leta res dobro uspelo. Če imaš pravi odnos, voljo in željo, si sposoben v odločilnih trenutkih odigrati, kot je treba.”

> Kako bi s tremi besedami opisali vašo ekipo?

“Smo zabavni, predani in odločni.”

> Se je velika evforija, ki ste jo povzročili z vašimi uspehi, že kaj umirila?

“Nekoliko že, a za nas se je nedvomno veliko spremenilo. Bolj smo prepoznavni in upam, da bo to koristilo odbojkarskemu športu nasploh.”

> Kako bi povabili mlade v ta šport?

“Iz lastnih izkušenj vem, da te mora šport najprej veseliti. Ni ga boljšega občutka, kot da treniraš disciplino, v kateri uživaš. Mene je odbojka naučila predvsem reda in odnosa do življenja.”

> Ste si že zastavili cilje za prihodnjo sezono?

“Nekaj smo res že govorili o tem. V prihodnji sezoni nas čaka svetovna liga, v kateri se bomo morali dokazati. Upam, da nam bo uspelo nadaljevati našo prevlado med slovenskimi ekipami (Kozamernik je član ACH Volley) in se čim bolj izkazati na svetovni ravni.”

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano