Z zmago so polepšali “spoznavni žur”

Zbrana igra v končnici dvoboja je zadostovala za zmago slovenske košarkarske reprezentance proti gostom iz Nove Zelandije s 73:68. Po besedah selektorja Jureta Zdovca je zmaga lepa spodbuda pred nadaljevanjem priprav.

Nebojša Joksimović je v končnici tekme ekipo  mirno pripeljal 
do zmage. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nebojša Joksimović je v končnici tekme ekipo mirno pripeljal do zmage. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KIDRIČEVO > “Nekateri košarkarji so pokazali več, kot sem od njih pričakoval, po drugi strani pa so me določeni posamezniki malce razočarali. Prvi polčas ni bil ravno bleščeč, vendar smo v nadaljevanju stopnjevali ritem, vztrajali pri čvrsti obrambi in prišli do zmage,” je po koncu četrtkovega večernega obračuna v Kidričevem modroval Jure Zdovc, ki je mesto prvega organizatorja igre tokrat namenil Luku Rupniku. Idrijčan, ki je zbranim ljubiteljem košarke po koncu dvoboja predstavil tudi svoje pevske sposobnosti, je novo reprezentančno sezono odprl s trojko in na ta način malce sprostil slovensko zasedbo, ki so jo Novozelandci pred prvim sodniškim metom malce prestrašili s tradicionalno “hako”. V prvem polčasu so se Zdovčevi varovanci preveč zanašali na met z razdalje, ki pa jim ni stekel po željah, tako da so gostje nekajkrat pobegnili na šest točk prednosti, v 23. minuti pa po trojki Coreya Brewsterja celo na +8, a so se Slovenci pred presenetljivo polnimi tribunami še pravočasno prebudili. “Vidno je bilo, da imamo težke noge, kar je po napornem uvodnem delu priprav razumljivo. Malce smo se lovili v napadu, a smo to nadoknadili s fanatično obrambo, ki bo naše glavno orožje tudi v prihodnje,” je pojasnil Rupnik, ki je s trojko izenačil na 47, v zadnjih minutah pa dirigentsko paličico prepustil Nebojši Joksimoviću. Koprski veteran je skupaj z novopečenim kapetanom Juretom Balažićem, Klemenom Prepeličem in Alenom Omićem poskrbel za mirno končnico dvoboja, piko na i pa je z dvema zadetima prostima metoma postavil Postojnčan Mitja Nikolić. Slovenci so večji del dvoboja bojevitim gostom, ki so se na lanskem svetovnem prvenstvu prebili v osmino finala, parirali v skoku in bili dokaj razpoloženi pri podajah. Kljub določenim plusom pa slovenskemu strokovnemu štabu, ki šele spoznava pravo vrednost izbranih košarkarjev, med katerimi tokrat še ni bilo Zorana Dragića, Jake Klobučarja, Mihe Zupana in Saše Zagorca, dela v naslednjih tednih zlepa ne bo zmanjkalo.

Slovenija - Nova Zelandija 73:68 (18:17, 15:21, 16:14, 24:16)

Športna dvorana Kidričevo, gledalcev 1500, sodniki: Petek, Špendl, Pohleven (vsi Slovenija).

Slovenija: Joksimović 4 (2:1), Rupnik 10 (2:1), Prepelič 9, Tomič 3 (4:3), Blažič 2 (2:2), Nikolič 5 (4:3), Balažić 15 (2:2), Mahkovic 1 (2:1), Dimec 11 (4:3), Omić 10, Lapornik 2, Vončina, Slokar 1 (2:1).

Nova Zelandija: Ili 2, Te Rangi 10, Bailey, Bartlett 7 (4:2), Kenny, Vukona 6 (8:6), Webster 19 (7:7), Wynyard, Abercrombie 8 (2:1), Prewster, Fotu 13 (2:2), Loe 3.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano