Za evropsko pomlad

Drevi (ob 20.45) bo za mariborske nogometaše padel zastor nad ligo prvakov v sezoni 2014/15, kar pa ne pomeni nujno tudi konca evropske poti. Slovenski državni prvaki jo lahko z zmago nad Schalkejem podaljšajo v pomlad prihodnje leto.

Mitja Viler (levo) bo tudi nocoj eden od mariborskih adutov na dvoboju s Schalkejem. Foto: STA
Mitja Viler (levo) bo tudi nocoj eden od mariborskih adutov na dvoboju s Schalkejem. Foto: STA

NOVA GORICA > Vijoličasti so pred zadnjim krogom skupine G lige prvakov še v igri za evropsko nadaljevanje. Mariborčani so torej v ligi prvakov tudi tekmovali, ne zgolj sodelovali, kar je bil ob preboju med elito mariborska želja. To ponazarja tudi rezultatski izkupiček. Vsakemu od treh tekmecev v skupini so odščipnili dve točki oziroma so z njim remizirali. S Schalkejem so konec septembra iztržili neod-ločen izid celo v gosteh.

Verjetna postava Maribora: Handanović, Stojanović, Arghus, Rajčević, Viler, Mertelj, Filipović, Sallalich, Vršič, Ibraimi, Tavares.

V nemški ekipi se je v dobrih dveh mesecih marsikaj spremenilo. Po slabši otvoritvi sezone v nemški bundesligi se je klub odločil za rošado na trenerski klopi. Jensa Kellerja je zamenjal Roberto di Matteo, ki je rezultatsko krivuljo dvignil navzgor predvsem v domačem prvenstvu. Schalke je tako ujel priključek s četrtim mestom, ki še vodi v ligo prvakov, kjer pa mu v letošnji sezoni ne gre po načrtih. Na koncu utegne za preboj v izločilne boje pogrešati prav (domače) točke z Mariborčani. Potem ko je zaradi poškodbe ostal brez nemškega reprezentanta Juliana Draxlerja, je tudi di Matteo nekoliko premešal zasedbo in spremenil igralni model (3-5-2), v katerem še naprej stavi na prekinitve in dva klasična napadalca.

Za napredovanje Schalke potrebuje zmago oziroma zadetke, ki mu jih v zadnjem obdobju zagotavlja kamerunski reprezentant Eric Maxim Choupo-Moting. S Klaasom Janom Huntelaarjem, ki je dosegel izenačujoči gol na prvi medsebojni tekmi z Mariborčani, tvori udarno napadalno navezo. Z uporabnimi podajami pa ju uspešno zalaga švicarski znanec Tranquillo Barnetta. Nemci so se torej z rezultati na domači sceni napolnili z optimizmom, a podobno je bilo tudi pred dvobojem drugega kroga v ligi prvakov. Schalke je dobil porurski derbi z Borussio Dortmund, potem pa so ga Mariborčani dolgo držali v šahu v prvem medsebojnem dvoboju. Tekma se je naposled razpletla z neodločenim izidom.

Remi drevi v Ljudskem vrtu ne bi prinesel posebnega zadovoljstva ne Mariboru ne Schalkeju, ki se v primeru delitve točk ne bi premaknila na lestvici. Nemci bodo v Mariboru lovili zmago in drugo mesto. Pri tem upajo tudi na pomoč Chelseaja, ki bo v drugi tekmi skupine G gostil Sporting. Mariborčani pa se nadejajo, da bodo s podporo svojih privržencev nadgradili letošnje predstave v ligi prvakov z zmago. ”Neodločen rezultat ne koristi nikomur. Oboji si želimo zmagati, kar je zagotovilo za spektakel. Moji fantje so na vseh pripravljalnih treningih pokazali visoko mero zbranosti in ambicij. Nismo favoriti, a verjamem, da lahko izkoristimo energijo, ki jo bodo dali navijači,” je pojasnil trener Maribora Ante Šimundža, ki zatrjuje, da so vsi v ekipi pripravljeni za igro. Tudi Agim Ibraimi, ki se je v preteklih dneh ubadal z virozo, in Petar Stojanović, ki ima zlomljen nos. Tekmo bo sodil Poljak Szymon Marciniak.

Vrstni red skupine G pred zadnjim krogom - Chelsea 11 točk, Sporting 7, Schalke 5, Maribor 3.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano