Z dodatno samozavestjo po večjo minutažo

Šele z zmago na zadnji tekmi proti Poljski (86:43) so si slovenski košarkarji do 20 let zagotovili obstanek na evropskem prvenstvu divizije A pred dobrim mesecem. Pomembno vlogo na prvenstvu stare celine v Italiji je imel tudi Portorožan Jan Barbarič.

Jan Barbarič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jan Barbarič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Za 19-letnim Janom Barbaričem je uspešen premierni nastop na evropskem prvenstvu do 20 let, ki ga je sredi julija gostil italijanski Lignano Sabbiadoro. S povprečjem 6,6 točke in štirih skokov v nekaj več kot dvajsetih minutah na tekmo je bil Portorožan eden bolj razpoloženih članov slovenske izbrane vrste, ki se je uspela obdržati med evropsko elito. “Tako pripravljalno obdobje kot nastop na evropskem prvenstvu sem doživel kot zelo zanimivo in lepo izkušnjo. S svojimi igrami sem bil zadovoljen, seveda pa je vedno mogoče zaigrati še bolje. Mogoče sem dobil celo nekaj več priložnosti za igro, kot sem pričakoval pred pričetkom tekmovanja. Menim, da sem v tem obdobju napredoval v taktičnem smislu ter pridobil na samozavesti. V začetku poletja ni bilo časa za individualne treninge, s katerimi skušam vsako leto še izboljšati svojo pripravljenost, a sem to nadoknadil z delom v reprezentanci,” je pojasnil 187 centimetrov visoki košarkar, ki se dobro znajde tako na mestu organizatorja igre kot na položaju branilca.

Po koncu državnega prvenstva, ki ga je v dresu Portoroža sklenil v začetku maja s četrtfinalnima porazoma proti Krki, si je privoščil krajši počitek, konec junija pa se je priključil pripravam mlade izbrane vrste in najprej nabiral kondicijo na treningih v Zrečah in Kranjski Gori, nato pa skupaj z reprezentančnimi soigralci pilil formo na pripravljalnih turnirjih v Franciji in Italiji. Slovenska reprezentanca je v skupinskem delu evropskega prvenstva ugnala Veliko Britanijo in Turčijo ter klonila proti Nemčiji in Litvi, polovičen izkupiček pa jo je pahnil v boj za obstanek. V drugem delu tekmovanja so varovanci Damjana Novakovića najprej po dveh podaljških ugnali Grke, sledil je poraz proti Poljakom, nato pa so v boju za odrešilno 13. mesto premagali Ruse ter se z visoko zmago maščevali Poljakom, proti katerim je Barbarič prispeval 13 točk in osem skokov. “Mogoče bi se vse skupaj razpletlo povsem drugače, če bi že na uvodni tekmi prvenstva proti Nemčiji prikazali boljšo igro. Bili smo v krču, ki pa je iz tekme v tekmo popuščal, tako da smo bili na koncu lahko zadovoljni z doseženim,” je razplet opisal Barbarič, ki se je z vodstvom portoroškega kluba sporazumel o skupnem sodelovanju tudi v prihodnji sezoni.

Nad to novico bodo zagotovo navdušeni tudi navijači Portoroža, saj je Barbarič eden redkih domačih košarkarjev, ki so že v tem trenutku pripravljeni za igranje v prvoligaški konkurenci. “Še naprej bom igral v matičnem klubu. V novi sezoni si želim predvsem večje minutaže, saj lahko le tako pokažem vse, kar znam,” je dodal talentirani branilec, ki se lahko pohvali z dobro tehniko in eksplozivnimi prodori pod košem. Še nekaj rezerve pa ima pri metu z razdalje in v obrambnih akcijah, na kar ga je večkrat opozoril tudi klubski trener Konstantin Subotić. Barbarič je nekaj poletnih tednov preživel tudi v Združenih državah Amerike, kjer pa se za razliko od številnih evropskih igralcev ni udeležil raznih kampov, temveč je na plažah vročega Miamija na Floridi nabiral moči za novo sezono. V njej se bo z igrami skušal še za malenkost približati svojemu košarkarskemu idolu iz moštva Lige NBA Cleveland Cavaliers Kyrieju Irvingu.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano