Z novostmi do novih uspehov

V sredo se bo v italijanskem Saluzzu pričel tekmovalni del evropskega prvenstva za balinarke, premiero v vlogi selektorja slovenske reprezentance pa bo na velikih tekmovanjih dočakal Sežančan Jure Rijavec.

Selektor Jure Rijavec z balinarkami do 16 let, ki so avgusta 
presenetile z odmevno zmago na mednarodnem turnirju v 
Srbiji.
Selektor Jure Rijavec z balinarkami do 16 let, ki so avgusta presenetile z odmevno zmago na mednarodnem turnirju v Srbiji. 

SEŽANA > “Po lanskem svetovnem prenstvu v Franciji, na katerem slovenska reprezentanca prvič na velikem tekmovanju ni osvojila odličja, se odpravljamo na prvenstvo stare celine v Saluzzo predvsem kot enotna ekipa, ki si želi pokazati čimboljše igre in dostojno zastopati slovensko žensko balinanje,” je pred potjo v Italijo povedal Jure Rijavec, ki je sredi devetdesetih letih prešnjega stoletja nosil dres slovenske moške reprezentance. Nekaj časa se je potem preizkušal tudi kot trener rokometašic, v zadnjih letih pa se je vrnil na balinišča kot član sežanske Skale.

> Bi se znala slovenska reprezentanca ponovno zavihteti med dobitnice medalj?

“Menim, da smo v vseh šestih disciplinah konkurenčni za osvojitev odličja, saj so punce trenutno v zelo dobri formi, kar so pokazale tudi na zadnjih pripravljalnih tekmah. Po dolgih letih uspehov v izbrani vrsti ni najtrofejnejše balinarke Tadeje Sodec, ki pričakuje naraščaj. V reprezentanco se vrača Helena Ludvik iz Petrinj, ki je trenutno edina naša igralka z izkušnjami iz tujine. Letos je z ekipo Buttria osvojila evropski klubski pokal, leta 2004 pa je osvojila tudi reprezentančno odličje. Od igralk, ki bodo v Saluzzu branile slovensko čast, je na zadnjih velikih tekmovanjih na zmagovalnem odru stala samo Ana Vorih.”

> Koliko truda je bilo vloženega v priprave na evropsko prvenstvo?

“Ko sem na začetku leta prevzel funkcijo selektorja, sem začel budneje spremljati vse naše igralke in njihove rezultate. Glede na videno in glede na svoje izkušnje sem priprave zastavil malce drugače od mojih predhodnikov. Za glavni cilj sezone sem postavil prav nastop v Saluzzu. Na širši seznam igralk sem povabil dvanajst igralk, ki so poleg treningov in ligaških tekem v svojih klubih enkrat tedensko nastopile proti moškim ekipam in tam pridobivale dodatne izkušnje in predvsem utrjevale ekipni duh. Avgusta smo nastopili tudi na ženskem mednarodnem turnirju v Srbiji, kjer je presenetila ekipa mlajših balinark, v povprečju starih komaj 16 let, ki je osvojila prvo mesto. V začetku oktobra smo se udeležili tudi zelo močnega turnirja v Monaku, kjer sta se Nina Volčina in Ana Vorih v treh disciplinah uvrstile med najboljšo trojico. Dekleta so v zadnjem mesecu vsakodnevno v balinarskih dvoranah, po posebnem kondicijskem programu pa se dodatno pripravljata tudi Nina in Ana, ki bosta med evropsko elito nastopili v tekaških disciplinah. Med pripravami so nam na pomoč priskočile tudi moške ekipe idrijskega Kolektorja, Orleka Pivke, sežanske Skale in ljubljanskega Krima, ki se jim zahvaljujem za sodelovanje.”

> Kakšne so trenutne razmere v slovenskem in primorskem ženskem balinanju?

“V ženskem balinanju je zelo podobno kot v drugih športih, saj dekleta ponavadi zaradi družinskih obveznosti prej sklenejo kariero. Menim, da so naše balinarke na podobni kakovostni ravni kot Italijanke in Francozinje, vendar jim primanjkuje težkih tekem v domačem prvenstvu. Primorsko balinanje se lahko pohvali z žensko ekipo Kolektorja Idrije, ki je aktualni državni prvak, poleg reprezentantke Nine Volčina, ki je s petnajstimi leti že drugo leto v članski vrsti, pa v tej ekipi igra še nekaj zanimivih balinark. V prvi državni ligi nastopa tudi ekipa iz Deskel, ki prav tako premore nekaj reprezentančnih kandidatk. Letos se je priključila tudi ekipa kobjeglavskega Hrasta, ki se uspešno kosa z večino slovenskih klubov. Veseli me, da so na mednarodnem turnirju reprezentanc dečkov na Krimu zelo uspešno nastopile tudi mlajše deklice in potrdile, da se za prihodnost ženskega balinanja v Sloveniji in na Primorskem ni bati.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano