Za najboljšimi je luknja

Nedeljsko državno prvenstvo kot zadnje sito pred evropskim atletskim prvenstvom ni prineslo presenečenj. Ugled Slovenije bo reševala peščica prekaljenih imen, za katerimi ni enakovrednih naslednikov.

Prva dama slovenske atletike je članica Kladivarja Martina Ratej Foto: Boštjan Bensa
Prva dama slovenske atletike je članica Kladivarja Martina Ratej Foto: Boštjan Bensa

CELJE > Po državnem prvenstvu v Celju in pred evropskim, ki se bo 12. avgusta začelo v Zürichu, v slovenski atletiki ni nepričakovanih kakovostnih zasukov. Kaže se izrazito usihanje občinskih in podjetniških vložkov v atletiko v nekdaj solidnih klubih slovenskega obrobja. Širine (in posledično kakovosti) tam zelo primanjkuje, na profesionalen način pa vadijo skoraj izključno atleti klubov iz Ljubljane in Celja.

Potniki na EP: Primož Kozmus (kladivo), Jan Žumer (200 m), Žan Rudolf (800 m), Matija Kranjc (kopje), Maja Mihalinec (100 m), Kristina Žumer (100 in 200 m), Sabina Veit (100 in 200 m), Sonja Roman (1500 in 5000 m), Marina Tomić (100 m ovire), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Nina Djordjevič (daljina), Snežana Vukmirović (troskok), Tina Šutej (palica), Barbara Špiler (kladivo) in Martina Ratej (kopje).

Obrobje je postala tudi Primorska, ki je še v prejšnjem desetletju imela ženskega ekipnega državnega prvaka. Med 15 potniki na evropsko prvenstvo bo le Koprčanka pri ljubljanskem AD Mass Snežana Vukmirović. Pri 32 letih ima za sabo lepo bero uvrstitev v finale. Takšen je njen domet tudi tokrat, ko v troskoku računa na preskočenih 14 metrov. Nihče od ostalih primorskih atletov ni ta čas niti blizu normam za EP.

Atletska zveza je bila pri normah popustljiva. Doseči jo je bilo mogoče od 1. januarja lani, obvezne potrditve na letošnjih tekmah pa v Ljubljani niso določili. Za nekaj selekcije sta poskrbeli smola - s poškodbami skakalca v višino Rožleta Prezlja in maratonke Žane Jereb - ter poštenost: Celjan Robert Renner se je brez pravih letošnjih izidov sam odpovedal nastopu v Švici.

Še vedno v ekipi za EP ostaja nekaj dolžnikov. V teku na 200 metrov norme ni potrdil Kranjčan Jan Žumer, ob tem pa si je na DP dovolil še poraz. Nesrečnemu Gregorju Kokaloviću je do norme kljub zmagi zmanjkalo pet stotink sekunde, a ga med potniki na EP ni. Letos so še pod normo tekač na 800 metrov AD Mass Žan Rudolf, njegova klubska kolegica, tekačica na 100 in 200 metrov Kristina Žumer, Velenjčanka Nina Djordjević (daljina), pa tudi Koprčanka Snežana Vukmirović (resda le za pet centimetrov) v troskoku.

Na EP so atleti prepoznavni, če se uvrstijo v finale. In kdo od naših bi se lahko vanj uvrstil? Prva dama je druga v diamantni ligi, Martina Ratej, ki lahko poseže po odličju v metu kopja. Med moškimi v to kategorijo - predvsem zaradi prave krivulje dviga forme in zbranosti na ključnih tekmah - sodi brežiški olimpijski prvak in podprvak, metalec kladiva Primož Kozmus. Finalisti bi lahko bili še Celjanka Marina Tomić (100 metrov z ovirami), Ljubljančanka Tina Šutej (skok s palico), Snežana Vukmirović in z nekaj sreče zaradi dobre letošnje forme njen klubski kolega, metalec kopja Matija Kranjc. Našteti so že bolj ali manj krepko prekoračili 30. leto starosti. Ostali bodo morda napredovali iz kvalifikacij z rezultati na meji osebnega rekorda, doma pa prave konkurence nimajo.

Državno prvenstvo mlajših članov, ki je v okviru absolutnega tekmovanja potekalo v Celju, je pokazalo, da za nosilci - veterani v glavnem zija praznina. V marsikateri disciplini je bilo komaj dovolj atletov, da so lahko podelili odličja, ali pa še to ne. Na 100 metrov z ovirami je tekel le Novogoričan Rok Urbančič (15,97), s palico je skočil le njegov someščan pri AD Mass Žan Čebron (480), v troskoku sta skakala le dva (zmagal je Novogoričan Luka Piculin s 13,82). Dvojica se je merila tudi v teku na sto metrov, kjer je bila najhitrejša Novogoričanka pri AD Mass Aneja Kodrič (12,42), ki je bila srebrna še na 200 m. Prvak U 23 v metu diska je postal član AK Koper Haris Sejarić (43,57).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano