Z vročega gostovanja brez prask

Kljub temu da je vse presenetila odločitev selektorja Igorja Kokoškova, da bo počitek dobil Goran Dragić in je Sloveniji v prvem polčasu bolj slabo kazalo, so ostali košarkarji zagrizli in potrdili svojo kakovost. Pot na eurobasket je zdaj na široko odprta.

Klemen Prepelič (z žogo) je utišal polno dvorano domačih 
privržencev. Tudi Slovenija je imela podporo med pripadniki 
Slovenske vojske in navijači in Šenčurja, Foto: STA
Klemen Prepelič (z žogo) je utišal polno dvorano domačih privržencev. Tudi Slovenija je imela podporo med pripadniki Slovenske vojske in navijači in Šenčurja, Foto: STA

KOSOVSKA MITROVICA > Slovenija še naprej ostaja nepremagana, tik za njo je Ukrajina, ki je bržkone drugi potnik na prihodnje EP iz skupine E.

V polni mitroviški dvorani je selektor Igor Kokoškov uporabil vseh 12 preostalih igralcev, saj je prvemu zvezdniku Goranu Dragiću namenil tekmo počitka pred pomembnejšima obračunoma naslednji teden. Brez dveh najpomembnejših členov - brata Dragić sta bila prva strelca na uvodnih treh tekmah, Zoran pa se je v četrtek pridružil svojemu novemu klubu - so slovenski igralci hitro spoznali, da bodo morali dati vse od sebe za novi točki. Po uvodnem vodstvu s 7:0 je pobudo prevzelo Kosovo in z nizom trojk prešlo v vodstvo. Po šestih minutah igre praktično brez slovenske obrambe so gostitelji na krilih glasne publike vodili s 16:12.

Kosovo : Slovenija 81:91
Dvorana Minatori, gledalcev 3000, sodniki: Perez (Španija), Jasevičius (Litva), Pastusiak (Poljska); četrtine - 21:17, 20:21, 21:30, 19:23
Kosovo: Azemi 3, Doellman 30 (3:3), Kacaniku 2, Veseli 5, G. Rugova 2, Berisha 16 (2:2), Hajrizi 8 (6:6), Sina 8, F. Rugova 6 (2:1), Mekaj 1 (2:1). Selektor: Arben Krasniqui. Slovenija: Rebec 2 (2:2), Prepelič 27 (4:4), Murić 4, Blažič 13 (4:3), Lapornik 6, Vidmar 20 (3:2), Zagorac 6, Klobučar 13 (5:6). Selektor: Igor Kokoškov.
Osebne napake: Kosovo 21, Slovenija 17; prosti meti: Kosovo 15:13, Slovenija 19:16; trojke: Kosovo 33:12, Slovenija 25:11 (Prepelič 5, Blažič, Lapornik, Zagorac po 2); skoki: Kosovo 28, Slovenija 42.

Če Slovenija ne bi imela razpoloženega Klemna Prepeliča, bi bil lahko zaostanek še precej višji. Pri 25:17 v drugi četrtini je Prepelič začel svojo predstavo. Slovenijo je vrnil v vodstvo (33:34), Kosovo pa je vseeno dobilo polčas za tri točke. Drugi del je ponudil precej boljšo igro Slovenije. Kot vedno je navdih jemala v obrambi, na drugi strani pa uspešno zadevala. Z delnim izidom se je najprej prebila v vodstvo s 57:51, Prepeliču, ki je na koncu pristal pri 27 točkah in devetih skokih, pa so se na strelskem pohodu pridružili še Gašper Vidmar (20 točk, 9 skokov), Jaka Klobučar (13, met iz igre 4:6) in Jaka Blažič (13). V 34. minuti je prednost prvič resneje poskočila na dvomestno število (79:65), kar je bil znak za pričakovan razplet tekme.

Zoran Dragić ni osamljen primer
Nobenega dvoma ni, da je odhodu Zorana Dragića po polovici odigranih kvalifikacij botroval pritisk njegovega delodajalca, milanske Olimpie. Če podobnim pritiskom podležejo v nogometu, ni dvoma, da je v neurejeni evropski košarki to še veliko laže. Zgodnji odhod Dragića ni nekaj novega. Naš spomin še seže v zadnje odigrane slovenske kvalifikacije za EP leta 2004. Sredi septembra 2004 po tekmi s Francijo sta reprezentanco zapustila Rašo Nesterović (ki je zdaj nasprotoval isti Dragićevi potezi) in Boštjan Nachbar, potem pa še Primož Brezec. Tako je slovensko moštvo v Maribor na tekmo s Češko pripotovalo brez svojih NBA igralcev. V brk domačemu klubu, ki je vabil gledalce ravno s tremi zvenečimi imeni, ki jih potem ni bilo ...

“Igrali smo brez dveh najboljših igralcev, bratov Dragić, ki sta vsaj 50 odstotkov ali več te ekipe. Kosovo ima eno najboljših štiric v Evropi, Doellmana, ki nam je dal 30 točk, njihova slaba točka pa je kratka klop. Dokler je imel nasprotnik energijo in moč, je bila tekma izenačena,” je srečanje ocenil najboljši slovenski strelec Klemen Prepelič. V drugi tekmi je v gosteh Ukrajina premagala Bolgarijo z 72:67. RM, STA


Najbolj brano