Za Iličića se zanima pol lige. Kampl v Nemčijo?

Takoj po novem letu svoja vrata odpira zimski prestopni rok, v katerem bodo po pričakovanjih svoje delodajalce zamenjali tudi številni slovenski nogometaši.

Josip Iličić
Josip Iličić 

SALZBURG > Pred težko pričakovanima selitvama sta dva prvokategornika. Tudi to jesen izjemni Kevin Kampl je očitno prerasel bogati Red Bull Salzburg in avstrijsko prvenstvo. Pred kratkim je bil ponovno izbran med najboljše tri igralce v Avstriji. V svojih vrstah si ga na vsak način želi “bratski” nemški drugoligaš z visokimi ambicijami Red Bull Leipzig. V deželi saški imajo istega lastnika kot na Solnograškem, toda Kampl naj bi že zavrnil nastop v drugi ligi. Za njegove usluge sta se najbolj zagrela nemška bundesligaša, velikan Borussia Dortmund ter Kamplov matični klub (zanj je igral 14 let) Bayer Leverkusen. Nekaj se šušlja tudi o zanimanju z Otoka, a zdi se, da bo v Nemčiji rojeni Štajerec na koncu pristal prav pri farmacevtih. Odškodnina za prestop bo blizu desetih milijonov evrov.

Precej bolj negotova je usoda Josipa Iličića. Neprepričljive predstave ter kratek stik z navijači Fiorentine so vodstvo kluba prisilili, da je Iličića, zdaj še neuradno, postavilo na seznam za prodajo. Čeprav v Firencah ni izpolnil visokih pričakovanj, pa mu po odličnih igrah še pri Palermu snubcev ne manjka. Zanj so vijolični odšteli devet milijonov evrov, zdaj bi jih radi povrnili vsaj šest. V prvi vrsti je slišati glasen interes letos zelo dobre Sampdorie, ki bo verjetno izgubila dva vidna člana, Manola Gabbiadinija (odšel naj bi v Napoli) ter tudi Stefana Okako. Tip igralca, kot je Kranjčan, na tržišču išče Torino, ki ima težave z oskrbovanjem napadalcev z uporabnimi žogami. V zadnjih dneh sta se oglasila tudi Lazio in Atalanta. Na Iličića so pred časom oko vrgli tudi pri angleškem premierligašu Aston Villa, ki so ponudili 4,5 milijonov evrov, ter pri nemškem Bayerju iz Leverkusna. Njegova selitev je januarja zelo verjetna, najbrž pa si jo glede na zadnje dogodke želi tudi sam. Je igralec, ki potrebuje stoodstotno zaupanje, sicer se ne znajde najbolje. Kakovost je na njegovi strani, ne nazadnje se je dokazal z dosedanjimi 24 zadetki v serie A.

Krhin bi rad igral

Potem ko je bil lani udarni člen Bologne, je Rene Krhin pričakoval več prostora za dokazovanje v letošnji Interjevi ekipi. A ni ga dobil. Nanj je te dni opozoril tudi nacionalni selektor in dal vedeti, da bi moral biti motor pri gradnji reprezentančne igre. Krhin si prostora v Milanu ni izboril, zato je selitev v okolje, kjer bo redno nastopal, zanj nuja. Imena potencialnih delodajalcev še niso znana (jeseni se je zanj zanimal atenski Olimpyacos), z njegovim stalnim nastopanjem pa bi lahko precej pridobila tudi izbrana vrsta. Najbolj verjetno je, da bo ostal na apeninskem škornju.

Nekdanji goriški branilec Gregor Balažic, ki že vrsto let igra za ukrajinski Karpaty Lvov, je napovedal, da bo že pozimi odšel drugam. Za njegove storitve se zanimata angleška premierligaša z repa lestvice, londonska Crystal Palace in Queens Park Rangers.

Ankarančan Dalibor Volaš si po slovesu od madžarskega Debrecena že išče nov klub, iz istega okolja pa bi se lahko poslovil še en Slovenec, Rene Mihelič. Njegove dobre igre so opazili pri nemškem drugoligašu Eintrachtu iz Braunschweiga ter pri italijanskemu članu serie B Spezii. Ta je v lasti Gabrieleja Volpija, ki obvladuje tudi Rijeko.

Koga zanima Velikonja?

Zanimivo bo videti, kakšno pot bo ubral Etien Velikonja. Spomladi je na posodi pri portugalskem klubu Rio Ave dobil nekaj priložnosti, po vrnitvi v Cardiff pa je bil znova prikovan v drugem moštvu. Nejc Pečnik je v petek končal enoinpolletno avanturo pri Crveni zvezdi. S klubom se je zaradi neurejene finančne plati sporazumno dogovoril za prekinitev sodelovanja, pri iskanju novega delodajalca pa se omenja selitev na Japonsko. Tam je klub že zamenjal Zlatan Ljubijankić, ki bo odslej nastopal za ugledno Urawo Reds. Nekdanji član propadle Mure Jure Travner, ki je nazadnje nastopal za azerbajdžanski Baku, bo kariero nadaljeval pri angleškem drugoligašu Readingu.

Med preostalimi slovenskimi, tudi primorskimi nogometaši, so selitve malo verjetne. Tako bo tudi vse boljši Pirančan Aljaž Struna, ki je član udarne postave vodilne ekipe serie B Carpija, s soigralci tudi spomladi napadal zgodovinski krstni preboj med elito.

Na udaru bogatejših klubov so tudi številni igralci iz domačega prvenstva. Prvi tarči tujih klubov sta celjski zvezni igralec Benjamin Verbič ter mariborski branilec Petar Stojanović. Za Stojanovića ponudb ne manjka, zanimanje zanj naj bi potrdili pri Arsenalu, Southamptnu, obema kluboma iz Manchestra, najbolj resen pa naj bi bil nemški Wolfsburg. Po neuradnih podatkih naj bi vodstvo Maribora za 19-letnika postavilo rekordno odškodnino za slovenske razmere - pet milijonov evrov. Celje za Verbiča pričakuje 700.000 evrov, kar pa so za previsok znesek že označili pri poljskemu prvaku Legii iz Varšave, so pa potrdili, da Celjana spremljajo.

Na domači sceni so v beležkah številnih oglednikov podčrtani še nekateri nogometaši Maribora in vodilnih Domžal, že nekaj časa pa se špekulira o odhodu nadarjenega napadalca Olimpije Andraža Šporarja. Prestopni rok bo končan zadnjega januarja.

PETER MARAŽ


Najbolj brano