Za koga bo sedem srečna številka

Gorica v slovenski ligi skoraj ne pozna poraza, Koper na domačem stadionu že nekaj časa (z izjemo Hajduka in Maribora) skoraj ne pozna zmage. Papirnata razmerja sil pred prvenstvom je ovrglo igrišče in nobenega dvoma ni, da Gorica v Istro prihaja v vlogi favorita.

Za drevišnji primorski derbi naj bi po napovedih tudi gledalci 
bolj popolnili tribune stadiona na Bonifiki kot pred enajstimi 
meseci, ko je Koper prvenstveno tekmo dobil z 1:0. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Za drevišnji primorski derbi naj bi po napovedih tudi gledalci bolj popolnili tribune stadiona na Bonifiki kot pred enajstimi meseci, ko je Koper prvenstveno tekmo dobil z 1:0. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, NOVA GORICA > Nedeljska zmaga v Novem mestu z nenavadno visokim izidom je bila vsaj majhen obliž na koprske rane, ki se zelo počasi celijo. Niti prestopni rok ne prinaša zadovoljstva, če izvzamemo evre za Mateja Pučka in odhajajočega Marka Krivičića, ki pa naj bi večinoma v blagajno kapnili čez leto dni.

Koper: kako sestaviti ekipo

Težave sicer ostajajo, saj se seznam poškodovanih ali kaznovanih ne tanjša. Med gledalci bodo Goran Galešić, Mitja Lotrič in Matej Palčič, Luka Vekić se počasi vrača, medtem ko zaradi rdečega kartona tokrat počiva Damir Hadžić. Sestava ekipe za Rodolfa Vanolija ne bo prav lahko opravilo, čeprav ga na drugi strani verjetno malce tolaži, da se Gorica proti koprskemu načinu igre ne znajde niti, ko je v formi. Če ne bo v zadnjih dneh prestopnega roka še kakšnega imena na seznamu prihodov, bo ekipa ostala še brez enega od nadarjenih igralcev, Marka Krivičića. “Glede Marka ni bilo še nič podpisanega, kar pomeni, da bo danes v postavi. Torej ne bi špekuliral o tem, kaj se lahko zgodi jutri,” je dejal športni direktor maskirnih kanarčkov Matej Mavrič Rožič. A skoraj zagotovo bo talentirani zadnji zvezni igralec danes še zadnjič nosil koprski dres, preden se bo odpravil v Bologno. Ni pa izključeno, da bi se zgodil še kakšen odhod, saj obstaja zanimanje tudi za Denisa Šmeja, ki se sicer raje drži bolj v ozadju kot na naslovnicah, a je s časom postal skoraj nepogrešljiv v obrambni vrsti. Kaj pa Mavrič napoveduje za primorski derbi številka 71, pred katerim imata obe ekipi izenačeno razmerje zmag, porazov in remijev (25, 25, 20)? “Lahko zmagamo tudi brez igralcev, ki trenutno niso na voljo. Velja enako kot pred sezono: ekipa ima enakovredne igralce na vseh igralnih mestih in mora zmagati tudi ob odsotnosti nosilcev igre. Naši cilji se niso spremenili, torej je potrebno vztrajati in potrditi, da sodimo k vrhu lestvice.”

Zadnjič so vrtnice kanarčkom na Bonifiki točko odščipnile 14. maja 2013, zadnja goriška zmaga v Kopru pa je iz davnega avgusta 2011, ko so štirje goli v mreži s trenerske klopi odnesli Vlada Badžima. Koper ima v dvobojih z Gorico niz šestih zaporednih zmag, toliko je tudi goriških zaporednih zmag v letošnjem prvenstvu.

Gorica: previdni že zaradi tradicije

Medtem ko so organizirani novogoriški navijači včeraj dopoldne na vzhodni tribuni stadiona v športnem parku prepleskali zid z napisom Naše mesto, naš ponos - Gorica, se je na zelenici odvijal zadnji trening pred gostovanjem v Kopru. Strokovni štab je veliko pozornost namenil prekinitvam, v katerih imajo Koprčani močno orožje.

“Tudi mi znamo zadeti iz kota, je pa res, da so Koprčani zelo dobri skakalci, prav tako pa zelo dobro izvajajo prekinitve, zato bomo morali biti posebej pozorni. Tudi sicer nam njihov način igre s poudarkom na fizični moči ne ustreza, kar kažejo tudi rezultati medsebojnih tekem v zadnjem obdobju. Upam, da nam bo uspelo zasukati negativni trend. So pa Koprčani gotovo boljša ekipa, kot pa kaže njihov trenutni položaj na lestvici, kar pa ne pomeni, da se jim bomo prilagajali. Težili bomo k naši igri, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,” je povedal trener Miran Srebrnič, ki drevi ne bo mogel računati na kaznovanega Marka Nunića niti na Miho Gregoriča, ki ga še vedno muči poškodba pete.

Bo pa zato v novogoriški zasedbi Sandi Arčon, ki je pred časom prav tako branil koprske barve. ”Prvega mesta nočemo spustiti iz rok, zato si želimo tudi v Kopru iztržiti pozitiven izid. V primorskih derbijih je vedno prisoten določen dodatni naboj. Kot sem seznanjen, imajo tekmeci nekaj težav s sestavo ekipe, a na to se ne zanašamo. Ostajamo osredotočeni na naše prednosti,” je pojasnil Arčon. Tretji nekdanji nogometaš Koprčanov Luka Majcen, kot kaže, ne bo več nosil niti novogoriškega dresa. Po četrtkovi popoldanski vadbi se je napadalec, ki ni pristal na znižanje pogodbe in je tako le treniral z Novogoričani, poslovil od soigralcev.

Novogoriški napad bo sicer tudi na Bonifiki vodil Blessing Eleke, s katerim se je včeraj v krajšem pogovoru mudil tudi nekdanji član izvršnega odbora ND Gorica Franco Dal Cin. Njegov sin Michele Dal Cin, ki je bil v preteklih dveh sezonah tudi športni direktor Gorice, ima v Nigeriji pod okriljem nogometno akademijo, od koder sta prišla tako Eleke kot Olimpijin napadalec Ezekiel Henty.

Tekmo, ki se bo začela ob 20.15 bo sodil mariborski mednarodni sodnik Slavko Vinčić. ROK MAVER,ALEŠ SORTA


Najbolj brano