Za konec kar 440 tekačev

Pred dnevi se je po dveh vikendih tekmovanj in rekreativnih prireditev v Bovcu, Kobaridu in Tolminu uspešno iztekel 2. Soča outdoor festival. Športi v naravi so najbolj množično privabili tekače.

Soča trail run je v Tolmin privabil  kar 440 tekačev. Foto: Neva Blazetič
Soča trail run je v Tolmin privabil kar 440 tekačev. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Ekipa podjetja za prireditve na Tolminskem, Soča festival d.o.o, je ob pomoči nekaj sto prostovoljcev spet odlično organizirala največjo poletno športno rekreativno prireditev na severnem Primorskem, ki je privabila približno 3000 ljudi, tretjina jih je tekmovala.

Najbolj množična je bila zaključna tekaška prireditev, gorski tek Soča trail run. Na treh progah različnih težavnosti in dolžin je v cilj prišlo 440 tekmovalcev. Najtežjo 28-kilometrsko preizkušnjo je najhitreje, v dobrih dveh urah in pol, pretekel Italijan Marco Cicicoi (2:33,41). Na drugem in tretjem mestu sta se zvrstila Primorca Marko Gruden (GRS Tolmin, 2:39,47) in Franc Knap (Azimut, 2:43,45). Ženski tek je dobila ljubljanska triatlonka Jasmina Jelovšek (2:48,19), najboljšo primorsko uvrstitev pa je s četrtim mestom dosegla Isabel Petronio iz Sečovelj (Vzajemna, 3:00,00). Na srednje težki 14- kilometrski progi je bila najhitrejša Idrijčanka Saša Pisk (1:23,29). Med moškimi je slavil Luka Kramarič iz Borovnice 1:06,25, tretji pa je bil najboljši Primorec Domen Ipavec (ŠKD Uče). Najboljša na 10 kilometrov je bila Ljubljančanka Maja Bučar (1:04,45), domačini pa so se veselili tretjega mesta Petre Kurinčič z bližnjega Slapa ob Idrijci (1:06,15). Moški zmagovalec je postal Italijan Mattia Cendou (53,33), najboljši Primorec pa je bil bronasti David Manfreda (ŠKTD Lom, 58,56).

Orientacijski tekači so se na posebnem tekmovanju pomerili na treh progah. Na najtežji 3,9 kilometra dolgi, sta na prvo in drugo stopničko pričakovano stopila v državnem prvenstvu uveljavljena tekmovalca idrijsko - cerkljanskega Azimuta Tibor Mrak in Mark Bogataj. Na srednji progi (tri kilometre) je zmaga šla v Avstrijo, tretji pa je bil član Azimuta Emil Kacin. Na najkrajši (1,7 kilometra) progi je slavil član Azimuta Rok Bogataj.

Letošnji kolesarski in zračni program sta bila žal okrnjena - prvi zaradi prepovedi gorsko kolesarskega maratona (zaostrila se je okoljevarstvena zakonodaja), drugi zaradi vremena (hitrostne prelete zmajarjev je odpihnila nevihta). Del programa na obeh področjih je bil vendarle izveden. Kolesarji so se na Bovškem pomerili v enduru. Med kategoriziranimi tekmovalci je slavil donedavni član ajdovskega Črnega trna Kristjan Medvešček pred posoškim kolesarjem Nejcem Rutarjem (Unior tools) in Ajdovcem Andrejem Bratino (Kamplc). V konkurenci starejših veteranov je zmagal ajdovski olimpijec iz Sydneya 2000 Primož Štrancar.

Jadralni padalci so v ligaškem tekmovanju in v hitrostnih preletih tekmovali v Kobaridu. V dolžinskem letu, ki je štel tudi za slovensko ligo, je prvo mesto osvojil Slovenjegradčan Bojan Gabršek pred članom novogoriškega Poleta Dušanom Orožem. Šesti je bil domačin Tadej Krevh (Adrenalin Kobarid). V hitrostnih preletih je bil najboljši Tilen Ceglar (Metulj Rimske Toplice), najvišjo primorsko uvrstitev pa je s tretjim mestom dosegel ajdovski letalec in proizvajalec padal Aljaž Valič.IM


Najbolj brano