Za ogrevanje 1000 domačih kilometrov

Ultramaratonski kolesar iz Dobravelj pri Ajdovščini Andrej Zaman je samo na zadnji na dan državnosti za pripravo na 4200-kilometrsko preizkušnjo Transcontinental race brez etap po domačih cestah prevozil 1000 kilometrov.

Takole so se kolesarji iz Ajdovščine odpravili na 1000 
kilometrov dolgo preizkušnjo po slovenskih cestah. Foto: Uroš Medvedec
Takole so se kolesarji iz Ajdovščine odpravili na 1000 kilometrov dolgo preizkušnjo po slovenskih cestah. Foto: Uroš Medvedec

DOBRAVLJE >49-letni Andrej Zaman iz Dobravelj pri Ajdovščini se že vrsto let ukvarja z ultramaratonskim kolesarjenjem - predvsem z breveti in je tudi lastnik slovenskega rekorda z največ prevoženimi kilometri na brevetih v koledarskem letu.

Njegov glavni letošnji cilj je udeležba na 3. dirki Transcontinental race. Kolesarje čaka 4200 kilometrov neprekinjenega vrtenja pedal. Andrej je doslej nastopil na dveh 2200-kilometrskih preizkušnjah. Drugič je to maja opravil na italijanskem Brevetu Giro Ciclistico Delle repubbliche Marinare (proga Benetke - Genova - Pisa - Amalfi - Benetke).

Naslednji preizkus je opravil pred kratkim na slovenskih cestah v organizaciji ŠD Bik.si iz Velikega Dola na Krasu, ki goji tovrstno kolesarstvo. V počastitev dneva državnosti je društvo izpeljalo 1013-kilometrski brevet okoli Slovenije (z obiskom na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji) z 11.000 metri višinske razlike. Znatno prej kot v predpisanih 75 urah je skozi vse kontrolne točke na cilj (obenem je bil to tudi start) pred Slaščičarno in picerijo Šturje v Ajdovščini prispelo vseh deset udeležencev.

V soboto bo šlo spet zares. Na tretji dirki Transcontinental race bo skoraj 200 prijavljenih kolesarjev (tudi dva Slovenca) startalo v belgijskem Geraardsbergenu. Cilj bo v turškem Istanbulu, kolesarje pa čakajo kontrolne točke tudi do 2500 metrov visokih alpskih prelazih v Franciji in Italiji (Mont Ventoux in Assietta) ter težki vzponi na Balkanu (tudi 1700 metrov visoko na Lovćen v Črni gori).

Značilnosti dirke Zaman opisuje: “Spremljevalna ekipa in pomoč tretje osebe sta prepovedani. Opremo in hrano moraš voziti sam in če česa zmanjka, moraš poiskati prodajalno. Vožnja v skupini ni dovoljena. Strokovnjaki za ultramaratonsko kolesarjenje traso zaradi številnih vzponov uvrščajo kot težjo od slovite dirke RAAM v ZDA. Premagati to preizkušnjo bo velik izziv, saj doslej na tem maratonu še ni bilo nobenega Slovenca.

Del ekstremnega maratona bo potekal tudi po primorskih cestah - od Mirna skozi Dornberk, Ajdovščino, Col in Godovič ter nato proti Ljubljani.

IM


Najbolj brano