Za konec in nov začetek

Branilci naslova, Španci, bodo svetovno prvenstvo v Braziliji začeli tako, kot so ga končali v Južni Afriki, s ponovitvijo finalnega dvoboja proti Nizozemski.

Španci so po finalnem dvoboju leta na SP leta 2010 dvignili pokal, tokrat se bodo z Nizozemci pomerili že za uvod   Foto: Michael Kooren
Španci so po finalnem dvoboju leta na SP leta 2010 dvignili pokal, tokrat se bodo z Nizozemci pomerili že za uvod  Foto: Michael Kooren

NOVA GORICA > Čeprav gre za prvo tekmo v skupini, ne bo šlo le za ogrevanje pred izločilnimi boji. S finalistoma zadnjega svetovnega prvenstva je v skupini B tudi Čile, ki bo prežal na morebitni spodrsljaj favoritov in osvojitev enega izmed prvih dveh mest ter napredovanje. Ne gre tudi pozabiti, da se bo skupina B v osmini finala križala s skupino, v kateri so gostitelji prvenstva.

Na preostalih današnjih dvobojih se bosta v drugi tekmi skupine A pomerila Mehika in Kamerun, v skupini B pa Čile in Avstralija.

Španija in Nizozemska bosta ob morebitnem porazu v današnjem tako in drugače vročem dvoboju v Salvadorju seveda še imeli popravni izpit, a nihče si ne želi turnirja začeti s porazom. Tudi močni Španci, ki že imajo tovrstno izkušnjo s SP leta 2010, ko so uvodoma klonili pred Švico, ne. Selektor Vicente del Bosque, ki je prestal nešteto zmagovitih bitk z Realom in špansko reprezentanco, je lahko v tem pogledu miren. Ve, kaj lahko pričakuje. Zmagovitega sloga Španci ne bodo menjali. Zakaj bi ga? Tekmeci so ga sicer temeljito naštudirali, a še bolj ga imajo v mezincu del Bosquejevi izbranci, ki se najdejo tudi miže.

Španski selektor vselej poskrbi za kakšen dodatek, ki bi nadgradil veliko posest žoge. Ni skrivnost, da “furija” pogreša izrazitega strelca, takšnega kot sta bila svoj čas David Villa in Fernando Torres. Oba sta tudi tokrat zraven, a ne moreta zagotoviti udarnih zaključkov proti zaprtim postavitvam tekmeca. Španija se je leta 2010 do naslova dokopala s skromnim strelskim izkupičkom osmih golov na sedmih tekmah. Za ubranitev evropskega prestola leta 2012 pa se je Del Bosque zanašal tudi na lažnega napadalca, ki ga je upodabljal novi član Chelseaja Cesc Fabregas.

“Posest žoge brez potrebne globine je jalova. Igra se na več načinov, zmagovitega recepta pa ni,” je pojasnil Del Bosque. Letos naj bi ga strelskih skrbi odrešil Atleticovo odkritje, Diego Costa. Naturalizirani Brazilec je blestel in zadeval v španskem prvenstvu in ligi prvakov, a se je v končnici klubske sezone poškodoval. Glavno vprašanje je torej, kdaj bo povsem pripravljen. Tenkočutni Del Bosque v perspektivi dolgega turnirja gotovo ne bo tvegal. Nizozemce bi lahko načel tudi kdo od zveznih igralcev, denimo Andres Iniesta, ki je dosegel edini gol v finalu SP 2010.

Sicer pa gre pričakovati, da bo imel danes italijanski sodnik Nicola Rizzoli nekoliko lažje delo kot Anglež Howard Webb, ki je pred štirimi leti v finalu pokazal kar 14 rumenih in en rdeč karton. Nizozemski selektor Louis van Gaal bo verjetno postavil obrambno vrsto s petimi igralci, pri čemer bo zaprl španske boke oziroma krila. Nenazadnje je vrsto let deloval v Barceloni in do potankosti pozna špansko miselnost. Ni pa tudi skrivnost, da so Nizozemci kot igralci in nato kot trenerji s svojim pojmovanjem nogometa v veliki meri vplivali na španski ustroj, kot ga poznamo danes.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano