Za boljšo popotnico

Najtežje pride na koncu, pravijo. Slovenska rokometna reprezentanca je po žrebu morda pričakovala, da bodo dosedanji dvoboji ogrevanje za vrhunec v skupinskem delu svetovnega prvenstva, današnji obračun s Španijo. Izkazalo se je drugače.

Slovenski napad je imel  veliko težav z brazilsko obrambo. Kako bo danes s Španci? Foto: STA
Slovenski napad je imel veliko težav z brazilsko obrambo. Kako bo danes s Španci? Foto: STA

DOHA > Kar nekaj kombinacij je sicer še odprtih. Slovenija je lahko tretja, druga ali pa se celo zavihti na vrh skupine A le, če bi premagala branilce naslova z vsaj tremi goli razlike. Koliko je scenarij ta čas sploh aktualen, je težko reči. Že v nedeljo namreč sledijo izločilni obračuni v zgornjem delu žreba. V skupini B, s katero se križamo v osmini finala, je jasno, da bo prvo mesto osvojila Hrvaška. Razvrstitev od drugega do četrtega mesta pa bo znana po današnjih dvobojih. Ali bo tekmec Slovenije Makedonija, Avstrija, Tunizija ali teoretično celo Bosna in Hercegovina v sedanjih izhodiščih niti ni bistveno. Nobena od teh reprezentanc ne sodi med rokometne težkokategornike, hkrati pa lahko vsaka prekriža račune Sloveniji, kakršno spremljamo na tem svetovnem prvenstvu.

Vse tekme v skupinah A in B bodo danes, a v različnih igralnih terminih. Slovenija in Španija bosta svojo tekmo odigrali ob 15. uri kot tudi Čile in Brazilija. Dve uri kasneje bosta na igrišče stopili reprezentanci Katarja in Belorusije. Tekmovalni spored skupine B bosta ob 15. uri odprla Tunizija in Iran. Ob 17. uri pa sledita še dvoboja Hrvaška : BiH in Makedonija : Avstrija.

V kontekstu dvoboja osmine finala, ki bo odločal o vozovnici za olimpijske kvalifikacije in bo potemtakem mejnik med uspehom in neuspehom slovenske rokometne odprave v Dohi, velja pristopiti tudi k dvoboju s Španci. Kako razporediti moči in igralne minute, da načeti reprezentanti vendarle ne bi čutili posledic v nedeljo? To je glavno vprašanje za slovenski strokovni štab. Prvič na tem svetovnem prvenstvu bi lahko zaigral rekonvalescent Klemen Cehte, ki se je reprezentanci priključil v sredo. Kdaj, če ne zdaj, potem ko v reprezentanci in okoli nje poudarjajo potrebo po klasičnem strelcu, ki bi lahko na levem zunanjem položaju razširil napadalni repertoar slovenske vrste.

Po drugi strani slovenska reprezentanca danes potrebuje dobro predstavo proti Špancem, ki jih še nismo premagali. Zdi se, da igralci niso povsem prepričani, da lahko izpolnijo zastavljene cilje. Zmaga z Brazilijo - za slovensko reprezentanco je imela tekma pridih izločilnega dvoboja - ni odpravila dvomov. Prav nasprotno. “Ni bilo potrebe za živčnost in naglico, še posebej ob vodstvu s štirimi zadetki. Vsekakor smo tekmo pripeljali težje do konca, kot smo si želeli. Proti Braziliji smo dosegli 35 golov. Če si ne bi privoščili tolikšnega števila tehničnih napak, bi jih zabili 50. Proti Špancem in njihovi plitvejši coni nam bo lažje igrati. Stavijo na značilno obrambo 6-0. V napadu imajo kombinatoriko, zato so tudi svetovni prvaki. Smo jih pa sposobni premagati, le otresti se moramo živčnosti, kar je trenutno naša največja težava,” je pojasnil pomočnik slovenskega selektorja Bojan Čotar.

Španska zasedba ni doživela občutnih sprememb. Pogrešajo vratarja Arpada Šterbika, sicer pa so sijajno pokriti na vseh igralnih položajih. Postava z Jukenom Aguinagaldejem na črti, Joanom Canellasom in Jorgejem Maquedo na zunanjih položajih Raulom Entrerriosom kot organizatorjem igre ter krili Cristianom Ugaldejem in Victorjem Tomasom deluje impresivno. Vskočita pa lahko med drugim tudi rokometaša s poreklom, Alex Dušebajev in Valero Rivera mlajši, ki je s sedmimi zadetki v 4. krogu bistveno pripomogel k zmagi nad Katarjem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano