Za polovico kluba več kot pol milijarde evrov?

Prodaja enega najbolj trofejnih klubov na svetu AC Milan visi v zraku. Pred kratkim se je v Milanu mudil tajski posrednik Bee Taechaubol, ki ima v skupini kitajskih poslovnežev zelo resnega konkurenta. Če pogajanja spodletijo, bo Milan povsem italijanski.

Silvio Berlusconi in Bee Taechaubol
Silvio Berlusconi in Bee Taechaubol 

MILANO > Vse potencialne kupce stari lisjak Silvio Berlusconi iz dneva v dan ohlaja. “Prodaja Milana je zame, kot bi prodajal del sebe. Iščem vlagatelja v klub, toda tega ne bom prodal tistemu, ki v tem vidi samo svojo popularnost,” je zadnja v vrsti izjav nekdanjega italijanskega premierja, ki očitno še sam ne ve, kaj storiti. Po eni strani bi rad klubu zagotovil vrnitev na pota stare slave, obenem pa bi rad še naprej imel glavno besedo. Toda težko bo našel nekoga, ki mu bo dal goro denarja in ga tudi poslušal.

Tajci ponujajo 500 milijonov evrov

Glede na dosedanji potek dogodkov je najbolj verjetno, da bo Milan pristal v rokah Tajcev. Skupino vlagateljev zastopa posrednik Bee Taechaubol, ki ga v Italiji skrajšano imenujejo kar Mr. Bee. Pretekli teden se je mudil v Milanu, da bi se z Berlusconijem dogovoril o prodaji sedemkratnega evropskega prvaka. Pričakoval je, da bo postal novi predsednik rdeče-črnih, odšel pa je s pristriženimi perutmi. Še nedolgo tega so omenjali možnosti, da bi Berlusconi novim lastnikom prepustil celoten ali dvotretjinski delež v klubu. Mediji so obisk Mr. Beeja v Milanu spremljali zelo podrobno, celo s tekstovnim zapisom iz ure v uro. Vse se je dogajalo v milanskih hotelih ter v približno 30 kilometrov oddaljenem kraju Arcore, kjer ima Berlusconi svojo zasebno rezidenco. S Tajcem sta se pogovarjala tudi Berlusconijeva hči Barbara in dolga leta glavni operativec kluba Adriano Galliani. Ob spremstvu odvetnikov, svetovalcev in celo vplivnih nogometnih agentov (med njimi je tudi Nelio Lucas, lastnik agencije Doyen Sports, ki zastopa nekatere zelo znane nogometaše in sodeluje s Tajci) sta se oba glavna akterja srečala pred Beejevim povratkom v domovino.

Berlusconi je dejal: “Moj cilj je, da se Milan vrne med glavne igralce tako v Italiji, Evropi in svetu. Lahko rečem, da smo postali prijatelji in lahko skupaj ustvarimo velike dosežke. Blagovno znamko Milan bi radi še okrepili. Že danes je morda najbolj znana po vsem svetu, naš cilj pa je, da bi v Aziji še bolj prišla do izraza. Iščemo tržne možnosti. Obstaja realna možnost, da ostanem 51-odstotni lastnik kluba. Potrebovali bomo še nekaj časa, da dokončno dorečemo, kako bo Milan videti v prihodnje.” Po zadnjem dogovoru naj bi tajski investitorji pridobili 49-odstotni delež v klubu, imeli glavno besedo pri razvoju klubske znamke in imena v Aziji ter tam s tema dvema elementoma odpirali nogometne akademije, restavracije in ostale dejavnosti, ki niso neposredno povezane z nogometom. Od tega naj bi si zadržali določen del dobička. “Čast je biti del take zgodbe, kot je Milan. Za obdelati imamo še nekaj podrobnosti, toda pomembno je, da delamo skupaj, za dobro kluba. Naš cilj je naslov državnega prvaka in liga prvakov. Imamo stabilne poslovne partnerje, s katerimi lahko izpeljemo naš projekt,” pravi Mr. Bee. Mediji so izbrskali, da so Tajci Berlusconiju za 60 odstotkov kluba ponudili 500 milijonov evrov, bogataš pa naj bi jim ponudil 40 odstotkov kluba za 300 milijonov evrov.

Kitajci še 80 milijonov več

Popolnoma drugačno strategijo so izbrali Kitajci. Ti se doslej z nazivom niso pojavili še v nobenem medijskem poročilu, posel pa želijo izpeljati zelo diskretno. Berlusconiju so poslali ponudbo v višini 580 milijonov evrov za 51-odstotni delež kluba. Lastnik Milana naj bi bil z njihovim pristopom in ponudbo precej bolj zadovoljen kot z obnašanjem Tajcev, a naj bi imel o njih precej manj podatkov.

Berlusconi z vsem svojim vplivom in močjo Milanu ne more več ponuditi takšne finančne injekcije, da bi se ta lahko vrnil med velikane. Klub obvladuje prek družbe Fininvest, v moštvo pa je v preteklih treh sezonah investiral 63, 72 in 91 milijonov evrov. Še kako dobro se zaveda, da mora za najvišje športne dosežke poiskati partnerja s svežim kapitalom. “Če ne bomo uspeli, bomo projekt spremenili. Milan bomo postavili na nove temelje, tako da bo ves italijanski. V našem prvenstvu je ogromno tujcev. Lani je v finalu italijanskega pokala nastopil samo en Italijan. Selektor reprezentance mora v napad klicati igralce, ki so bili rojeni v drugih državah. Naredil bom ekipo, ki bo italijanska reprezentanca v malem.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano