Vsi z izjemo Špilaka

Gabrje so eno tradicionalnih prizorišč državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, v nedeljo ga bodo z močnim primorskim zastopstvom gostile drugič zapored.

Borut Božič (v ospredju) je pred dvema letoma že zmagal na cestni dirki za državno prvenstvo Foto: Igor Mušič
Borut Božič (v ospredju) je pred dvema letoma že zmagal na cestni dirki za državno prvenstvo Foto: Igor Mušič

GABRJE > Za organizatorja je bila kandidat Idrija, a so zavoljo neustreznosti trase državno prvenstvo v cestni vožnji spet zaupali Gabrjam oziroma Kolesarskemu društvu Papež Podgorje. Udeležba bo kakovostna. Izmed slovenskih kolesarjev v prvorazrednih ekipah bo manjkal le Simon Špilak, ki se posebej pripravlja za Tour. Zato pa bo na Dolenjskem zavrtel pedala drugi slovenski udeleženec dirke po Franciji, Ajdovec Kristijan Koren.

Član Cannondala na državnem prvenstvu ne bo prišel zgolj preveriti forme pred Tourom, ki se začenja 5. julija, pač pa je eden od kandidatov za zmago. ”Dirka po Sloveniji je razkrila, kdo je v formi. Koren je gotovo eden izmed njih. Grega Bole je specialist za enodnevne dirke, novomeška Adria Mobil pa premore po običaju močno ekipo, ki ima razdelano taktiko. Sicer pa so državna prvenstva specifične dirke. Profesionalci navadno združijo moči, po drugi strani pa skušajo ostale ekipe še pred zaključkom osamiti oziroma izločiti favorite. Napoved razpleta je zato nehvaležna,” je pojasnil slovenski selektor Gorazd Štangelj, ki kot športni direktor Astane bolj od blizu spremlja tudi Boruta Božiča. Za Idrijčana je na papirju trasa morda preveč selektivna, pa tudi tekmovalna forma po zgoščenem tekmovalnem razporedu v spomladanskem delu sezone naj ne bi bila vrhunska, a Božič je že pred dvema letoma z zmago v Mirni peči pokazal, da je lahko konkurenčen.

Naslov prvaka brani Luka Pibernik (Radenska), ki je lani ugnal adute novomeške Adrie, v prvi vrsti Primorca, Mateja Mugerlija, ki je bil drugi, in Kristjana Fajta, ki je osvojil peto mesto. Kolesarja novomeškega kluba bosta tudi letos v širšem krogu kandidatov za najvišja mesta. Primorci bomo imeli svoje adute tudi v mladinski konkurenci. V novogoriški ekipi KK Hit Casinos Meblo Jogi bodo največ stavili na Kristjana Kumarja, ki je lani osvojil drugo mesto, Žan Jerkič pa je bil peti. V ženski konkurenci bo svoj peti naslov prvakinje lovila Polona Batagelj (BTC City). ALEŠ SORTA


Najbolj brano