Za praznike so na vrhu

Borbeni Šoštanjčani so korak s Portorožani lahko držali le v prvem polčasu, nato pa so domačini dvignili agresivnost v obrambi in prišli do gladke zmage, s katero so zasedli prvo mesto v Ligi za obstanek. Portorož : Elektra 84:70 (42:40).

Z leve (v beli opremi): Jure Močnik, Alen Hodžić in Jure 
Besedič. Foto: Simon Maljevac
Z leve (v beli opremi): Jure Močnik, Alen Hodžić in Jure Besedič. Foto: Simon Maljevac

PORTOROŽ > Že pred prvim sodniškim metom na sredini tekmi je bilo jasno, da so Portorožani v bitki s Šoštanjčani veliki favoriti, So se pa v domačem taboru tudi zavedali, da bodo gostje zaigrali na vse ali nič, saj bi jih le zmaga zadržala v igri za obstanek.

Dvorana Lucija, gledalcev 200, sodniki: Lovšin in Benko (oba Ljubljana), Fišer (Murska Sobota); četrtine – 21:18, 21:22, 20:11, 22:19. Portorož: Barbarič, Zaro, Močnik 13 (4:3), Borse 1 (2:1), Petrović 9 (2:1), Modrić 6, Čigoja 11 (4:2), Buda 6 (2:2), Besedič 15 (2:2), Hodžić 16 (4:4), Markič 7 (6:5). Trener: Konstantin Subotić. Prosti meti: Portorož 26:20, Elektra 7:6; trojke: Portorož 23:8 (Besedič 3, Močnik, Petrovič 2, Čigoja 1), Elektra 26:6 (Čebašek 3, Kosi, Cohn, Zagorc); Osebne napake: Portorož 15, Elektra 23; skoki: Portorož 31, Elektra 36.

Prvi polčas je ponudil izenačeno predstavo, v kateri so si ladjarji po zabijanju Alena Hodžića v 18. minuti priigrali že devet točk prednost (38:29), a odpora gostov (še) niso uspeli zlomiti. Razpoloženi ameriški branilec Travis Cohn je s serijo točk Elektro zadržal v igri do konca prvega polčasa, gostje pa so še zadnjič zapretili v 25. minuti, ko so se s košem drugega Američana Aarone Moorea približali na točko zaostanka. Nato je portoroška obramba strnila vrste in posledično so hitri domači branilci prihajali do številnih protinapadov, Jure Besedič pa je z zabijanjem v zadnji sekundi tretjega dela povišal na varnih 62:51. Gostje se sicer niso predajali, a so domači košarkarji z disciplinirano igro na obeh straneh parketa suvereno višali prednost, ki je po lepi akciji Vjeka Petrovića pet minut pred koncem narasla že na +23 (78:55), v zadnjih minutah pa so gostje z natančnimi meti iz razdalje le malce omilili poraz.

V domačem taboru so si po tekmi kar oddahnili, saj si spodrsljaja proti najslabši ekipi lige preprosto niso smeli privoščiti. “Takšne tekme so najtežje, saj so nas že pred tekmo vsi razglašali za velike favorite. Vedeli smo, da je ta obračun še zadnje upanje za Elektro, zato smo bili zelo zbrani. V prvem polčasu smo bili malce počasni v obrambnih reakcijah, nato pa smo dvignili raven agresivnosti in pobegnili na varno prednost,” je pojasnil domači trener Konstantin Subotić, ki po prepričljivi predstavi ni želel izpostaviti nobenega posameznika: “To je bila prava ekipna zmaga.”

V ligi za prvaka je najbolj odmevala zmaga Zlatoroga proti Unionu Olimpiji s 87:79, tako da med najboljšo šesterico po treh krogih ni več neporaženega moštva. V moštvu Predraga Milovića sta se izkazala tudi dobra znanca primorskih ljubiteljev košarke Igor Tratnik (16 točk in 5 skokov) ter Bojan Jovanović (13 točk), medtem ko Ljubljančanom ni pomagala niti dobra predstava Luke Rupnika (12 točk). Krka (Rojc 18, Joksimović 7) je z zmago proti Rogaški z 78:68 skočila na prvo mesto, do prve zmage pa je prišel tudi Tajfun, ki je s 85:64 ugnal Grosbasket.

Po domačem porazu Heliosa proti Šenčurju so Portorožani sami na vrhu lestvice z zmago prednosti pred zasledovalci, kar jim prinaša nekaj več sproščenosti v prazničnih dneh, ki pa ne bodo minili brez košarkarske žoge. Po včerajšnjem dnevu počitka bo Subotić svojim košarkarjem namenil še prosto nedeljo, v preostalih dneh pa bo moštvo treniralo dvakrat dnevno. “Začeli smo dobro, a je pred nami še ogromno dela. Ritem je naporen, tako da fantje potrebujejo nekaj počitka, obenem pa morajo ostati osredotočeni,” je dodal Subotić, ki si želi, da bi njegovi košarkarji po lepi seriji zmag v sredo v gosteh v neusmiljeno bitko za prvoligaško preživetje “potunkali” še Mariborčane.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano