Za začetek tekaške sezone so postavili rekord proge

Tek, Kras, jota in dobro športno vzdušje. Tako bi lahko z nekaj besedami opisali 15. Mali kraški maraton, ki tekače opominja, da je zime prav zares konec. Teklo je tudi 600 otrok.

Tako so se tekači pognali na 21,098 in 9,400 kilometrsko preizkušnjo. Foto: Petra Mezinec
Tako so se tekači pognali na 21,098 in 9,400 kilometrsko preizkušnjo. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Čeprav je v dopoldanskih urah kazalo, da bo nedeljo zaznamovalo kislo deževno vreme, se je kasneje nekoliko otoplilo in ko je na cilj prišla večina tekačev, jih je za nagrado pozdravilo nekaj žarkov kraškega sonca. Burja, tako značilna za sežanski tek, je tokrat športnim zanesenjakom prizanesla. Pri otvoritvi sezone je pač edina stalnica nepredvidljivo vreme.

Teklo je tudi 600 otrok

Organizatorji so glede na prijave pričakovali 2800 tekačev, udeležilo pa si jih je 2500. S številom so v Zavodu za šport, turizem in prosti čas (Zavod ŠTIP), ki se pod dogodek podpisujejo, zadovoljni, predvsem pa z veseljem opažajo, da se dogodka udeležuje vedno več družin.

V različnih starostnih kategorijah je skupaj tekmovalo 600 otrok od predšolskih do višjih razredov osnovne šole. “Posebno pozornost posvečamo najmlajšim tekačem, da jim približamo kulturo teka. Nenazadnje so oni tisti, ki bodo nadaljevali naše delo,” je povedala Barbara Jerič iz Zavoda ŠTIP.

Ekipa Malega kraškega maratona skrbi, da je ponudba vsako leto popolnejša. Tako se recimo letos udeležence teka na Kras povabili že dan prej s koncertom Slavka Ivančiča in se povezali s ponudniki, ki so tekačem ponudili prijateljske cene za prenočišča in gostinske storitve.

Kljub vsem spremembam, ki jih doživlja skozi leta, pa Mali kraški maraton ostaja zvest samemu sebi, poudarja Jeričeva. Medalje so in nagrade so izdelane iz kraškega kamna, kot prostovoljci sodelujejo številni domačini in domače organizacije, ponudbo pa so tudi letos, kot vsako leto, zaokrožili s kraško joto.

V idealnih razmerah rekord proge

Poseben dosežek je dosegel Anton Kosmač, ki je z 21 kilometri in 98 metri opravil v uri, petih minutah in 46 sekundah ter tako postavil rekord proge. Ob prihodu v cilj je povedal, da so bile vremenske razmere za tek idealne.

Drugi je v cilj prišel Goran Ikič, tretji pa Aleš Žontar. Med dekleti je slavila Lucija Krkoč, ki je na cilj prišla v uri, 18 minutah in 32 sekundah, na drugo mesto se je uvrstila Tina Čačilo, na tretje pa Giulia Schillani.

Na 9,4 kilometrski progi, ki je speljana skozi Živi muzej Krasa, je bil najhitrejši Domen Hafner, na drugem mestu je pristal David Rihtarič, na tretjem na Peter Kastelic. Med dekleti je zmago slavila Katja Juhart, drugo in tretje pa sta zasedli Loreta Kmet in Kristina Bele.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano