Vročina tudi v Alpah

Pretekli vikend so z uspešnimi nastopi zaznamovali tudi primorski gorski tekači. Na svetovnem prvenstvu v maratonu je bil Mitja Kosovelj šesti, Lucija Krkoč pa je na evropskem prvenstvu v klasiki osvojila peto mesto.

Mitja Kosovelj se je v Švici boril tudi s hudo pripeko.
Mitja Kosovelj se je v Švici boril tudi s hudo pripeko. 

ZERMATT, PORTO MONIZ >Na svetovnem prvenstvu v gorsko-tekaškem maratonu v znanem švicarskem (zimsko) športnem središču Zermatt so se uresničile bojazni o pravi poletni pripeki - v dolini 35 stopinj, na višini cilja 2500 nad morjem pa 20 stopinj Celzija - ki je v kombinaciji z visoko nadmorsko višino in izredno suhim zrakom terjala velik davek med tekmovalci. Odstopiti je morala tudi edina primorska predstavnica Mihaela Tušar. Novogoričan Mitja Kosovelj, ki se je v tej disciplini že dvakrat okitil z naslovom svetovnega prvaka, je upravičil sloves enega najboljših tekačev v gorskem maratonu.

V prvem bolj ravninskem delu proge so po pričakovanjih ritem narekovali Kenijci, v drugi polovici pa so pobudo postopoma prevzeli Italijani na čelu s Tommasom Vaccino. Novi svetovni prvak je za 42 kilometrov dolgo progo s 1900 metri vzponov in 400 metri spustov potreboval tri ure, minuto in 51 sekund. Kosovelj, ki se je kar nekaj časa držal italijanske falange, je za zmagovalcem zaostal dobrih sedem minut, do brona pa mu je zmanjkalo štiri minute in pol. Novogoričan je bil na koncu lahko zadovoljen z razpletom, še posebej ob dejstvu, da mu proge z veliko vzponi manj ležijo kot tiste, pri katerih pride do izraza tudi tehnika v spustih.

Na evropskem prvenstvu (EP) v klasičnem gorskem teku se je še tretjega zaporednega naslova veselila Andrea Mayr. Avstrijka je zanesljivo opravila s konkurenco. Lucija Krkoč iz Športnega društva Nanos je za zmagovalko zaostala dobre štiri minute, za bronom, s katerim se je na prvenstvih stare celine že okitila, pa le minuto in 17 sekund. Jana Bratina je v članski konkurenci osvojila 38. mesto, Tretja Primorka na EP Ana Čufer pa je bila med mladinkami 21.

ASO


Najbolj brano