Nedžad Okčić: “Od težav ne bežim”

Na čelo članske ekipe nogometašev Kopra je včeraj stopil domači trenerski kader Nedžad Okčić, ki je kanarčke v sezoni 2009/10 vodil do edinega šampionskega naslova.

Nedžad Okčić (levo) na fotografiji iz jeseni leta 2008, ko je 
prvič prevzel vodenje koprske članske ekipe. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nedžad Okčić (levo) na fotografiji iz jeseni leta 2008, ko je prvič prevzel vodenje koprske članske ekipe. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zadnji dan prestopnega roka v Kopru je bil pester in buren. Dolgo napovedan prestop domačega bisera Domna Črnigoja je zvečer padel v drugi plan. Takrat je bilo namreč Rodolfu Vanoliju sporočeno, da ni več trener članske ekipe. Taka je bila odločitev župana Borisa Popoviča, ki ima zadnja dva tedna v rokah škarje in platno, kljub temu, da še nima formalne klubske funkcije. Tako se je odločil po sobotnem porazu z Gorico (1:3). Sočasno so se v klubu razšli tudi s športnim direktorjem Matejem Mavričem Rožičem, prav tako je Andrej Poljšak po novem (najbrž le do skupščine) zgolj član upravnega odbora kluba, čeprav je prej opravljal še nekatera dela, pa tudi predsednik Ante Guberac svojo funkcijo bolj ali manj opravlja le še formalno.

O stanju duha v koprskem nogometnem klubu priča tudi ta podrobnost, da do sinoči na svoji spletni strani sploh niso objavili spremembe na trenerski klopi članske ekipe.

Vse skupaj se je zgodilo v najslabšem možnem obdobju, pred koncem prestopnega roka in brez pravega športnega direktorja. Če k temu prištejemo tri odhode igralcev in množico poškodovanih, potem ima novi trener Nedžad Okčić, ki je včeraj že vodil prvi trening s člansko ekipo, izjemno težavno nalogo - spraviti psihično dotolčeno moštvo v normalne tirnice.

“Sem uslužbenec kluba in logično je, da skušam pomagati. Za koliko časa in pod kakšnimi pogoji se sploh še nismo pogovarjali. Od težav ne bežim. Na treningu sem včeraj imel le enajst igralcev in dva vratarja, prihodnji teden se bosta vrnila mlada reprezentanta Šme in Štulac. Manevrskega prostora za spremembe v ekipi je malo, samozavest igralcev je padla. Potrebovali bi več časa za delo in spremembe, toda morali se bomo prilagoditi realnosti,” nam je včeraj povedal Okčić, ki se popolnoma zaveda vseh težav, ki ga čakajo. “Na trgu je še nekaj prostih igralcev, vendar je vprašanje, kako smiseno je prehitro odločanje.”

Včeraj smo se pogovorili z dobro razpoloženim Črnigojem, ki je na pripravah mlade reprezentance v Mariboru, ki se je sicer pred časom tudi zanimal zanj. “Po pravici povedano, v ponedeljek nisem nič več pričakoval. Ko sem po reprezentančnem treningu odprl telefon, so se usula sporočila. Poklical sem očeta, ki mi je potrdil prestop. Moram reči, da sem ponoči mirno spal,” je povedal Črnigoj, ki ga bo v švicarskem Luganu vodil sloviti trener Zdenek Zeman. “Povedali so, mi, da me je on želel imeti v ekipi in da naj bi bil njihov največji transfer v prestopnem roku. Dobro, ne bom mu ravno povedal, da navijam za Juve he, he (Zeman in Juventus sta bila dolgo na bojni nogi op. a.). Igrali naj bi napadalen nogomet, pravijo še, da imamo relativno mlado ekipo.”

Z njegovim odhodom je razpadel škofjotski zlati dvojec, ki ga je Črnigoj tvoril skupaj s trenutno poškodovanim Matejem Palčičem, s katerim sta bila ljubljenca domačih navijačev. “Palčotu želim, da čim prej okreva in da se tudi njemu uresničijo sanje. Drugače pa sem začutil, da se je moj razvoj v Kopru ustavil in da moram drugam. Pomembno mi je bilo le, da dobim klub, kjer bom igral in se razvijal, za zaslužek bo čas pozneje. Rad bi se zahvalil predsedniku Anteju Gubercu, da me je pustil, pa čeprav mogoče ponudba zame ni bila tako velika, kot so morda pričakovali,” je za konec dodal Črnigoj.

ROK MAVER


Najbolj brano