Vrnitev rožnate dirke

Živahen kolesarski utrip v Sloveniji še kar traja. Konec tedna bodo v ospredju dekleta. Jutri se namreč v Ljubljani začenja največja ženska etapna dirka, italijanski Giro, na katerem bo vrtela pedala tudi Ajdovka Polona Batagelj.

Polona Batagelj (desno) in Eugenia Bujak bosta med najmočnejšimi aduti slovenske ekipe.
Polona Batagelj (desno) in Eugenia Bujak bosta med najmočnejšimi aduti slovenske ekipe.  

NOVA GORICA > Če ustanovitev slovenske moške ekipe visoke kategorije ostaja neuresničen sen, pa pod okriljem BTC City Ljubljana že drugo sezono deluje ženska profesionalna zasedba. Razmerja so na vseh ravneh sicer neprimerljiva. Žensko cestno kolesarstvo je tekmovalni razmah doživelo šele v novem tisočletju. Tudi ženski Giro se z moško različico rožnate dirke, kaj šele s Tourom, ki se začne v soboto, seveda ne more primerjati. Si je pa ženska dirka po Italiji ustvarila ime, tradicijo in z njo določen sloves.

Letošnja 26. izvedba bo prvič prestopila italijansko mejo. Karavana moškega Gira je v Sloveniji gostovala že petkrat, petič pa bo na ženski različici dirke po Italiji kolesarila tudi Polona Batagelj. Slovenske ceste bodo gostile uvod Gira oziroma prva tekmovalna dneva. Dirko bo odprl jutrišnji dva kilometra dolg prolog na Slovenski cesti v Ljubljani, v soboto pa bo na sporedu prva etapa, dolga dobrih 100 kilometrov, s startom v Kamniku in ciljem v Ljubljani (BTC City). V karavani bo z majico slovenske državne prvakinje posebej prepoznavna prav Batageljeva, ki je od leta 2012 vselej eden glavnih adutov slovenske ekipe. Z razvojem dogodkov v prvi polovici sezone je zelo zadovoljna. V Nemčiji se je na etapni dirki izkazala s tretjim mestom v skupnem seštevku, s šestim zaporednim naslovom državne prvakinje pa je pokazala, da ji v slovenskem merilu ni para.

Giro Rosa, kot naši zahodni sosedje imenujejo žensko dirko po Italiji, bodo uradno odprli drevi ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se bo predstavilo 19 ekip. Kljub odsotnosti poškodovane Marianne Vos, ki je zaznamovala žensko cestno kolesarstvo v zadnjem obdobju, lani pa je tudi slavila na Giru, bo predvidoma najmočnejše prav nizozemsko zastopstvo z ekipo Rabo Liv. Zanjo bo vrtela pedala tudi aktualna svetovna prvakinja v cestni vožnji, Francozinja Pauline Ferrand-Prevot.

“Tekme državnega prvenstva so vselej nekaj posebnega, tudi zato, ker kolesarimo skupaj z mlajšimi mladinci. Vsaka zmaga je pomembna, letošnja pa mi pomeni veliko, ker bom nosila majico državne prvakinje tudi na domačih cestah, ki bodo gostile Giro,” je pojasnila 26-letna Batageljeva, ki se nadeja vidne vloge.

Cilje bo prilagajala razvoju dogodkov. Želi si dobre uvrstitve v skupnem seštevku, po drugi strani pa se zaveda, da lahko že en slab dan preusmeri pozornost na etapne cilje. “Konkurenca bo zelo močna, trasa pa zahtevna. Z izjemo uvodnega prologa in dveh sprinterskih etap, med katerimi je tudi prva s ciljem v Ljubljani, so preostale etape zelo razgibane oziroma gorske. Takšen je tudi kronometer, ki bo na sporedu predzadnji dan dirke prihodnjo soboto. Dan kasneje pa se bo Giro zaključil s ciljnim vzponom,” je pojasnila kolesarka ekipe BTC City Ljubljana, v kateri na letošnjem Giru precej stavijo tudi na Eugenio Bujak. Poljakinja se hitro prilagaja cestnemu kolesarstvu, Batageljeva pa ima več izkušenj z etapnih dirk. Le dva dni po zaključku Gira ajdovsko olimpijko namreč čaka nova osemdnevna preizkušnja v Nemčiji.

“Ne potrebujem veliko počitka. Regeneracija je hitra tudi med samo etapno dirko. Le držati se moram ustaljenih praks. Sicer pa je v Nemčiji profil etap povsem drugačen, bolj ravninski, kar mi tudi ustreza,” je pojasnila Batageljeva, ki je letos še drugič osvojila tudi naslov državne prvakinje v kronometru.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano