Z monociklom preko prelaza Vršič

Preko prelaza Vršič se je danes z monociklom podal edini slovenski profesionalni monociklist Jože Vöröš. Tokratni podvig je po nekajdnevnem nabiranju kilometrov v okolici Bovca - prekolesaril je kar nekaj cestnih prelazov na meji z Italijo, Učejo in Predel, nekaj vzponov je opravil tudi v Reziji - le uvod v velik projekt 100 prelazov v 100 dneh.

Preko prelaza Vršič se je danes z monociklom podal edini 
slovenski profesionalni monociklist Jože Vöröš. Foto: Petra Vidrih
Preko prelaza Vršič se je danes z monociklom podal edini slovenski profesionalni monociklist Jože Vöröš. Foto: Petra Vidrih

BOVEC > Za vzpon na 13-kilometrskem odseku čez prelaz Vršič je po navedbah TV Slovenija potreboval dve uri in 17 minut. Vršič je Vöröš premagal že pred 13 leti in to v dobri poldrugi uri. Tokrat ni lovil rezultata, temveč potrditev, da se po uspešnem boju z rakom vnovič lahko sooči z najbolj zahtevnimi in ekstremnimi podvigi, so v sporočilu zapisali na Občini Bovec.

Edini profesionalni monociklist v Sloveniji

Vöröš, za prijatelje Jojo, že četrt stoletja kot edini profesionalni monociklist v Sloveniji poganja pedala monocikla. Volja, vztrajnost, treningi, odrekanja so mu prinesli kopico najboljših rezultatov na svetu, nekateri so vpisani tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Leta 2007, kmalu po tem, ko je na zaprti progi v središču Murske Sobote v 24 urah z monociklom prevozil 280 kilometrov in s tem postavil nov svetovni rekord, je Vöröš težko zbolel. Po ozdravitvi si je v spomin na bolnega desetletnega dečka Tarika želel z monociklom osvojiti Mont Blanc. Najvišji evropski prelaz pa bi bil le vrhunec doslej še ne videnega dosežka, pri katerem bi v 100 dneh v petih državah osvojil 100 gorskih prelazov, med katerimi ni niti eden nižji od 1600 metrov.

Prihodnje leto bo naskakoval gorske prelaze v Avstriji, Italiji, Švici, Španiji in Franciji

"Projekt 100 prelazov v 100 dneh, ki sem mu prav zaradi Tarika dodal tudi humanitarno noto, sem zaradi zdravljenja - terapije so se končale pred šestimi meseci - prestavil za leto ali dve. Odločitev, da izpeljem projekt, je prišla lani, ko sem začutil, da se kljub vnovičnemu pojavu bolezni organizem krepi. Prihodnje leto konec pomladi bom naskakoval gorske prelaze v Avstriji, Italiji, Švici, Španiji in Franciji, enega za drugim, vse do številke 100 in to v 100 dneh. Zadnji vzpon na francoski Mont Blanc bom posvetil Tariku, na katerega se spomnim vselej, ko med premagovanjem naporov čutim, da se me loteva kriza," je pred vzponom na Vršič povedal Vöröš.

Projekt 100 prelazov v 100 dneh ima tako tudi humanitarni namen. Vöröš namerava izkupiček od prodaje dresa, v katerem bo opravil podvig, pa tudi del zbranega sponzorskega in donatorskega denarja nameniti otrokom iz socialno ogroženih družin, ki so zboleli za levkemijo.

STA


Najbolj brano