Z “Velikim Edom” po snegu

V tujih zimskih smučarskih središčih jih je že mogoče srečati, pri nas pa so še izjemno redki. Gre za gorska kolesa z zelo širokimi gumami, tako imenovane fatbike oz “bajsije”, ki brez težav vozijo tudi po 20-centimetrski suhi snežni podlagi, podobno domače kot v snegu pa se počutijo tudi v pesku in blatu.

Z bajsiji  je mogoče kolesariti tudi  tam, kjer običajna gorska kolesa odpovedo. Foto: Nace Novak
Z bajsiji je mogoče kolesariti tudi tam, kjer običajna gorska kolesa odpovedo. Foto: Nace Novak

LAZNA >Kolesarjenje po snegu je svojevrsten užitek, ki pa postane z običajnim gorskim kolesom na debelejši snežni podlagi neprijetno početje. A kolesarski zanesenjaki so našli ustrezno rešitev. To je t.i. “fatbike” oziroma “bajsi” - gorsko kolo z izjemno širokimi gumami, ki omogočajo dober oprijem in suvereno vožnjo tudi po 15 do 20 centimetrov globokem svežem oziroma suhem snegu.

Bajsiji izvirajo iz ZDA, natančneje z Aljaske. Tam so jih začeli razvijati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so z njimi prirejali tudi prva tekmovanja. Njihova posebnost so predvsem bistveno širši obroči, ki ne gredo na navaden gorskokolesarski okvir, in gume, ki merijo v širino deset in več centimetrov. Prav zaradi tega so bajsiji tako stabilni, a hkrati okretni na še tako nehvaležni podlagi.

Zasnežena Trnovska planota je bila idealen poligon za testno vožnjo z enim od njih. Čeprav je bil “Veliki Ed” (model enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev koles) s 4,5-palčnimi (približno 11,5 centimetrov) “traktorskimi” gumami res veliko kolo, je tehtal le 15 kilogramov, in čeprav je obetal okorno, videzu primerno vožnjo, je presenetil z lahkotno okretnostjo in suverenim premagovanjem snežnih in nesnežnih ovir. Navkreber in navzdol, tudi to je šlo brez večjih težav in enostavneje, bolj tekoče od pričakovanj. Nič čudnega, da imajo bajsiji vse več privržencev med kolesarji. Tudi v nam bližnjih alpskih državah so že organizirali prva tekmovanja z njimi.

Čas bo pokazal, ali se bodo bajsiji množično prijeli ali pa bodo kot modna muha zbledeli v pozabo, dejstvo pa je, da je v minulih nekaj letih kar nekaj ekstremnih športnikov z bajsiji osvojilo južni tečaj, da se najbolj žilavi z njimi podajajo tudi v prostranstva Avstralije, v Saharo in še kam.

Gozdne poti na Trnovsko banjški planoti so v zimskem času res kot nalašč za vožnjo z bajsijem, pa tudi spust z zasnežene planote vse do Nove Gorice je šel gladko. To je le dokaz za to, da se bajsi dobro znajde tudi na nezasneženih stezah in poteh, pri čemer mu na videz nepremagljive skale, korenine in podobne ovire ne predstavljajo pravih ovir.

NACE NOVAK


Najbolj brano