Za pokal bi jedli tudi travo

Za Koprčane bo dolgega čakanja zvečer konec. V 90. minutah, morda 120., če v rednem delu tekme ne bo zmagovalca, bo zlita vsa nogometna sezona. Celjani, ki bodo po žrebu na Bonifiki tudi uradno gostje, pokalni finale pričakujejo bistveno bolj sproščeno, čeprav bi zagotovo radi vrnili Koprčanom za poraz v pokalnem finalu pred devetimi leti, ko so se Koprčani veselili v Celju.

Domen Črnigoj (v ospredju, na zadnjem dvoboju s Celjem v 
Kopru) je lani z evrogolom koprskim mladincem pomagal do 
pokalnega naslova. Bo  razpoložen tudi drevi? Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Domen Črnigoj (v ospredju, na zadnjem dvoboju s Celjem v Kopru) je lani z evrogolom koprskim mladincem pomagal do pokalnega naslova. Bo razpoložen tudi drevi? Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Uvod v veliki finale bosta popoldne spletla pokalna finala mladincev in žensk, glavno dejanje pa se bo na temeljito očiščeni in zloščeni Bonifiki začelo ob 20.30, ko bo glavni sodnik Slavko Vinčić dal znak ekipama Luke Koper in Celja, da je čas za oddajo poslednje lovorike v sezoni.

Kakšna bo koprska postava, lahko le ugibamo. Stavili bi na jedro ekipe, ki je v Domžalah izborila nastop v finalu. Recimo, da sta nared vratar Vasja Simčič in Matej Palčič, ostali del postave pa naj bi sestavljali: Damir Hadžić, Denis Halilović, Denis Šme; Marko Krivičić, Ivica Guberac, Domen Črnigoj, Amar Rahmanović; Goran Galešić in Mitja Lotrič.

Koprčani so včeraj popoldne opravili še zadnji trening, ki je verjetno tudi kristaliziral ekipo, ki bo pritekla na igrišče. Večerni termin za trening bi lahko izkoristili tudi Celjani, vendar so se odločili, da v Koper prispejo na dan tekme. Odločili pa so se tudi, da bodo v Istri prenočili v noči na četrtek.

Celjani so doma verjetno mirno spali, saj bi bil pokalni naslov le pika na i izjemne sezone, v kateri so krepko namučili tudi Maribor. Obenem so tudi skoraj podvojili svoj letni proračun, ko so pred tedni na Dansko prodali Benjamina Verbiča, ki je med sezono potrdil svoj razkošni talent. Morda bo trener Simon Rožman na igrišču pogrešal poškodovana vratarja Matica Kotnika in organizatorja igre Blaža Vrhovca; čeprav zadnje vesti pravijo, da bi lahko bila oba nared za igro. Motiv več imajo v tem, da so doslej z eno izjemo finalne tekme pokala končali sklonjenih glav.

Koprčani se pred tekmo leta niso odločili za karanteno, temveč za dodatni druženji. Včeraj so odšli na skupno večerjo, danes jih čaka še skupno kosilo. Za ljubitelje statistike pa še podatek, da bo v postavah obeh ekip, ki sta se v finalu pomerili leta 2006, le en igralec: v celjskih vrstah bo to 36-letni Sebastjan Gobec.

Koga vse bo moral pogrešati Rodolfo Vanoli, je nehvaležno napovedati. Včeraj so bili v koprskem taboru pripravljeni povedati le, da zanesljivo ne bo Lea Štulca, kar pomeni, da na položaju zadnjega zveznega igralca ni alternativ, saj je že dalj časa poškodovan Ante Tomić, ki so ga na Bonifiko pripeljali v luči finala. Tako bo to mesto skoraj zanesljivo prevzel Ivica Guberac, ki včeraj sicer ni skrival razočaranja nad potekom sezone in hkratne odločenosti, da bo ekipa storila vse, da osvoji pokal.

Zmagati moramo tako ali drugače. Vse ostalo bi bil polom. Realno gledano smo kakovostnejši in igramo doma, za zmago moramo dati vse od sebe, tudi jesti travo, če bo treba,” pred tekmo pravi Ivica Guberac.

“Zmagati moramo tako ali drugače. Vse ostalo bi bil polom. Realno gledano smo kakovostnejši in igramo doma, za zmago moramo dati vse od sebe, tudi jesti travo, če bo treba,” meni Guberac, ki se je ozrl tudi na zadnje štiri poraze v državnem prvenstvu. “S tem se je težko sprijazniti, saj imamo 25 igralcev in vsak, ki stopi na igrišče, bi se moral dokazati.” Trener Vanoli dodaja: “Zdravstvena služba bo povedala svoje, se pa trudi. Na igrišče bodo stopili tisti, ki bodo 100-odstotno pripravljeni v vseh pogledih. Na igrišču si želim enajst levov. Kako bomo igrali, boste videli zvečer. Želim si le, da bomo imeli vsi enakopravna merila na igrišču.”

Spored pokalnega finala, ob 16. uri ženski finale - ŽNK Teleing Beltinci : Rudar Škale (glavno igrišče); ob 18. uri mladinski finale - Aluminij : Domžale (atletski stadion, vstop na obe tekmi je brezplačen); ob 20.30 članski finale - Luka Koper : Celje (glavno igrišče).

Za uspeh finala ni več dvoma. Zanimanje za tekmo je kljub nekaterim bojaznim kar veliko. Organizacija je povsem v rokah Nogometne zveze Slovenije, ki pa je Koprčanom dopustila možnost, da del vstopnic prodajo po polovični ceni petih evrov. Pri Taverni jih bodo sicer prodajali še jutri ves dan, že zdaj pa je jasno, da bo glavna tribuna zapolnjena, torej bo na tekmi vsaj 2000 gledalcev. Iz Celja se obeta prihod osmih avtobusov, približno 400 organiziranih navijačev, še nekaj pa jih bo gotovo v Koper prišlo v lastni režiji.

ROK MAVER


Najbolj brano