Za uvod proti najhujšemu tekmecu

Glede na to, da moška odbojkarska reprezentanca odkrito cilja na skupno zmago v evropski ligi, ki prinaša napredovanje v elitno svetovno ligo, si v desetih tekmah skupinskega dela praktično ne bo smela privoščiti nobenega spodrsljaja.

Z leve: predsednik OZS Metod Ropret, selektor Andrea Giani, 
kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj Foto: Simon Maljevac
Z leve: predsednik OZS Metod Ropret, selektor Andrea Giani, kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “Sistem tekmovanja nam ni naklonjen, a bomo kljub temu naskakovali skupno zmago,” je na včerajšnji tiskovni konferenci v prestolnici cilje v letošnji izvedbi evropske lige odkrito napovedal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. Srčno si želi, da bi si slovenska reprezentanca končno izborila priložnost za nastop med svetovno elito: “Večkrat nam je malce zmanjkalo, sedaj pa prihaja čas, ko bomo na odločilnih tekmah zmagovali. Prepričan sem, da se je v svetovno ligo precej težje uvrstiti, kot nato v njej obstati.” Novi selektor Andrea Giani je opravil premierni izpit na klopi slovenske izbrane vrste, ki si je konec maja z uspešnima nastopoma proti Portugalcem izborila nastop na jesenskem evropskem prvenstvu, v soboto in nedeljo pa čakata Gianijeve izbrance uvodna obračuna nove sezone evropske lige v turškem Mersinu. “Vsak trening opravimo z mislijo, da bomo na vsaki naslednji tekmi zmagali. Pred nami je serija pomembnih tekem, ki se jih veselim. Proti Portugalcem sem namerno uporabil manjše število igralcev, v dolgi evropski ligi pa bo moral vsak posameznik prispevati svoj delež. Verjamem, da so fantje na treningih že spoznali, kakšne so njihove vloge v ekipi. Govoril sem z ljudmi iz turškega strokovnega štaba in tudi njihov cilj je skupna zmaga, saj to od njih zahteva nacionalna zveza. Ne bo nam lahko niti proti ostalim tekmecem, saj ima vsaka reprezentanca svoj slog igre,” je pojasnil Italijan na slovenski klopi.

Na širšem reprezentančnem seznamu so Jan Brulec, Matija Jereb, Gregor Ropret, Dejan Vinčić, Klemen Čebulj, Jan Klobučar, Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Jan Kozamernik, Alen Šket, Tine Urnaut, Matevž Kamnik, Danijel Koncilja, Dane Mijatović, Alen Pajenk, Uroš Pavlovič, Mitja Gasparini, Tonček Štern, Klemen Hribar, Jani Kovačič in Miha Plot.

Slovenci se bodo na domačem parketu pomerili proti Hrvatom in Grkom, poleg gostovanja v Turčiji pa jih čakajo še naporne poti v Romunijo in Belorusijo. Na zaključni turnir, ki bo sredi avgusta na Poljskem, vodi le prvo mesto v skupini, kar je za Tineta Urnauta in soigralce še dodatna motivacija: “Osredotočeni smo na našo igro, vse podatke o tekmecih pa pridno zbira naš strokovni štab. Po naporni sezoni smo se osvežili, na zadnjih treningih pa smo veliko pozornost posvečali individualni tehniki, bloku in uigranosti. Sedaj moramo vse to prenesti na tekme in v tem primeru bi morali biti uspešni,” je pojasnil slovenski kapetan. Podobno razmišlja tudi sprejemalec Klemen Čebulj: “Vsak tekmec bo zelo nevaren, še posebej pa moramo biti pozorni na Turke. Nič kaj lahko delo ne bomo imeli niti proti Hrvatom, dvoboj proti Belorusom pa bo še posebej zanimiv, saj se bomo z njimi pomerili tudi na evropskem prvenstvu. Ne smemo si naložiti prevelikega pritiska, temveč moramo ostati samozavestni. Smo dovolj kakovostni za zmago v evropski ligi, ki nas bi popeljala v svetovno ligo.”

Po gostovanju v Turčiji se bodo Slovenci 18. in 19. julija v Mariboru pomerili s Hrvati, sledijo še tekme z Belorusijo v Brestu, z Romunijo v Craiovii in za zaključek skupinskega dela z Grčijo v Mariboru.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano