Vse več jih supa

Prvo DP u v supanju je v soboto v zaliv pred Bernardinom privabilo številne slovenske deskarje z veslom, ki so se pomerili v spremenljivih vremenskih razmerah. Pri moških je tekmovalno polje na deski najhitreje preveslal Rok Puvar (ŠD Keka Piran), pri ženskah pa Manca Notar (ŠD Ujemi ravnotežje).

Gneča na startu ... Foto: Alan Železnik
Gneča na startu ... Foto: Alan Železnik

PORTOROŽ > Pred Bernardinom se je uradni trening pričel že dopoldne. Tekmovalno polje, dolgo šest kilometrov, je potekalo od kopališča Bernardin, vodilo je mimo rta St. Bernardin in rta Madona, za tem sta sledila obrat in vrnitev do cilja pred plažo Športnega centra Keka.

Deskanje z veslom ali SUP (angl. Stand Up Paddling), ko na deski stojimo in se po vodni gladini premikamo z veslanjem, je športna deskarska disciplina, ki se je začela aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih. Legenda pravi, da so tamkajšnji deskarji že veliko prej radi posegali po veslih v obdobjih, ko ni bilo valov. Supanje, kot to športno disciplino imenujejo tudi slovenski navdušenci, je namreč odlična alternativa surfanju, ko ni valov in vetra. Športno opremo sestavljata veslo in deska, ki je nekoliko večja in širša. Poleg trde deske se v zadnjem obdobju, tudi iz povsem praktičnih razlogov pri transportu, uveljavlja napihljiva deska, ki tudi sodi v uradno tekmovalno opremo.

Tekmovanje se je uradno pričelo ob 17. uri. Po napeti tekmi je državni prvak v deskanju z veslom pri moških postal Rok Puvar (ŠD Keka Piran), drugi je v cilj priveslal Tomaž Jensterle (ŠD Ujemi ravnotežje), bron je osvojil Samo Laharnar (SUP Slovenia). Pri dekletih je državna prvakinja postala 18-letna Manca Notar (ŠD Ujemi ravnotežje), druga je bila Kimi Zupančič (ŠD Keka Piran), tretja pa Neža Jarc (ŠD SUP klub). Pod večer so se na tekmovalno polje podali še mladinci in mladinke. Pri fantih se je najbolje odrezal 14-letni Dan Šubelj Zupančič (ŠD Keka Piran), pri dekletih pa 10-letna Ula Laharnar (SUP Slovenia). Prvega državnega prvenstva v deskanju z veslom so se ob muhastem vremenu v skladu s pravili Surf zveze Slovenije in Mednarodne surf zveze (ISA) udeležili tekmovalci z deskami razreda race. Udeležba je bila dovoljena tudi tekmovalcem z napihljivo desko, napolnjeno z zrakom, pri kateri ni bilo omejitev pri dolžini, ter tekmovalcem z “allround” desko (v obliki surf deske).


Najbolj brano