Vrtnice proti vijolicam

Po dvotedenskem premoru bo ta vikend v žarišču dogajanja spet klubska nogometna scena. Ta prinaša prvenstveni derbi v Novi Gorici, kjer bodo jutri gostovali serijski državni prvaki iz Maribora.

Marko Nunić (v modrem dresu) se vrača v modro-belo 
zasedbo. Foto: Jure Batagelj
Marko Nunić (v modrem dresu) se vrača v modro-belo zasedbo. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > 1. Gorica 21, 4. Maribor 12 točk. Niti najbolj analitični in podrobni opazovalci prve slovenske nogometne lige niso pričakovali takšnega razmerja moči na lestvici po osmih odigranih krogih. Avgust je bil v znamenju Gorice, ki je bila res vroča. Če odštejemo pokalni spodrsljaj v Murski Soboti, so vrtnice pretekli mesec nanizale šest zmag za 18 točk in pri tem dosegle 17 golov, v povprečju skoraj tri na tekmo. Na drugi strani Mariborčani ne pomnijo tako slabega poletnega izkupička, ki ga je napovedalo že hitro slovo iz evropskih tekmovanj. Avgustovska bera pa je bila nasploh skromna za siceršnje vijoličaste standarde. Na šestih tekmah so dosegli po dve zmagi, remija in poraza ter zbrali osem točk.

Za Mariborčane so nenadoma neugodni vsi tekmeci, po novem tudi Olimpija. Prav domači poraz z Ljubljančani je s trenerskega stolčka odnesel Anteja Šimundžo. Mariborski primerjalni prednosti, nespremenjenost in predvidljivost, sta sčasoma postali slabosti. Tekmeci so jih prebrali in, kar je morda še slabša novica za Maribor - izgubili so status nedotakljivih. Postali so ranljivi. Nihče ne gre več v obračun z Mariborčani z vodilom, da nima česa izgubiti, pač pa z zmagovalno miselnostjo, ki so se je pretekli mesec navzeli tudi Novogoričani.

Premor seveda prinaša nekaj negotovosti in vprašanj, pri čemer pa jih je več na strani Mariborčanov. Kaj lahko postori oziroma spremeni novi trener Krunoslav Jurčić? Svoj čas je bil nekdanji član zlate hrvaške generacije, ki je leta 1998 osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji, znan po temperamentnem vodenju tekem in tudi komuniciranju z javnostjo in novinarji. V zadnjem obdobju naj bi se umiril, je pa res, da je imel po drugem odhodu iz zagrebškega Dinama daljši trenerski premor. Sicer pa v nogometnih pogledih veliko stavi na sistematičnost, manj pa na fleksibilnost. Z Miranom Srebrničem sta domala vrstnika.

Novogoriški trener v večjem delu prvenstvenega premora ni mogel računati na dva pomembna člena, vratarja Grego Sorčana in Amela Džuzdanovića. Slednji ni dobil priložnosti na dvobojih mlade reprezentance z Litvo in Italijo, kjer je s svojimi obrambami blestel prav Sorčan. Novogoričani so tekmovalni ritem poskušali držati na prijateljskih dvobojih s Sežanci in Ajdovci, kjer je bilo še precej kombiniranja v novogoriški zasedbi. Na jutrišnji tekmi, kjer bo, kot se za derbi spodobi, delil pravico najbolj cenjeni slovenski sodnik, Koprčan Damir Skomina, je jasno, da ne bo igral poškodovani Miha Gregorič. Po kazni pa se v goriške vrste vrača Marko Nunić.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano