Z izkušnjami Božiča in Korena

Predstavitev reprezentance v cestnem kolesarstvu, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v ameriškem Richmondu, je bila sicer okrnjena, a cilji niso zato nič skromnejši. Segajo vsaj med deseterico, če ne celo do medalje na cestnih preizkušnjah.

Okrnjena reprezentančna odprava za svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu.   Foto: Aleš Sorta
Okrnjena reprezentančna odprava za svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu.  Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > V središču pozornosti bo seveda cestna dirka elitne kategorije, ki bo 27. septembra. Slovenske barve bodo zastopali Luka Mezgec, Grega Bole, Luka Pibernik, Marko Kump ter Primorca Borut Božič in Kristijan Koren.

Pri izboru šesterice reprezentantov za cestno dirko je selektor Gorazd Štangelj upošteval tako profil trase kot tudi formo in prioritete samih kolesarjev, ki so vsi profesionalci in se med sezono podrejajo klubskim koledarjem dirk. Ob upoštevanju vseh okoliščin se nabor potencialnih kandidatov tako hitro skrči.

Slovenskih barv v ZDA med ostalimi denimo ne bo zastopal ta čas najvišje uvrščeni slovenski kolesar na jakostni lestvici Simon Špilak in najverjetneje niti zmagovalec etape na dirki po Italiji Jan Polanc, ki je v vlogi prve rezerve in bo to nedeljo z moštvenimi kolegi iz Lampreja vrtel pedala na klubskem kronometru kot otvoritveni preizkušnji svetovnega prvenstva.

Za italijansko ekipo bo v vožnji na čas tekmoval tudi Pibernik, ki je že v Ameriki, tako kot Koren. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini bo v moštvenem kronometru spet eden pomembnih adutov ekipe Cannondale Garmin. Novomeška Adria Mobil, za katero sta v preteklih dveh letih vrtela pedala tudi Matej Mugerli in Kristjan Fajt, se je vožnji na čas zaradi visokih stroškov odpovedala, bo pa zato imela Slovenija prvič zastopstvo v ženskem ekipnem kronometru. V nedeljo bo za BTC City Ljubljana tako tekmovala tudi najboljša slovenska kolesarka Polona Batagelj. Ajdovka bo vrtela pedala tudi na cestni dirki konec prihodnjega tedna, ko bo poskušala zbrati še kakšno točko za svetovno lestvico, ki je merodajna za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto.

Po daljšem času Slovenija ne bo imela svojega zastopnika v posamičnem kronometru, kar je povezano s stroški, pa tudi s pičlim izkupičkom na zadnjih velikih tekmovanjih. Precej boljša je bilanca v cestni vožnji, kjer se lahko zlasti v mlajših kategorijah pohvalimo tudi z odličji. Matej Mohorič je bil svetovni prvak tako med mladinci kot med mlajšimi člani. Oboji tudi letos računajo na visoke uvrstitve, čeprav ne bodo prav številčni. Glavni adut goriškega trenerja Andreja Cimpriča, ki vodi mladince, bo predvidoma Gorazd Per, selektor Martin Hvastja pa veliko stavi na Gašperja Katrašnika. Primorskega tekmovalnega zastopstva tako kot na evropskem prvenstvu ne bo, sta pa zato v elitni kategoriji Božič in Koren med najbolj izkušenimi.

Koren bo že v klubsko preverjeni vlogi zanesljivega pomočnika. Božiču, ki ga lani Štangelj ni uvrstil v ekipo, pa je letos namenil vlogo kapetana. Idrijčan naj bi na cesti usmerjal delovanje ekipe oziroma imel nekakšno vlogo veznega člena, ki so si ga želeli tudi reprezentančni kolegi. S svojo vzdržljivostjo in dovzetnostjo do trase, ki naj bi s tlakovanimi odseki in krajšimi vzponi spominjala na dirko po Flandriji, pa bi se odvisno od razvoja dogodkov lahko prelevil tudi v vodjo ekipe. Glavna reprezentančna aduta naj bi bila Bole in Mezgec.

ASO


Najbolj brano