Z dobro poletno popotnico

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo v nogometu se bodo ta konec tedna prevesile v drugo polovico. Od danes do nedelje bo v devetih skupinah na sporedu 26 tekem 6. kroga.

Gianluigi Buffon pred drevišnjim gostovanjem v Splitu čuti 
posledice poškodbe komolca.  Foto: Tony Gentile
Gianluigi Buffon pred drevišnjim gostovanjem v Splitu čuti posledice poškodbe komolca.  Foto: Tony Gentile

NOVA GORICA > Junijski termin bo dal odgovore, s kakšnimi izhodišči bodo reprezentance vstopile v jesenski sklepni del kvalifikacij. Danes bodo tekme v skupinah A, B in H. Derbi skupine A bo v Reykjaviku, kjer bo Islandija (12 točk) gostila Češko (13). Razočaranje prvega dela kvalifikacij Nizozemska (7) bo gostovala v Latviji (3), Turčija (5), ki še lovi na tretje mesto in dodatne kvalifikacije, pa v Kazahstanu (1). V nepredvidljivi skupini B se bosta pomerili vodilni ekipi Wales in Belgija, ki sta zbrali po 11 točk. Bosna in Hercegovina (5) bo lovila priključek na domači tekmi z Izraelom (9). Ciper (6) pa si ne bi smel privoščiti spodrsljaja v Andori.

Morda najprivlačnejša tekma 6. kroga bo v skupini H. Italija (11) bo gostovala proti Hrvaški (13) pred praznimi tribunami v Splitu. Hrvati ne bodo mogli računati na pomoč poškodovanega Luke Modrića, Vedran Čorluka pa je kaznovan. V italijanski zasedbi gotovo ne bo Giorgia Chiellinija in Marca Verrattija, načet pa je tudi Gianluigi Buffon. Norveška (9), ki se bo doma pomerila z Azerbajdžanom, in Bolgarija (5), ki jo čaka gostovanje na Malti, bosta skušali unovčiti spodrsljaj katerega od favoritov, predvsem pa narediti korak proti tretjemu mestu.

Jutri bodo na sporedu tekme v skupinah D, F in I. V skupini D bo pod drobnogledom otoški obračun Republike Irske (8) in Škotske (10). Nemčija (10) bo na tekmi z Gibraltarjem gotovo izboljšala točkovni izkupiček in strelski učinek. Poljska (11) pa bo potrjevala prvo mesto na domačem obračunu z Gruzijo. V skupini F se bosta za prvo mesto na lestvici udarili Severna Irska (12) in Romunija (13). Finska (4) bo gostila Madžarsko (8). Zadnjeuvrščena Grčija (2) bo skušala popraviti vtis iz prvega dela kvalifikacij doma proti Ferskim otokom (3). V edini petčlanski skupini I bo vodilna Portugalska (9) gostovala v Armeniji (1). Domala odpisana Srbija (1) pa bo poskušala pokvariti načrte gostiteljici Danski (7).

Spored 6. kroga bodo v nedeljo zaključile slovenska skupina E ter tekme v skupinah C in G. V skupini C se zdi položaj še najbolj jasen. Slovaška (15) bo na domači tekmi z Makedonijo (3) prizadevala obdržati stoodstotni izkupiček v kvalifikacijah. Branilci lovorike Španci (12) bodo gostovali v Belorusiji (4), Ukrajina (9), ki bo gostila Luksemburg, pa se bo v nadaljevanju kvalifikacij poskušala še vmešati v boj za drugo mesto. V skupini G bo presenetljivo vodilna Avstrija (13) gostovala v Rusiji (8), Švedska (9) pa se bo doma pomerila s Črno goro (5).

ASO


Najbolj brano