Z mišjimi koraki do novega bazena

Plavalni klub Biser Piran deluje že 31 let. Ima 156 članov, od tega 115 plavalcev oziroma 29 tekmovalcev. Že od vsega začetka pa klub nima primernega bazena. Bo plavalcem tokrat pristojne na piranski občini vendarle uspelo prepričati, da začnejo z gradnjo olimpijskega bazena?

Plavalci PK Biser na pripravah v Rušah: z leve stojijo:  Matic Benčič, Marcel Primožič,  Mateja Švonja,  Matteo Kersikla,  Kim Zabukovec,  Martin Leščešen in   Patrick Koncilja; Sedijo (z leve):  Teo Zabukovec,  Enei Krumpak, Anže Ajlec, Eli Filipčič,
Plavalci PK Biser na pripravah v Rušah: z leve stojijo: Matic Benčič, Marcel Primožič, Mateja Švonja, Matteo Kersikla, Kim Zabukovec, Martin Leščešen in Patrick Koncilja; Sedijo (z leve): Teo Zabukovec, Enei Krumpak, Anže Ajlec, Eli Filipčič,  

PIRAN > Slabih razmer za trening se dobro spominja tudi predsednica Plavalnega kluba Biser Tina Benčič, ki se je v klub včlanila, ko je imela sedem let. “Od vsega začetka plavamo v hotelskih bazenih, od starega Palaca do Delfina, Bernardina in Term. Trenutno smo v 25-metrskem bazenu v Metropolu, kjer je voda slana in pretopla, pa tudi startnih kamnov ni. Razmere za treninge niso primerne, ampak to je naša edina možnost,” pravi Benčičeva.

Z boljšimi plavalci jutranje treninge opravijo v olimpijskem bazenu v Žusterni, kjer trenirajo tudi pred večjimi tekmami. Že dolga leta pa si prizadevajo za gradnjo olimpijskega bazena tudi v piranski občini. “Na občini so sicer poskrbeli, da lahko v Metropolu treniramo tudi pozimi, ko je hotel zaprt. Urejanje investicijske dokumentacije za gradnjo olimpijskega bazena pa se vleče že leta,” pojasnjuje Benčičeva.

V klubu so se zdaj spet zelo zavzeli okrog gradnje bazena, saj jih skrbi, da jim Metropol prihodnje leto ne bo več podaljšal pogodbe. Če se ti strahovi uresničijo, Plavalni klub Biser lahko zapre svoja vrata. “Najbolj verjetna lokacija, ki je tudi vrisana v občinske načrte, je zraven športne dvorane v Luciji. Ta lokacija je odlična, ker je v bližini osnovna šola, zagotovljenih pa bi imeli tudi dovolj parkirnih mest,” o umestitvi novega bazena pove Benčičeva. “Delamo mišje korake na Triglav,” pripomni.

Na občini so sicer ustanovili delovno skupino za gradnjo bazena, ki pa se je v letu dni sestala le trikrat. PK Biser je pripravil programsko zasnovo, občina pa mora naročiti izdelavo idejne zasnove. V klubu se zavzemajo, da bi se skupina sestajala vsak mesec in vsakič naredila kak korak naprej. Tako bi lahko do konca leta začeli s pripravo investicijske dokumentacije. Problem je tudi s financiranjem, saj občina nima potrebnega denarja za bazen, zato so se v klubu zavzeli tudi za pripravo projekta, s katerim bi kandidirali za evropska sredstva.

“Objekta, kakršnega nameravamo zgraditi, ni vse od Reke do Kranja. Niti Ljubljana nima pokritega olimpijskega bazena. Zato bi bil naš bazen zelo zanimiv tudi za turizem, v njem pa bi lahko našlo prostor še veliko drugih društev in dejavnosti. Lahko bi organizirali tudi velike tekme in seveda priprave drugih klubov, da hotelom v občini Piran pozimi ne bi bilo treba zapirati svojih vrat,” načrtuje Benčičeva, ki si je gradnjo bazena zadala kot prioriteto svojega predsedovanja.

Glede na razmere, v kakršnih trenirajo, so v PK Biser še toliko bolj ponosni na rezultate svojih tekmovalcev, ki jih vodita trenerja Tadej Bačelić in Dušan Danilović. “Vzdušje v ekipi je res odlično. V takem klubu bi si želel delati vsak,” meni Bačelić, ki je v Piran pred šestimi leti prišel iz Maribora. Med najuspešnejšimi plavalci kluba poudari Marcela Primožiča, ki se poteguje za vstop v slovensko kadetsko reprezentanco. Ponosni so tudi na svojega najboljšega tekmovalca v članski konkurenci Patricka Konciljo. Na zimskem državnem prvenstvu za kadete, mladince in člane v Ljubljani so piranski plavalci dosegli 25 uvrstitev med najboljših deset ter osvojili tri srebrne in pet bronastih medalj. Mlajše deklice in dečki so na državnem prvenstvu v Mariboru izboljšali svoje osebne rekorde, na prvenstvu deklic in dečkov v Kranju pa so se vsi tekmovalci PK Biser uvrstili v finale ter domov prinesli srebrno in dve bronasti medalji. Zdaj jih čakajo priprave na poletna državna prvenstva.

V klubu organizirajo tudi začetne in nadaljevalne tečaje plavanja, pri piljenju plavalne tehnike pa pomagajo tudi rekreativcem, ki jih je v klubu vse več.

ALJA TASI


Najbolj brano