Za točke, a tudi za vtis

Zmaga in privlačna predstava. To je vodilo in hkrati obveza slovenskih reprezentantov, ki bodo v 5. krogu skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu proti San Marinu drevi igrali za točke, a tudi za gledalce v Stožicah.

Milivoje Novaković (v belem dresu) bo spet slovenski strelski 
adut na dvoboju s San Marinom.   Foto: Primož Lovrič
Milivoje Novaković (v belem dresu) bo spet slovenski strelski adut na dvoboju s San Marinom.  Foto: Primož Lovrič

LJUBLJANA > V preteklih dneh je bilo veliko govora o pristopu, nogometni nepredvidljivosti in drugih okoliščinah, ki bi lahko slovenski reprezentanci otežili pot do zastavljenega cilja proti amaterjem iz San Marina. Za privržence izbrane vrste je seveda glavno vprašanje, koliko žog bo končalo v mreži tekmeca. Selektor Srečko Katanec ima nekoliko širši nabor interesov, vezanih za obračun s San Marinom.

Tekmec je naravnost idealen, da priložnost dobijo nekateri nogometaši, ki se (še) niso uveljavili v reprezentanci. Ime Josipa Iličića, ki je edini reprezentančni zadetek dosegel proti reprezentanci nekoliko višjega ranga, Cipru, se ponuja kar samo od sebe. Prej ali slej bo selektor poslal v ogenj tudi Roberta Berića, pa Petra Stojanovića, ki sta v preteklem polletju zablestela na klubski sceni. Prav tako bo zanimivo videti, kako bo slovenska reprezentanca načela zaprto postavitev tekmeca. Proti Estoniji je imela pobudo, a je bila ta jalova in na koncu je ostala celo praznih rok. San Marino je za dva razreda šibkejši tekmec, zato bo slovenska premoč na igrišču še izrazitejša, obrambna različica z dvojnim blokom San Marina pa bolj skrajna.

Pri tem ne gre računati, da bo slovenski zadetek odprl ključavnico. Tekmeci ne bodo ubrali drugačnega pristopa niti po prejetem golu, oziroma morebitnih dveh ali treh žogah v svoji mreži. San Marino pač nima moči niti kakovosti, da bi spremenil potek igre. Razpoke v njihovi postavitvi bo prinesel le čas. Bolj ko se bo tekma bližala koncu, več bo lukenj v gostujoči obrambi. Koliko bo napadalcev v začetni enajsterici slovenske reprezentance, torej niti ni bistveno. Tudi zato so v slovenski vrsti na treningih veliko pozornost posvečali prekinitvam.

Verjetna enajsterica - Handanović, Brečko, Struna, Ilić, Cesar, Kurtić, Kampl, Kirm, Birsa, Iličić, Novaković.

Hiter zadetek bi domači vrsti prinesel predvsem sproščenost in tudi pozitiven odmev s tribun, ki na tovrstnih tekmah želijo videti tudi kakšno igrivo potezo. Na dvoboju s San Marinom bo šlo torej za rezultat, a tudi za vtis, ki ga bo zapustila slovenska izbrana vrsta. Drevišnja tekma bo namreč svojevrstna generalka pred junijskim obračunom z Anglijo. Do takrat se lahko zgodi še marsikaj, a popotnica ni zanemarljiva. “Treba je povedati, da še nismo zmagali s San Marinom. To bo zahtevna tekma, moramo jo vzeti skrajno resno in zavzeto ter se osredotočiti nase. Proti ekipam, kot je San Marino, je težko igrati. Kot napadalec nimaš veliko prostora, zato je treba biti zbran in čakati na priložnost. Nogomet je vendarle kolektivna igra. Ni pomembno, kdo bo zadel. Štejejo le točke, ki morajo ostati doma,” je pojasnil Milivoje Novaković, ki bi lahko še obogatil bero zadetkov v reprezentančnem dresu. Doslej jih je zabil 28. ALEŠ SORTA


Najbolj brano