Za Ano ob pravem času

Tekmovanje za zlato lisico je v svoji več kot polstoletni zgodovini imelo vzpone in padce, v zadnjih skoraj treh desetletjih pa je z vzponom slovenskega ženskega smučanja tudi živelo od slovenskih uspehov. Zdaj je znova na eni od prelomnic.

Ana Drev bo danes glavni slovenski adut za vidno uvrstitev na 
Zlati lisici. Foto: Stefano Rellandini
Ana Drev bo danes glavni slovenski adut za vidno uvrstitev na Zlati lisici. Foto: Stefano Rellandini

MARIBOR > Zlata lisica je lani še zadnjič pozdravila največjo slovensko smučarsko šampionko vseh časov Tino Maze. Tedaj je bilo že jasno, da je to njena zadnja sezona, vsaj v tehničnih disciplinah. Ob ne ravno vrhunski kondiciji organizatorja, SK Branik, čigar bivši vodilni so se zapletli v tvegane posle, in vse bolj milih zimah, je bilo na mestu vprašanje, kako žilava bo lisica brez slovenskega vrhunskega izida.

Še preden je veleslalomsko prebujenje pri 30. letih doživela Ana Drev, ki bo danes prvi slovenski adut na obronkih Pohorja, so mariborski organizatorji unovčili ugled prireditve in s švicarsko agencijo Infront podpisali pogodbi o TV pravicah in posebno marketinško pogodbo, ki bo naslednja štiri leta pokrila približno 70-odstotkov vseh stroškov prireditve. Razen obilno zasneženega (s kompaktnim snegom) smučišča sicer Maribor kaže bolj spomladansko kot zimsko podobo. Pohorje se je včeraj bohotilo v sončni svetlobi in visokih temperaturah, ki so segle do 12 stopinj Celzija, kar je vseeno tri manj kot v četrtek. “V Mariboru je vse mogoče. Nisem prevelik optimist, če rečem, da je proga v dobrem stanju. Z leti smo izdelali sistem, kako jo narediti odlično. Predpriprava je bila narejena pravi čas, ko so bile nizke temperature, to je zelo pomembno. Mariborske tekme bodo, kot smo navajeni, ene boljših v sezoni, trudili se bomo to dokazati," se je optimizma svojih predhodnikov, predvsem od nedavnega šefa Gorazda Bedrača, navzel novi vodja tekmovanja, nekdanji slalomist Mitja Dragšič.

Prvo ime današnjega veleslaloma za slovenske navijače bo Ana Drev, ki je pred dvema tednoma v Flachauu po vodstvu v prvi vožnji končno zdržala tudi v drugi in se zavihtela na drugo mesto. Tako kot sotekmovalke se je na lisico pripravljala v Kranjski Gori, zadnja dva dni pa v Avstriji. “Mislim, da je bil premor ravno prav dolg, teh 14 dni sem izkoristila, da sem se malo spočila, potem pa se spet posvetila treningu. Vse je bilo v pravem času, ujela sem ritem in sem zdaj optimalno pripravljena,” pravi Drevova, ki je doma iz Šmartnega ob Paki. Bolj ji ustrezajo bolj strme proge, a kot pravi, se je na Maribor prilagodila. Danes toplo vreme in mehkejša proga sicer ne bosta njena zaveznika. Na Zlati lisici je bila doslej najboljša na 22. mestu.

Za en dan ogleda tekme za svetovni pokal pod Pohorjem morajo odrasli odšteti 10 evrov, za oba 15, mladina do 18. leta ima polovične cene, otroci do 8. leta v spremstvu staršev pa vstopnine ne plačajo.

Usoda je hotela, da lanskih zmagovalk letos ni na startu. Avstrijka Anna Fenninger se je poškodovala tik pred začetkom sezone, medtem ko se je ameriška mlada superslalomistka Mikaela Shiffrin poškodovala decembra. V veleslalomu je letos zmagalo pet različnih tekmovalk, štiri so na prvih štirih mestih točkovanja discipline. Vodi Avstrijka Eva-Maria Brem, zadnjo zmago v sezoni je zabeležila Nemka Viktoria Rebensburg.

Danes bodo na veleslalomu ob Ani Drev nastopile še Katarina Lavtar, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Ilka Štuhec, v nedeljo na slalomu pa ob Bucikovi, Lavtarjevi, Ferkovi še Klara Livk, Meta Hrovat in Saša Brezovnik.

V nedeljo ni pričakovati prav vrhunskih slovenskih uvrstitev. V slalomu najvišje kotira Novogoričanka Ana Bucik, ki se ubada z natrgano vezjo v gležnju, vendar pravi, da jo ta po počitku na zadnjih treningih ni motila. Po sedmih slalomih vodi Švedinja Frida Hansdotter, ki se bo za zmago bržčas udarila z nenačelno češko-slovaško navezo Veronika Velez Zuzulova - Šarka Strahova. ROK MAVER


Najbolj brano