Vsaka zmaga bo že uspeh

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo jutri v Stockholmu proti Srbiji po šestih letih posta začela svoje peto evropsko prvenstvo. Primorski rokomet bodo zastopale Polona Barič, Lea Krajnc, Valentina Panger, Teja Ferfolja in Nina Zulič.

Izolanka Polona Barič utegne biti ena ključnih igralk slovenske reprezentance. Foto: Anze Malovrh/Sta
Izolanka Polona Barič utegne biti ena ključnih igralk slovenske reprezentance. Foto: Anze Malovrh/Sta

STOCKHOLM > Švedska prestolnica bo gostila skupino A evropskega prvenstva (EP), v kateri so poleg Slovenije in Srbije še domačinke (bronaste na prejšnjem EP) in srebrne Španke.

Letos se je Slovenija na EP prebila za las - kot najboljša tretjeuvrščena ekipa kvalifikacijskih skupin. Vsaka zmaga bo uspeh. V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše ekipe iz skupine. Naslov evropskih prvakinj bodo še šestič branile Norvežanke. V krog favoritinj za odličja sodijo še olimpijske zmagovalke Rusinje, Francozinje, Nizozemke in Švedinje. Presenetijo lahko predvsem Romunke, Španke in Danke.

Selektor Uroš Bregar je v zadnjih dneh na pripravah v Zrečah formo preverjal na dveh prijateljskih tekmah s Švico, ki so ju Slovenke dobile. Med pripravami je preizkusil šest Primork. Zaradi težav s kolenom se je nato odločil, da bo doma pustil Ano Petrinja. Popolnoma nabrušene bodo morale biti že jutri, saj je prav prvi tekmec, Srbija, na papirju najlažje premagljiv. V ekipi namreč ne bo zvezdnic zadnjih let, kot so Andrea Lekić, Sanja Damjanović in Dragana Cvijić. Brez točk s Srbkinjami je upanje na napredovanje v boju z ostalimi velesilami bolj jalovo.

Spored tekem slovenske skupine A v Stockholmu, 1. krog, jutri - Srbija : Slovenija (15.15), Švedska : Španija (18); 2. krog, 6. decembra - Španija : Srbija (18.30), Slovenija : Švedska (20.45); 3. krog, 8. decembra - Španija : Slovenija (18.30), Švedska : Srbija (20.45). Sestava ostalih skupin, B (Kristianstad)- Francija, Nemčija, Nizozemska, Poljska; C (Malmö) - Češka, Črna gora, Danska, Madžarska; D (Helsingborg) - Hrvaška, Norveška, Romunija, Rusija.

“Naš cilj je vsaj ena zmaga. Sistem v napadu je postavljen, rezerve so še v obrambi. Upam, da nas bo po odličnem vzdušju na pripravah na prvenstvu odlikoval ekipni duh. Ker so Španija in Švedska v krogu evropskih top reprezentanc, moramo storiti vse, da Srbijo premagamo. Srbijo krasi zelo dober ekipni duh, njihove sedanje nosilke igre pa imajo vodilne vloge tudi v svojih klubih. Gre za zelo kakovostno reprezentanco. Tudi one so za nas favoritinje,” je pred prvo tekmo povedal selektor Bregar.

Slovenska reprezentanca, vratarki, Miša Marinček, Sergeja Stefanišin; levi krili: Polona Barič (vse Krim), Tamara Mavsar (Vardar); desno krilo: Neli Irman (Budućnost); krožne napadalke: Katja Čerenjak (Žalec), Lina Krhlikar (Frisch auf Gopppingen, Nem), Valentina Panger (Zagorje); leve zunanje: Teja Ferfolja (Thun, Švica), Lea Krajnc (Zagnos, Tur), Maja Užmah (Celles sur Belle); desne zunanje: Ana Gros (Metz (obe Fr.), Barbara Lazović (Vardar), Janja Rebolj (Zagorje); srednje zunanje: Nina Jeriček (Krim), Tjaša Stanko (Zagorje) in Nina Zulič (Mlinotest).

Največji uspeh Slovenk je deveto mesto, ki pa sega že 12 let nazaj - v zlate čase Krima v ligi prvakinj. Tudi tokrat bodo rokometašice Krima - skupaj z igralkami, ki si kruh služijo v Nemčiji in Franciji - nosile glavno breme. Pričakovati je, da bo med njimi tudi Izolanka v vrstah Krima Polona Barič, ki se je na obeh zadnjih pripravljalnih tekmah s Švico štirikrat vpisala med strelke. Iz Krimove šole izhaja tudi članica ajdovskega Mlinotesta Nina Zulič. Prav na Primorskem je zablestela v polnem sijaju. Selektor jo je proti Švicarkam temeljito preizkusil, dosegla pa je tudi štiri gole. Iz Ajdovščine je spomladi v švicarski Thun odšla Teja Ferfolja. Z višino, močjo in natančno roko je vsestransko uporabna. V pripravljalnem obdobju je veliko igrala, proti Švicarkam pa je zadela dvakrat. Za minute se bosta borili še dekleti iz piranske šole Lea Krajnc (Zagnos, Turčija) in Valentina Panger (Zagorje). Šesto ime v primorskem zastopstvu bo ajdovski maser reprezentance Matej Ličen.

STA, IM


Najbolj brano