Za vse je najbrž kriv Hajduk

Za koprskim nogometnim klubom so nenavadni meseci, ki so z razvojem dogodkov neizbežno prinesli tudi velike pretrese, popolno zamenjavo stroke, klubskih uslužbencev in vodstva ter velik osip nogometašev. Hkrati so iz moštva odšli skoraj vsi igralci, s prodajo katerih naj bi se polnil proračun.

Dvoboj z Gorico konec avgusta je dejansko pomenil začetek tektonskih premikov v koprskem klubu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dvoboj z Gorico konec avgusta je dejansko pomenil začetek tektonskih premikov v koprskem klubu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Če je ocena dogajanja v dolgem jesenskem delu prvenstva v ostali deveterici klubov prve lige sorazmerno lahka, to v Kopru predstavlja misijo nemogoče. Tektonski premiki so zameglili realno sliko dogajanja in ekipe, ki je klub vse večjemu osipu igralcev (tudi v zelo srečnih okoliščinah) vendarle iztržila dovolj točk, da polsezone ni končala povsem pri dnu prvenstvene lestvice. To vendarle kaže, da le ne gre za tako slabo ekipo, kot jo je ob jesenskem prihodu na Bonifiko označil t. i. završki trio.

Visok potencial

Potencial ekipe je bil visok, vendar v Kopru okoliščine praviloma ne gredo na roke delu na dolgi rok, pa naj bo na čelu kluba kdorkoli. Najbrž ne ravno za boj z Mariborom, za gotovo pa bi se borili vsaj za drugo mesto. Okoliščine so bile med sezono drugačne od pričakovanih: Maribor je pokazal ranljivost, Olimpija pa zobe. Toda tudi Koper ni bil tako čvrst, kot se je zdelo: poletni premor je bil prekratek, da bi velik del ekipe povsem pozdravil številne poškodbe še iz spomladanskega dela prvenstva. Temu primerno je bil prilagojen koledar priprav na hiter začetek evropskega tekmovanja in domačega prvenstva. Čeprav so v vodstvu kluba razmišljali tudi o drugih rešitvah, je delo z ekipo na račun pokalnega zmagoslavja nadaljeval Rodolfo Vanoli.

V začetku je bilo vse podrejeno evropskim nastopom. Islandski Vikingur so kanarčki s težavo še preskočili, za nagrado pa so dobili odmeven in organizacijsko zahteven dvoboj s splitskim Hajdukom. Ta je v veliki meri (s)krojil poznejše dogajanje. Na domači tekmi je Kopru imenitno kazalo, vendar je v zadnji minuti tekme prejel zadetek za tesno zmago s 3:2. Neizkušenost koprskega moštva z igranjem na polnem stadionu fanatičnih privržencev so Hajdukovi mladci izkoristili in z zgodnjim zadetkom nakazali nadaljnjo smer dogodkov.

V prvenstvu se je začela ponavljati neuspešna zgodba iz prejšnje sezone. Domači poraz z Gorico (1:3) je konec avgusta s koprske klopi še drugič odnesel Vanolija. Zamenjal ga je dežurni gasilec Nedžad Okčić, ki pa se je v popolni nemilosti vodilnih v klubu znašel le mesec dni pozneje, 3. oktobra, po usodnem porazu v Mariboru (0:4). Koper je jeseni prejel veliko zadetkov (kar 37), prvi mož ekipe je v glavnih statističnih kazalcih postal napadalec Jaka Štromajer. Izpad iz pokala in velik zaostanek v prvenstvu pomenita konec sanj o evropskem nastopu v prihodnji sezoni.

Obdobje stagnacije

Toda začetek tektonskih premikov pri vodenju kluba se je zgodil že sredi avgusta. “Zdaj sem uvidel, da je potrebno stopiti bliže in sodelovati pri upravljanju kluba. Če sem neposredno zraven, je veliko laže reševati vsakdanje težave. Želimo dvigniti delovanje kluba na višjo raven, imeti vidno vlogo v Sloveniji, tudi v boju za prvaka, in dolgoročno tudi v Evropi,” je takrat posebej za PN povedal župan Boris Popovič, ki je dodal, da ga je prevzela simbioza med Splitčani in njihovim Hajdukom.

Od sredine avgusta do danes je bila edina uradna informacija iz FC Koper zgolj obvestilo o sklepih izredne skupščine kluba, ki so jo izpeljali šele v tretjem sklicu. Decembra se je na njej uradno poslovil dolgoletni prvi mož kluba Ante Guberac. Sam je slovo dokončno napovedal 11. novembra, čeprav odločitev samostojno ni več sprejemal že od septembra. Dobro znano je vmesno dogajanje: prihod športnega direktorja Dušana Petkovića in trenerja Slavka Matića, predvsem pa njun pristop, je razdelil slačilnico, kar so javno potrdili tudi nogometaši. Ekipa je že avgusta izgubila tri mlade nosilce, osip se je nadaljeval z odhodi, poškodbami ali z nenaklonjenostjo trenerja do nekaterih igralcev. Najbolj pa je buril duhove novembrski odhod kar sedmih igralcev. In to (domnevno) brez odškodnine. Morda so bile tako poplačane terjatve Grafista do FC Koper (po bilanci stanja je imel klub za več kot 400.000 evrov najetih kratkoročnih kreditov). Ante Guberac je namreč večkrat javno izjavil, da je tudi sam upnik do kluba.

Jesenski FC Koper v številkah:

> 2592 gledalcev je prisostvovalo julijskemu dvoboju s Hajdukom.

> 1479 minut igre je jeseni zbral Jaka Štromajer.

> 38 različnih igralcev si je nadelo koprski dres.

> 37 golov je Koper prejel.

> 25 golov je Koper dosegel.

> 9 različnih strelcev ima klub v jesenskem delu.

> 6 golov je zabil Jaka Štromajer.

> 3 podaje je prispeval Jaka Štromajer.

> 3 zaporedni porazi (od 8. do 10. kroga).

> 3 rdeči kartoni.

> 3 trenerji.

> 2 zaporedni zmagi (17. in 18. krog).

ROK MAVER


Najbolj brano