Vukmirovićeva zmagala v troskoku

Snežana Vukmirović Rodić (Mass) je v soboto, prvi dan atletskega državnega prvenstva v Celju, prepričljivo zmagala v troskoku in se s 13,90 m po krajšem premoru uspešno vrnila na tekmovališča. Matija Kranjc (Mass) je zmagal v metu kopja in z 79,46 m znova potrdil normo za evropsko prvenstvo v Zürichu.

Snežana   Vukmirović Rodić je  prvi dan atletskega državnega prvenstva v Celju prepričljivo zmagala v troskoku in se s 13,90 m po krajšem premoru uspešno vrnila na tekmovališča Foto: STA
Snežana Vukmirović Rodić je prvi dan atletskega državnega prvenstva v Celju prepričljivo zmagala v troskoku in se s 13,90 m po krajšem premoru uspešno vrnila na tekmovališča Foto: STA

CELJE > V metu kladiva je slavila Barbara Špiler (Brežice, 66,72 m). Dvoboj dveh tekmovalk z normami za EP na 1500 m je v zelo počasnem teku in v silovitem ciljnem finišu dobila Maruša Mišmaš (Mass, 4:36,87) pred 15 let starejšo Sonjo Roman (Štajerska, 4:37,44). Na 400 m je zmagal Žan Rudolf (Mass, 47,37), ki bo na EP nastopil na še enkrat daljši razdalji, na 100 m pa sta naslova osvojila Maja Mihalinec (Velenje, 11,84) in Gregor Kokalović (Krka, 10,71). V skoku s palico je bil za DP prvi Andrej Poljanec (Krka), vendar je s 5,20 m v odprti mednarodni konkurenci osvojil šele drugo meso za Hrvatom Ivanom Horvatom (5,40 m).

Kranjec je osmič zapored osvojil naslov. “To je bil moj najdaljši met na DP doslej. Že dolgo časa se na treningih pripravljam za kvalifikacijski del EP. Tako se najprej dobro ogrejem in izvedem tri mete. Najdaljše mete sem imel tudi tokrat v prvih treh serijah. Nisem bil sicer zadovoljen s tehnično izpeljavo, zato sem vrgel še naslednje tri mete, vendar dosežka nisem več mogel popraviti,” je dejal Kranjec.

Za Vukmirovićevo je bila v troskoku druga Mersiha Kazič (Dolenjske Toplice, 13,28 m), v svojem prvem nastopu po porodu pa je bila tretja slovenska rekorderka Marija Šestak (Mass, 12,98 m). “Upala sem, da bom danes videla 14 m. Po napornih dvotedenskih treningih sem imela težke noge. Prva dva meta sta še nekako šla, potem pa sem bila že precej utrujena. Moram se spočiti in potem bo šlo dobro na EP. Tam si želim priti v finale. Ko sva danes govorili z Marijo Šestak sva ocenili, da bo 13,80 m dovolj za finale. To je moj cilj, potem pa bom videla, kam me bo moj izid pripeljal,” je pojasnila Vukmirovićeva.

Šestakova je zadnjič tekmovala 7. septembra 2012, ko je bila na diamantni ligi v Bruslju tretja (14,10 m) in v seštevku discipline končala četrta. Septembra lani sta z možem in trenerjem Matijo Šestakom dobila hčerko. “Sem prav uživala na tekmi. Kakšnega posebnega izida nisem pričakovala, ker sem sprva načrtovala, da bom začela šele v naslednji zimski sezoni. Pred DP sem imela le tri, štiri treninge s šprintaricami. Pričakovala sem daljavo okrog 13 m in to tudi dosegla. Skakala sem iz krajšega zaleta in nisem imela največje možne hitrosti. Imela pa sem kar precej treme in sem si najbolj želela, da se ne bi poškodovala. Ker nimam babice, ki bi pazila na mojega otroka, je bila vadba temu prilagojena, torej v drugem planu, saj je najpomembnejša moja hčerka. Tara bo začela hoditi v vrtec in potem bo tudi njena mamica začela normalno trenirati. Današnji izid je dobra osnova za treninge pred dvoransko sezono,” je dejala Šestakova.

“Danes je bilo bolj sprehajanje kot kaj drugega. Na koncu je odločal finiš. Tako mi je dejal trener, da naj tečem zaradi treninga pred EP. Pokazalo se je, da sem dobra v finišu in to bo v kvalifikacijah zelo pomembno. Vesela sem tudi, da mi je uspelo zmagati,” je dejala Mišmaševa. “Vedela sem, da bo taktičen tek, da bo pa tako, pa si nisem mislila. Menila sem, da si bova pomagali med tekmo. Vendar je Mišmaševa očitno dobila drugačne napotke. Jutri je nova tekma in bom sedaj sama tekla rezervirano in potem napadla. Če se bomo sprehajale 15 minut, se bomo pa toliko. Za EP imam izpolnjeni normi za dva nastopa. Po posvetovanju s tremi trenerji, tudi tujimi, sem dobila občutek, da kvalifikacij na 5000 m ne bo. Ta razdalja bo moj glavni cilj na EP, prijavljena pa sem tudi za 1500 m in bom nastopila tudi na tej razdalji, ker je vmes dovolj časa za regeneracijo,” je menila Romanova.

“Nisem zadovoljna. Pričakovala sem 68, 69 m, da bi imela boljšo popotnico za EP. Upam, da se bom na tej edini veliki tekmi leta izkazala. Sprostiti moram kladivo na tretjem in četrtem obratu. Sedaj kladivo preveč vlečem nase in tu izgubljam nekaj metrov. Ko bom normalno odvrtela met, bo kladivo padlo tudi na 70 m,” je dejala Špilerjeva.

Marina Tomič, ki je imela doslej najboljšo sezono v karieri in bi se lahko na EP spogledovala s finalnim nastopom na 100 m ovire, na DP pa ni nastopila. “V ponedeljek so ugotovili, da imam vnetje ledvic. Sedaj je sicer že kar dobro, vendar imam še vročino, verjetno zaradi zdravil. Ta vikend bom še počivala, nato pa bom začela ponovno s treningi. Upam, da se to ne bo poznalo na EP,” si je zaželela Tomičeva. Na 5000 m je manjkala tudi maratonka Žana Jereb, katere nastop na EP je zaradi vnetja narastišča tetive vprašljiv. Prav tako na DP ni nastopil Robert Renner, ki sicer ima prav tako normo za EP v skoku s palico.

STA


Najbolj brano