Za uvod ga čaka Juventus

Da je Italija, z eno izmed petih tradicionalno najmočnejših lig v Evropi, obljubljena dežela za slovenske nogometaše, se je potrdilo tudi s prestopom Tima Matavža h Genoi, ki se bo drevi v 23. krogu serie A zoperstavila Juventusu.

Tim Matavž (z žogo) je najboljše tekme doslej prikazal v dresu 
PSV Eindhovna. Foto: United Photos
Tim Matavž (z žogo) je najboljše tekme doslej prikazal v dresu PSV Eindhovna. Foto: United Photos

NOVA GORICA > Včeraj se je Tim Matavž z novimi soigralci že podal v karanteno blizu Torina, danes pa bo jasno, ali bo sedel na klopi ali tribunah Juventus Stadiuma. Tudi če v dvoboju z državnimi prvaki šempetrski napadalec še ne bo v kadru, pa ne gre dvomiti, da bo v nadaljevanju dobil svoje priložnosti. Vsekakor več, kot bi jih v Augsburgu, kjer mu je trener Markus Wenzierl namenjal le drobtinice v končnicah tekem. Sprememba klubskih barv je bila že dalj časa na obzorju. Matavžu se je v izdihljajih prestopnega roka ponudila možnost odhoda na Kitajsko, a se je odločil za Ligurijo.

Nemško poglavje

Genoa je navezala stike z nemškim klubom v četrtek. Potem se je vse odvilo z bliskovito naglico. V soboto je bil Tim Matavž še na klopi Augsburga, v nedeljo pa je že opravil zdravniški pregled in podpisal pogodbo z italijanskim prvoligašem. Genoa je Augsburgu odštela pol milijona evrov za pol sezone, kolikor bo tudi na plačilnem seznamu ligurskega kluba, ki bo poleti lahko odkupil Matavževo pogodbo z Augsburgom. Da so glavni akterji hitro našli skupni jezik, ni presenetljivo. Neposredno vpletene strani, torej Tim Matavž, Augsburg in Genoa, nimajo česa izgubiti.

Tim Matavž bo po Valterju Birsi, Dejanu Lazareviću, Eneju Jeleniču, Luki Krajncu in Roku Baskeri že šesti slovenski nogometaš, ki je nominalno postal član Genoe. V ligurskem klubu, ki se je pred kratkim smukal tudi okrog donedavna napadalca Gorice Blessinga Elekeja, nihče ni pustil vidnejšega pečata.

Matavža veže z Augsburgom še čvrsta in donosna triletna pogodba, a tudi ne posebej spodbudno ozračje, ki se je v Nemčiji okrog njega ustvarilo v zadnjih mesecih. Augsburg, ki je za Matavža PSV Eindhovnu odštel štiri milijone evrov, ima poleg seveda ekonomskega tudi športni izračun. Nogometaša v takšnih okoliščinah tudi upoštevaje moštveni mozaik ne gre držati na stranskem tiru. Matavž s svojim igralskim statusom prav tako ni bil zadovoljen. Resda so jesen zaznamovale poškodbe, a tudi obrobne vloge v bundesligi. Da se položaj ne bo popravil, je bilo jasno v uvodnih krogih prvenstvenega nadaljevanja. Za Matavža, ki je že pri 18. letih odšel iz Gorice v tujino, se resda zdi, da je že celo večnost na nogometni sceni, a šteje šele 27 let, kar naj bi bilo za nogometaša najboljše obdobje. Tudi zato je morebitna selitev na hitro rastoče kitajsko nogometno tržišče, ki je pokazalo zanimanje za Matavža, ta čas prezgodnja.

Italijanske vezi

Genoa in na sploh Italija se zdita v tem trenutku nasploh precej boljši opciji. Za nogometno sedanjost in prihodnost občasnega slovenskega reprezentanta. Italijanski klubi (Napoli, Fiorentina) so že večkrat preizkusili teren okrog Matavža.

Tim Matavž bo številčno okrepil slovensko kolonijo v serie A, kjer bo odslej devet nogometašev: Samir Handanović (Inter), Josip Iličić (Fiorentina), Aljaž Struna, Siniša Anđelković (oba Palermo), Jasmin Kurtić (Atalanta), Valter Birsa, Boštjan Cesar (oba Chievo), Vid Belec (Carpi). Za primerjavo: v španski la ligi zastopata slovenske barve Jan Oblak (Atletico Madrid) in Rene Krhin (Granada), v nemški bundesligi Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) in Dominic Maroh (Köln), ki sta tudi zrasla v nemškem okolju, v francoski ligue 1 ta čas poškodovani Robert Berić (St. Etienne), v premier league pa ni slovenskega nogometaša.

Italijansko nogometno okolje je Primorcem nasploh domače. Ne nazadnje je pri svoji odločitvi okrog nadaljevanja kariere lahko pobaral svojega sokrajana Valterja Birso, ki je italijansko zgodbo začel prav pri Genoi. Tam se sicer ni naigral, zato pa so se mu na prvi italijanski postaji odprla vrata k Milanu, kjer je imel sprva zelo opazno vlogo. Pri Chievu je v tej sezoni standardni član udarne enajsterice. Birso si je zaželel aktualni trener Genoe Gian Piero Gasperini, ki je nato za krajši čas prevzel Inter. Ob Gasperinijevi vrnitvi Birse ni bilo več v klubu, zdaj pa bo treniral Matavža. Genoi v letošnjem prvenstvu ne gre po načrtih. Tako Gasperini kot predsednik kluba Enrico Preziosi sta že nekaj časa pod udarom kritik dela najbolj gorečih navijačev. Genoa ima na 16. mestu 24 točk, kar še ne pomeni brezskrbnosti v boju za obstanek. Leonardo Pavoletti je z 10 goli v 15 tekmah prvi napadalec ekipe, ki ni med najučinkovitejšimi. Matavža so sicer od vedno odlikovali strelski nagon ter občutka za prostor in čas, ki si ju bo moral pri Genoi šele izboriti. Spoznavno obdobje bo kratko, Matavževo dokazovanje pa hitro in učinkovito, če se bo želel obdržati na italijanski nogometni sceni.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano