Za konec črnega septembra

Če so avgusta Novogoričani blesteli, pa jim septembra nogometne zvezde niso naklonjene. Na treh prvenstvenih tekmah so trikrat izgubili, negativni niz pa bodo poskušali prekiniti danes na domačem dvoboju s Krko.

Matija Širok (levo) je podpisal profesionalno pogodbo z 
Gorico.  Foto: Jure Batagelj
Matija Širok (levo) je podpisal profesionalno pogodbo z Gorico.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Ničel na obračunih z Mariborom, Olimpijo in Rudarjem v novogoriškem taboru ne smejo jemati kot razočaranje. Resda so bili našteti tekmeci po videnem premagljivi, a je prva slovenska liga v letošnji sezoni nepredvidljiva, kot ni bila že dolgo. Razplete v zadnjem obdobju običajno krojijo imenitne posamične poteze ali grobe napake. To je potrdil tudi sredin 11. krog, v zgoščenem razporedu pa se možnosti za nepričakovane izide še povečajo.

Novogoričani so očitno padli v obdobje, ko je lahkotnost ustvarjanja priložnosti in tudi zabijanja golov mimo. V jesenskih bitkah bodo tudi zavoljo načetih igrišč vse bolj v ospredju moč, vztrajnost in mirni živci. Izvedba z Rudarjem je razkrila precej slabosti v igri novogoriške ekipe, obenem pa je nakazala tudi nekaj pomembnih značilnosti, ki nudijo optimizem za naprej. Novogoričani niso igrali podrejene vloge, izjema je bil obračun z Mariborom, kjer pa je imel pomembno vlogo psihološki dejavnik. Na ostalih tekmah so se vselej pobrali tudi po zaostanku in imeli pobudo, ki pa se ni izrazila v konkretnosti. V Velenju pa je manjkalo še marsikaj drugega. Kakorkoli, Novogoričani so na zadnjih treh tekmah le enkrat zatresli mrežo tekmecev.

Krka, ki je igriva, a po potrebi pragmatična, ne sodi med naivne tekmece. Na zadnjih dveh prvenstvenih dvobojih tako ni prejela gola. Z nekdanjim nogometašem Hajduka Mariom Brkljačo, s katerim so še okrepili že tako močan hrvaški pridih, so pridobili izkušnje. Za boljši izkupiček bi seveda potrebovali še izrazitega strelca oziroma napadalca, ki bi kronal moštvena prizadevanja. Z desetimi doseženimi goli na lestvici učinkovitosti prekašajo le Krčane in Celjane, proti katerim so v sredinem krogu vknjižili dragoceno zmago v izdihljajih tekme. Novomeščani, ki so sicer vajeni bitk za obstanek, so tako (začasno) izplavali iz nemirnih voda.

Gorica po prikazanem in igralskem potencialu vsekakor sodi v zgornjo polovico lestvice. Še vedno je na drugem mestu, popotnica sedmih zaporednih zmag pa je dragocen bonus. Ne nazadnje tudi tekmecem z vrha ne gre po načrtih. Pred Novogoričani sta dve zaporedni domači tekmi, na katerih bo zanimivo videti tudi odziv gledalcev. “Zaporedni porazi nas ne smejo potreti. V Velenju si nismo ustvarili kaj prida priložnosti, a ista ugotovitev velja za tekmeca, ki je svojo izkoristil. Prepoceni smo prejeli gol, v končnici tekme pa je bilo proti zgoščeni postavitvi Velenjčanov težko loviti zaostanek. Proti Krki ne bo bistveno lažje. Novomeščani imajo posameznike, ki obvladajo nogometno igro, a jih premoremo tudi mi,” je povedal Miran Srebrnič. Trener Gorice še vedno ne bo mogel računati na poškodovanega Miho Gregoriča, ki je - tako kot Matija Škarabot in Matija Širok - v preteklih dneh podpisal profesionalno pogodbo s klubom. V kratkem naj bi to storil tudi Nejc Mevlja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano