Vznemirljiv ples kroglic

Skupinski del nogometne lige prvakov je pod streho, 16 klubov, uvrščenih v izločilne boje, pa že nestrpno pogleduje proti žrebu osmine finala, ki bo v ponedeljek ob 12. uri v Nyonu.

Jan Oblak bo z madridskim Atleticom med nezaželenimi 
tekmeci v ponedeljkovem žrebu osmini finala lige prvakov.
Jan Oblak bo z madridskim Atleticom med nezaželenimi tekmeci v ponedeljkovem žrebu osmini finala lige prvakov.  

NYON > > Prvi boben: Barcelona, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Juventus, Arsenal, Napoli, Monaco, Leicester. Drugi boben: Real Madrid, Bayern, Benfica, Paris Saint-Germain, Manchester City, Sevilla, Porto, Bayer Leverkusen. Takšna je razporeditev klubov pred plesom kroglic, v katerem bosta upoštevani dve omejitvi. V osmini finala, ki bo razpotegnjena na ves mesec - od sredine februarja do sredine marca - se ne bosta mogli soočiti moštvi iz iste skupine in iste države. To so standardni okviri žreba, v katerih bodo prvouvrščene ekipe iz svojih skupin imele zgolj papirnato prednost, da bodo povratni dvoboj proti moštvom iz drugega bobna odigrale doma.

Neslavni rekord je pripadel zagrebškemu Dinamu. Kot prva ekipa je skupinski del lige prvakov končala brez doseženega zadetka v šestih tekmah. Zagrebčani so še drugič elitno klubsko tekmovanje končali brez osvojene točke, po čemer hrvaški prvaki prav tako držijo neslavni primat.

Ob pogledu na razvrstitev po bobnih ne moremo z gotovostjo trditi, kateri je močnejši, številke pa kažejo, da ima drugi večjo tržno vrednost. V njem je tudi branilec lovorike madridski Real, ki je v vseh tekmovanjih neporažen že 34 tekem. Družbo mu delata še dva polfinalista zadnje izvedbe elitnega klubskega tekmovanja, Bayern in Manchester City, pa močni in premožni francoski prvak Paris-Saint Germain, ne nazadnje tudi trikratna zaporedna zmagovalka evropske lige in potemtakem mojstrica izločilnih bojev, Sevilla ...

V osmini finala lige prvakov bo imelo svoje predstavnike šest držav. Prihajajo iz petih nominalno najmočnejših prvenstev: španskega (4 klubi), angleškega (3), nemškega (3), italijanskega (2) in francoskega (2). Dva kluba s tradicijo - Benfica in Porto - bo prispevala še Portugalska, ki je na sedmem mestu po uspešnosti v evropskih tekmovanjih.

Ni torej izključeno, da bo osmina finala postregla s kakšnim dvobojem prvokategornikov. Tako je bilo tudi že v preteklih sezonah, letos pa se zdi verjetnost za uresničitev tovrstnega scenarija še nekoliko večja kot sicer. Mogoč je tudi obračun klubov preostalih slovenskih nogometašev v osmini finala, Atletica z Janom Oblakom in Bayerja iz Leverkusna s ta čas poškodovanim Kevinom Kamplom.

Miha Mevlja (Rostov) in Benjamin Verbič (Köbenhavn), ki sta s svojima kluboma osvojila tretji mesti v skupinskem delu, bosta spomladi tekmovanje nadaljevala v izločilnih dvobojih evropske lige. Žreb šestnajstine finala bo prav tako v Švici, v ponedeljek ob 13. uri.

Sicer pa je razvoj dogodkov v skupinskem delu lige prvakov sledil trendom zadnjih let v evropskem klubskem nogometu. Najbolj številčno in bržkone tudi najmočneje bodo v osmini finala zastopani Španci, ki so v preteklih treh letih krojili razplete v evropskih tekmovanjih. Vse štiri ekipe so se namreč prebile v izločilne boje. Nemci in Angleži so v skupinskem delu izgubili en klub. Spomladansko nadaljevanje v evropski ligi čaka Tottenham in Borussio Mönchendgladbach. Angleži imajo resda dva predstavnika v prvem bobnu, bo pa zanimivo videti, kaj lahko opravita v izločilnih bojih.

Presenetljivi zmagovalec zadnjega angleškega prvenstva, Leicester, ki se letos bori za preživetje na domači fronti, je novinec v elitnem tekmovanju, Arsenal pa že lep čas ni preskočil ovire v osmini finala. Dva predstavnika v prvem bobnu imajo tudi Italijani, a privrženci Juventusa in Napolija ob pogledu na možne tekmece iz drugega bobna kljub zmagam v svojih skupinah niso skakali od navdušenja. Vsi komaj čakajo, kaj jim bo prinesel žreb. Sicer pa se bodo v dvomesečnem tekmovalnem premoru klubi soočili še s kopico spremenljivk - formo, poškodbami, januarskim prestopnim rokom ..., - ki lahko vplivajo na razplet izločilnih dvobojev.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano