Za zbranost vadi tudi jogo

Koprčanka Ana Umer je edina primorska predstavnica na evropskem prvenstvu v dvoranskem lokostrelstvu. Danes bo nastopila v kvalifikacijah, kjer računa na preboj med 32 najboljših tekmovalk. Streljala bo z ukrivljenim lokom, ki je olimpijska disciplina.

Domačinko Ano Umer v dvorani Bonifika danes čaka nastop v kvalifikacijah. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Domačinko Ano Umer v dvorani Bonifika danes čaka nastop v kvalifikacijah. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Ana Umer stanuje na Markovcu, tekmuje pa za Lokostrelski klub Ankaran. Je študentka Fakultete za turistične študije v Portorožu, vendar trenutno prednost posveča športni karieri.

Lokostrelstvo trenira že 16 let, žene pa jo predvsem želja po popolnem rezultatu. “Želim si zadeti čim več desetic. Vedno sem bila tekmovalni tip,” priznava Umerjeva, ki je svoj največji uspeh doslej - naslov mladinske svetovne prvakinje v poljskem lokostrelstvu - dosegla pred šestimi leti. V članski konkurenci je s klubsko ekipo osvojila drugo mesto na evropskem pokalu. Na svetovnem pokalu v Franciji je bila leta 2012 sedma, istega leta pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedla deveto mesto.

Leta 2013 je morala na operacijo rame, kar se je poznalo pri rezultatih v lanski sezoni. Zadnje mesece je spet v vrhunski formi, zato na prvenstvu v Kopru upa na dobro uvrstitev. “Konkurenca bo kar močna,” ocenjuje. “Veliko lokostrelk tukaj sodi v sam svetovni vrh. Pogrešam špansko in britansko žensko reprezentanco, pa tudi najmočnejših Italijank v Kopru ni. Verjetno se že pripravljajo na sezono na prostem. Letos bo namreč na sporedu svetovno prvenstvo, kjer se bo že možno kvalificirati na olimpijske igre.”

Od svojega nastopa na domačem terenu pričakuje, da bo streljala vsaj tako dobro kot doslej to sezono. “Upam, da bom v dvobojih na izpadanje prišla čim više. Moja skrita želja je, da bi se v soboto potegovala za medalje. Zadovoljna bom tudi, če bom dobro streljala, ne glede na uvrstitev.”

Po končanem EP bo njen glavni cilj dober nastop na SP v Københavnu, kjer si bo poskušala pristreljati olimpijsko kvoto. Če ji na Danskem ne uspe, bo imela prihodnjo sezono še dve možnosti, da si pribori nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016.

“Na žalost nimam svojega trenerja,” pripomni Umerjeva, ki trenira v Kopru in Ljubljani. Ker je pri lokostrelstvu zelo pomembna psihološka priprava, obiskuje psihologa in vadi jogo. Fizično kondicijo si nabira v fitnesu. “Športu se posvečam približno šest ur na dan, včasih tudi več,” pravi.

Pritiska nastopa pred domačim občinstvom ne čuti. Pričakuje, da jo bodo s tribun vzpodbujali številni sorodniki, prijatelji in znanci. “Vesela sem, da bom lahko tekmovala pred ljudmi, ki so veliko pripomogli k moji športni karieri. Navijanje je vedno dobrodošlo,” pravi. “Zelo sem vesela, da bodo primorski in slovenski ljubitelji športa imeli priložnost bolje spoznati lokostrelstvo,” še pripomni.

TA


Najbolj brano