Za uvod čez “severni pekel”

Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Chris Froome, Nairo Quintana. To je poker asov in papirnatih favoritov, ki se bodo potegovali za skupno zmago na kolesarski dirki po Franciji.

Vincenzo Nibali bo branil rumeno majico najboljšega na dirki 
po Franciji.
Vincenzo Nibali bo branil rumeno majico najboljšega na dirki po Franciji.  

NOVA GORICA > Tour de France od konca ere, ki jo je zaznamoval Lance Armstrong, nima izrazitega vladarja. V zadnjem desetletju se imena zmagovalcev izmenjujejo. Zaradi različnih razlogov se od leta 2005 še nihče ni uspel dvakrat zapored zapeljati na Elizejske poljane v rumeni majici najboljšega. Bo to uspelo Vincenzu Nibaliju? Italijan ima močno ekipo, kar je pokazala že dirka po Italiji. Moštvo bo sicer spremenjeno. V vrstah Astane tako ne bo dveh hribolazcev Fabia Aruja in Mikela Lande, je pa zato v ekipi več kolesarjev za različne terene in razmere, ki se bodo zvrstili na dirki po Franciji.

Letos je na dirki po Franciji le malo kilometrov v vožnji na čas, kar ni posebno presenečenje. Francoskim adutom, ki čakajo na skupno zmago že tri desetletja, kronometri ne ustrezajo, zato pa so toliko bolj močni v klancih. Teh ne bo manjkalo, čeprav so zaradi plazu prireditelji morali črtati s trase legendarni prelaz Galibier v 20. etapi. Če ne prej, bo prav v predzadnji etapi, 25. julija, s ciljnim vzponom na prav tako sloviti Alpe d'Huez padla odločitev o skupnem zmagovalcu dirke po Franciji.

Ni naključje, da je v moštvu tudi Nizozemec Lars Boom, ki je z Idrijčanom Borutom Božičem zelo dobro vrtel pedala na spomladanski klasiki Pariz-Roubaix. Prav četrto etapo s tlakovanimi odseki “severnega pekla” kjer bo poskušal igrati vidno vlogo tudi edini slovenski kolesar na Touru, Ajdovec Kristijan Koren, ima Nibali debelo podčrtano. Lani je bila ena ključnih za selekcijo pri vrhu. Chris Froome je padel in odstopil, Alberto Contador pa zaostal. Britanec, kenijskega rodu, je po lanski epizodni vlogi tudi letos vse stavil na Tour, ki ga je prepričljivo dobil predlani. Moštvo Sky, ki je leta 2012 do rumene majice vodilo Bradleyja Wigginsa bo tudi letos bržkone sistematično narekovalo ritem dirke po Franciji. Ekipa bo imela izrazit britanski pridih, po ponesrečenem Giru pa bo pod drobnogledom predvidoma prvi Froomov pomočnik Avstralec Richie Porte.

Contador je dobil dirko po Italiji in želi povezati dvojček zmag Giro-Tour, ki je nazadnje uspel Marcu Pantaniju leta 1998. V ekipi je sicer precej zvenečih imen (Kreuziger, Rogers, Basso, Sagan), a na Giru Tinkoff ni deloval posebej močno. Contador pa je bil na vzponih - na dirki po Franciji bo predvidoma imel večjo oporo v Poljaku Rafalu Majki - bolj kot ne osamljen. Špancu in moštvenim kolegom pa ne manjka izkušenj. Še največ radovednosti pa zbuja nastop Naira Quintane. Kolumbijec je bil leta 2013 že drugi na Touru, ki ga je lani, ko je v velikem slogu dobil Giro, izpustil. Quintana je odličen hribolazec, za komaj 25-letnega Kolumbijca pa je odličen podatek, da z izjemo današnje uvodne vožnje na čas v 21. etapah ni klasičnega posamičnega kronometra. Špansko obarvani Movistar z Alejandrom Valverdejem bo vsekakor igral eno vodilnih vlog v gorskih etapah.

Če bi se kdo vmešal v predvideni četveroboj za skupno zmago, bo to presenečenje. Na domačih cestah bo najbolj zagrizen novi francoski val s Thibautom Pinotom, Jeanom Christophom Peraudom in Romainom Bardetom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano