Vrnitev z domačini

Središče primorskega hokeja na rolerjih je v Tolminu. Tamkajšnji IHK Mufloni je sicer izpadel iz prve lige, a je z domačim podmladkom že začel priprave za vrnitev med najboljše.

Hokejisti Muflonov so že sredi priprav, v Tolminu pa bodo v soboto že gostili prvi turnir Foto: Igor Mušič
Hokejisti Muflonov so že sredi priprav, v Tolminu pa bodo v soboto že gostili prvi turnir Foto: Igor Mušič

TOLMIN > >Na igrišču v Tolminu se poti 25 fantov, članov In line hokejskega kluba Mufloni, ki je najbolje organiziran primorski klub v hokeju na rolerjih.

Člansko moštvo je po dolgih letih prvoligaškega staža sicer izpadlo med drugoligaše, vendar direktor kluba in trener mlajših selekcij Uroš Kavs meni, da bodo Tolminci iz te izkušnje izšli močnejši: “Pred sezono smo zavestno šli v tveganje z izdatno pomladitvijo, brez okrepitev s hokejisti z leda, po katerih posegajo ostali najboljši klubi. Kljub temu smo redni del končali na šestem mestu med osmimi ligaši in smo nesrečno izpadli šele v končnici. Dobro delamo z mladimi. Upam, da bomo z domačo ekipo že v novi sezoni spet med najboljšimi, morda pa nas bodo pred začetkom v prvo ligo povabili, saj ima kar nekaj klubov finančne težave. Mi smo se pretresom izognili, ker izdatke prilagajamo dohodkom. Slonimo na domačih igralcih, prispevkih članskega moštva, na prostovoljnem delu in donatorjih.”

Mufloni imajo v svojih vrstah šest članov reprezentanc mlajših selekcij. Za člansko moštvo so že perspektivni mladinci Domen Drole, Žiga Mavrar in Denis Štenkler. V zadnjem letu se je zgodil še en velik premik. Potem ko za obnovo dotrajanega igrišča za dijaškim domom ni bilo mogoče zbrati dovolj denarja, je klub ob pomoči občine prišel do ugodne rešitve - do selitve na površino za tribuno nogometnega igrišča.

Tam so Mufloni s pomočjo občine, donatorjev (denar za del materiala) in s 750 urami prostovoljnega dela uredili igrišče, ki ima tudi razsvetljavo, vendar glavne težave hokejistov po besedah Kavsa še niso rešene: “V primerjavi z drugimi prvoligaši je naša največja težava odvisnost od vremena. Ker mora biti naša igralna površina zaradi drsenja paka povsem gladka, je že ob prvih kapljah dežja neuporabna. Bistvena pridobitev bi bila streha. S selitvijo v športni park smo upali, da bi v okviru njegovih posodobitev prišli do nje in s tem za Tolmin zagotovili tudi zanimiv prireditveni prostor, a je to v zraku. Na občini razmišljajo, da bi za potrebe stanovanjske gradnje selili športni park. Dokler odločitev glede tega ne bo jasna, je težko delati načrte, sicer pa smo vsi klubi, ki tu delamo, odločno proti in bomo ustanovili civilno iniciativo.”

Tako hokejisti na rolerjih kot vsi uporabniki tolminskega športnega parka Brajda odločno nasprotujejo zamislim občinskih prostorskih načrtovalcev, da bi športni park na Brajdi preselili iz mesta na območje za dijaškim domom, v predel Cvetje, na Brajdi pa bi gradili stanovanja.

Streha bi bistveno prispevala h količini in obiskanosti treningov. V času ligaške sezone se pod milim nebom ne da redno vaditi. Prva ekipa se zato trikrat tedensko vozi v zamejstvo ali v Ljubljano, druga ekipa, ki igra v tretji ligi, pa vadi dvakrat tedensko. Spomladi, ko se zgostijo šolske in študijske obveznosti, so za marsikaterega igralca take obveznosti časovno prevelik zalogaj.

Tolminski hokejisti se bodo domačemu občinstvu tekmovalno prvič predstavili v soboto, 16. avgusta, na otvoritvenem turnirju osmih moštev iz Slovenije in zamejstva. Do tedaj bodo ob suhem vremenu trenirali vsak večer. Odhodov iz moštva ni bilo, okrepitev pa ne bo. Kapetan ostaja Blaž Dakskobler, ki je obenem tudi trener obeh članskih ekip. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano