Za svetovne naslove in olimpijske nastope

V Španiji se danes pričenja najpomembnejše letošnje dejanje v olimpijskem jadranju, ISAF svetovno prvenstvo. Prvenstvo bo izredno pomembno tudi zato, ker bodo najboljšim podelili 50 odstotkov olimpijskih vozovnic. Slovenske barve bo zastopala 12- članska zasedba v petih jadralnih razredih.

Svetovno prvenstvo v jadranju bodo danes odprli laseristi
Svetovno prvenstvo v jadranju bodo danes odprli laseristi 

SANTANDER > Dve leti pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru bodo na svetovnem prvenstvu v olimpijskih razredih, ki bo potekalo v Santanderju v Španiji, že podelili polovico olimpijskih vozovnic v vseh tekmovalnih razredih. Na olimpijskih igrah lahko nastopi v vsakem jadralnem razredu samo ena posadka iz posamezne države.

Slovenska zasedba šteje 12 članov v petih olimpijskih razredih. Danes bodo s prvimi plovi prvenstvo odprli jadralci v razredu laser standard in jadralke v razredu laser radial. Nastopili bodo prvi trije s slovenskih kvalifikacij: Nik Pletikos, Matej Valič in Uroš Kraševac ter Kim Pletikos. V obeh razredih bo za mlade jadralce velik uspeh osvojiti za Slovenijo vozovnico za Rio 2016: na voljo jih je 23 v moški in 19 v ženski konkurenci. Na kasnejših prvenstvih pa bo za evropske posadke na voljo do največ enajst dodatnih vozovnic med moškimi in do največ šest med ženskami.

V nedeljo se bodo laserjem na regatnem polju pridružili še jadralci v ostalih jadralnih razredih. V kraljevem razredu finn bosta nastopila Vasilij Žbogar, sicer aktualni evropski podprvak, ter Gašper Vinčec. Vasilij Žbogar je pred nastopom povedal: “Po julijskih zdravstvenih težavah in kar nekaj izgubljenih dneh treninga na vodi moja pripravljenost še ni optimalna. Mislim, da tokrat ne morem računati na vrhunski rezultat, vsekakor pa cilj ostaja mednarodna olimpijska norma. Konkurenca bo huda, pred mano je težka naloga, saj so zadnja velika tekmovanja pokazala, da je vrh v razredu finn zelo širok in da lahko veliko tekmovalcev poseže po odliličjih. Vse je odvisno od razmer, ki nas bodo pričakale na regatnem polju, o rezultatih bodo odločale malenkosti.”

Podelili bodo 12 vozovnic za Rio 2016, na kasnejših prvenstvih pa za Evropejce na voljo do največ pet dodatnih vozovnic.

V ženskem dvosedu 470 bosta nastopili dve naši posadki. Na prvenstvu imata zagotovo visoke cilje aktualni evropski podprvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol. Nastopili pa bosta tudi mladi talentirani jadralki Eva Peternelj in Valentina Baruca, devetouvrščeni z nedavno končanega mladinskega evropskega prvenstva. Podeljeno bo deset vozovnic za Rio 2016, na kasnejših prvenstvih pa za Evropejke do največ štiri dodatne vozovnice.

V moškem dvosedu 470 bo Slovenijo zastopala obetavna posadka Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič. Podeljeno bo 13 vozovnic za Rio 2016, na kasnejših prvenstvih pa bo za evropske posadke na voljo do največ sedem dodatnih vozovnic.

Glede na izredno močno konkurenco in majhno število mest za nastop v Riu 2016 bo, razen v razredu finn in ženskem 470, za naše velik uspeh osvojiti vozovnico za naslednje olimpijske igre. Vsi reprezentantje so na pripravah na Santander delali po individualnih programih, seveda pa bo regata pokazala, kam v svetovni konkurenci spadajo.

RN


Najbolj brano