Vse poti vodijo v Ljubljano

Prodaja Blessinga Elekeja je dober teden dni po zaključku jesenskega dela sezone še vedno tema številka ena v taboru Nogometnega društva Gorica.

Blessing Eleke (v ospredju levo) naj bi spomladi oblekel 
zeleno-beli dres Olimpije. Foto: Leo Caharija
Blessing Eleke (v ospredju levo) naj bi spomladi oblekel zeleno-beli dres Olimpije. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Bolj ali manj jasno je, da bo nigerijski napadalec spomladi okrepil vrste Olimpije. Med kluboma sicer obstaja še nekaj nesoglasij okrog izpeljave prestopa, a naj bi jih v teh oziroma naslednjih dneh odpravili. Blessing Eleke utegne tako postati še drugi nekdanji nogometaš Gorice, ki bo v razmaku leta dni okrepil vrste zmajev. Ezekiel Henty je v jesenskem delu pretekle sezone kot posojen igralec Milana branil barve Gorice, od koder se je nato pozimi podal k Olimpiji. Njun zastopnik in nigerijski rojak Stephen Makinwa je lani za določen čas tudi branil barve novogoriškega kluba, ki ni imel vedno sreče z različnimi agenti in posredniki pri prestopih.

Dvakrat je potegnil krajšo ravno v kupčijah s kluboma, ki sta bila svoj čas pod okriljem Milana Mandarića, aktualnega predsednika Olimpije. V sezoni 1997/98 je Hrvat Joško Bilić iz Gorice prestopil k Standardu iz Liega. Od odškodnine 400.000 evrov klub ni videl veliko. Nasprotno, še nekaj časa sta ga bremenila plačilo davka oziroma dolg do države, zaradi katerega je klub zašel v stisko in se nato leta 2003 preoblikoval v Nogometno društvo Gorica.

Tudi od prestopa Aleksandra Rodića v Portsmouth v zimskem prestopnem roku sezone 2004/05 Novogoričanom ni ostalo veliko. Potem ko se je novopečeni slovenski državljan podal v vrste tedanjega angleškega prvoligaša, je klubu pripadlo le nekaj drobiža. Vrednost posla se je bojda sukala okrog milijona evrov, torej več kot je Olimpija ponudila za odkup Elekeja. Ljubljančani naj bi za prestop drugega strelca jesenskega dela prve slovenske nogometne lige - švedski Malmö kot najresnejši Olimpijin tekmec v lovu za Elekeja bi odštel 750.000 evrov - ponudili približno 800.000 evrov odškodnine. Del tega zneska bi ND Gorica prišel prav tudi za poplačilo upnikov.

Včeraj je na novogoriškem okrožnem sodišču svojo izjavo dala še zadnja priča v pravdni obravnavi med Nogometnim društvom Gorica in društvom mladi Nogometaš Gorica (DMNG), ki je imelo do konca sezone 2013/14 pod svojim okriljem mlajše selekcije. V pravdni zadevi zaradi plačila 40.000 evrov je tožeča stranka DMNG toženi stranki ND Gorica včeraj dala predlog poravnave, po katerem bi vendarle utegnilo priti do sporazuma še pred izrekom sodbe 19. januarja prihodnje leto.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano